Koeostot Temu.com:n markkinapaikalta eivät täyttäneet eurooppalaisia vaatimuksia
Tuoteturvallisuuteen ja kuluttajansuojaan liittyvien hallinnollisten kustannusten vuoksi kiinalaisten myyjien maksamat hankintahinnat ovat 30–40 prosenttia halvemmat kuin suomalaisilla kaupoilla vastaavista tuotteista. Aina kyse ei edes ole vastaavista tuotteista, sillä kolmansien maiden markkinapaikoilla myytävät tuotteet eivät useinkaan vastaa eurooppalaisia vaatimuksia merkintöjen, jäljitettävyyden tai laadun puolesta. Tämä tuli hyvin ilmi toukokuussa 2024 tehdyissä koeostoissa Temu.com:n markkinapaikalta.
EU:n tuoteturvallisuusasetuksen mukaan sisämarkkinoilla ei saa myydä muita kuin turvallisia tuotteita, ja tuotteiden on oltava kuhunkin tuoteryhmään sovellettavan lainsäädännön mukaisia. Kotimaiset valvontaviranomaiset, ennen kaikkea Tulli ja Tukes, ovat kuitenkin EU:n ulkopuolelta tulevan verkkokaupan edessä usein aseettomia.
”Samalla, kun suomalaiset kaupat maksavat hallinnollisia kustannuksia esimerkiksi tuotevalvonnasta ja -merkinnöistä, standardeista ja testauksista, kiinalaiset markkinapaikat suoltavat tavaraa markkinoille ilman velvoitteiden tuomia kuluja”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto kuvaa epäreilua kilpailuasetelmaa.
Eurooppalaisilla kaupoilla on epäreilu kilpailuasetelma EU:n ulkopuolisten toimijoiden kanssa
Kaupan liitossa onkin arvioitu, että pelkästään tuoteturvallisuuteen liittyvät hallinnolliset kustannukset nostavat suomalaisten kaupan yritysten hankintahintoja usealla kymmenellä prosentilla verrattuna kiinalaisiin kilpailijoihin.
”Esimerkiksi kiinalaiselle toimijalle täysin vastaavan lelun hankintahinta on vain 61 prosenttia suomalaisen kaupan maksamasta hankintahinnasta. Eikä tuote välttämättä edes ole täysin sama, vaan mahdollisesti halvemmista ja jopa vaarallisista materiaaleista tehty”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja toteaa.
Temu.com:n markkinapaikalta toukokuussa 2024 tehtyjen koeostojen perusteella epäily on aiheellinen. Yksikään tilatusta 14 tuotteesta ei olisi täyttänyt eurooppalaiselle myyjälle asetettuja vaatimuksia. Yleisimmin ongelmia oli pakkaus- ja tuotemerkinnöissä sekä puutteellisissa hoito- ja käyttöohjeissa.
Kuuden ostoksen testituloksissa vaarallisten aineiden raja-arvot ylittyivät, ja yksi tuote, kauko-ohjattava leluauto, oli jo valmiiksi käyttökelvoton. Vaateostokset sen sijaan läpäisivät kemialliset testit, eli niistä ei löytynyt esimerkiksi kiellettyjä väriaineita. Työn jälki sen sijaan oli huonoa; vaatteet eivät vastanneet markkinapaikalla ollutta kuvaa tuotteesta, tai materiaali oli ohutta ja läpikuultavaa. Tuotemerkinnät eivät myöskään olleet vaatimusten mukaiset.
Markkinapaikkojen on kannettava vastuu siellä myydyistä tuotteista
Epäreilu kilpailuasetelma tasoittuisi, jos markkinavalvonta EU-tasolla olisi tehokkaampaa. Markkinavalvonta- ja tulliviranomaisten rajat ylittävää yhteistyötä voitaisiin tehostaa verkon markkinapaikkojen ja kolmansiin maihin sijoittautuneiden verkkokauppojen valvonnan parantamiseksi mm. poistamalla tiedonsiirron lainsäädännölliset esteet sekä lisäämällä resursseja.
”Markkinapaikat on asetettava vastuuseen alustalla myytävistä tuotteista. Silloin niillä olisi myös kannustin valvoa tuotteiden vaatimustenmukaisuutta, mitä niillä ei nyt ole”, Luoto esittää.
”Uudella komissiolla olisi hyvä olla myös omaa toimivaltaa kolmansiin maihin sijoittautuneiden verkkokauppojen markkinavalvonnassa. Suomen hallituksen tulisi ajaa EU:ssa voimakkaasti näitä toimia, joilla yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä parannettaisiin”, Luoto jatkaa.
Liite: Aasialaisten verkkokauppojen kilpailuetu – Koeostoja Temu.com-markkinapaikalta
Lisätietoja:
Kari Luoto, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 0400 688 708, kari.luoto(at)kauppa.fi
Jaana Kurjenoja, pääekonomisti, Kaupan liitto, p. 040 820 5378, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi