Oppisopimuskoulutus on investointi tulevaisuuteen – koulutusmuodon jatkuvuus on varmistettava
Oppisopimuskoulutus on keskeinen keino vastata kaupan alan osaajatarpeisiin. Koulutusmuoto on ollut suosittu yli 25-vuotiaille ammattiin opiskeleville. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset uhkaavat nyt näivettää tämän tärkeän koulutusmahdollisuuden sekä sen kehittämisen.
Kaupan liiton tekemässä selvityksessä tarkasteltiin liiketoiminnan tutkintojen oppisopimuskoulutusta vuosina 2020–2022. Selvityksen perusteella liiketoiminnan tutkintojen uudet oppisopimusopiskelijat painottuvat vahvasti yli 25-vuotiaisiin. Myös tutkinnon osien suorittajat oppisopimuskoulutuksella painottuvat yli 25-vuotiaisiin.
”Oppisopimus on tehokas tapa täydentää osaamista ja kouluttautua joustavasti työelämän tarpeisiin. Tämä on erityisen tärkeää kaupan alalla, jossa lähes puolet tulevaisuuden työntekijöistä tarvitsee ammatillisen koulutuksen tuottamaa osaamista”, sanoo Oppisopimus kaupassa -selvityksen laatinut Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka.
”Aikuisopiskelijat ovat tärkeä oppisopimuskoulutusta hyödyntävä kohderyhmä. Ammatillista aikuiskoulutusta tulisi leikkausten sijaan tukea”, Naakka jatkaa.
Nuoria aikuisia ja oppivelvollisia ei saa kuitenkaan unohtaa, jotta oppisopimuskoulutus tulisi tulevaisuudessa laajemmin käyttöön myös heidän keskuudessaan.
Rahoituksen lisäksi yksi ratkaisu on oppisopimuskoulutuksen viestinnän ja maineen vahvistaminen eri kohderyhmissä. Selvityksen perusteella oppisopimuskoulutus tunnetaan edelleen huonosti. Sekä yritysten että oppilaitosten mukaan viestinnän ja maineen parantaminen ovat keskeisiä kehityskohteita.
Yritykset näkevät oppisopimuskoulutuksessa paljon mahdollisuuksia
Kaupan yritykset toivovat oppisopimuskoulutuksen kehittämisessä huomioitavan myös taloudellisten tukien kasvattamisen, osaamistasoon perustuvan palkkauksen käyttöönoton ja oppisopimuskoulutuksen keskimääräisen viikkotuntimäärän laskemisen.
”Työnantajien kehittämisehdotukset kertovat vahvaa viestiä siitä, että kaupan alan yritykset pitävät oppisopimuskoulutusta valtavan tärkeänä osaavan työvoiman saatavuudelle. Yrityksillä tulee kuitenkin olla edellytykset paikkojen tarjoamiseen’’, Naakka muistuttaa.
Esimerkkinä tästä voisi olla oppisopimusopiskelijoiden palkkauksen perustuminen opiskelijoiden osaamistasoon, minkä myötä palkkaus kasvaisi osaamisen karttuessa.
Myös selvitykseen osallistuneet oppilaitokset kannattavat osaamistasoon perustuvan palkkamallin käyttöönottoa. Oppilaitosten mielestä myös työnantajille annettava tuki opiskelijoiden ohjaukseen liittyen kaipaisi kehittämistä.
”Kaupan yritykset ja oppilaitokset kertoivat, että toimivinta oppisopimuskoulutuksessa on ollut yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö. Tämä on erittäin myönteinen viesti yhteistyön tämänhetkisestä laadusta”, Naakka summaa.
Lisätietoja: Moona Naakka, koulutusasiantuntija, Kaupan liitto, puh. 045 651 8474, moona.naakka(at)kauppa.fi
Liite: Oppisopimus kaupassa 2.12.2024
Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla jäsensivujen Tutkimukset-osiossa.
Oppisopimus kaupassa -selvityksessä tarkastellaan liiketoiminnan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Aineisto on kerätty kaupan alan yrityksiltä ja liiketoiminnan tutkintoja tarjoavilta oppilaitoksilta vuosilta 2020–2022. Selvityksessä on hyödynnetty myös Opetushallituksen tilastopalvelun lukuja.