Kysely: Moni kotimainen verkkokauppa odottaa kansainvälistä kasvua – osaaminen ja rahoituksen puute hidasteena
Digital Commerce Finlandin, Erikoiskaupan liitto Edun ja Kaupan liiton Verkkokauppapulssi-kyselyn mukaan valtaosa verkkokaupoista uskoo liiketoimintansa vahvistuvan erityisesti kotimarkkinoilla, mutta myös kansainvälinen kasvu nähdään lupaavana mahdollisuutena. Osaamisen ja resurssien puute hidastavat kuitenkin kasvunäkymiä.
Verkkokauppapulssi toteutettiin helmikuun lopussa. Kyselyllä kartoitettiin suomalaisten verkkokauppiaiden online-myynnin määrää ja kehitysnäkymiä. Kyselyyn vastasi 180 Suomessa toimivaa, verkossa myyvää yritystä.
Verkkokauppiaat odottavat kasvua tälle vuodelle. Kansainvälistyvistä tai jo ulkomaille myyvistä verkkokaupoista 47 prosenttia odottaa ulkomaisen liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna, ja alle yksi prosentti arvioi sen laskevan.
Kyselyn mukaan peräti 73 prosenttia verkkokaupoista odottaa tänä vuonna kasvua Suomen-markkinoilta, ja 37 prosenttia jopa huomattavaa, eli yli 10 prosentin kasvua. Vain kuusi prosenttia arvioi Suomen-myynnin supistuvan. Kasvun uskotaan vauhdittuvan erityisesti kevään aikana.
Menestyksen siivittäjinä panostukset verkkokauppaan sekä laadukkaat ja vastuulliset tuotteet
Erikoiskaupan toimialoista huonekalukaupan kotimainen markkina supistui -6,6 prosenttia vuonna 2024. Vaikka viime vuodet ovat olleet haastavia kotimaiselle sisustusalalle, digitaalisten kanavien myynti kasvoi 4 prosenttia.
Yksi positiivinen nousija on liikevaihtoaan kasvattanut Huonekaluliike Veke.
”Huonekalualan haastavasta markkinatilanteesta huolimatta saavutimme viime vuonna yli 30 prosentin liikevaihdon kasvun ja merkittävän tulosparannuksen. Tämä vuosi on alkanut suunnitelmien mukaisesti. Panostamme vahvasti verkkokauppaan, valikoimaan ja aktiiviseen, auttavaan asiakaspalveluun kaikissa kanavissa. Tavoitteenamme on parantaa asiakaskokemusta ja konversiota”, kertoo Veken toimitusjohtaja Markus Ranua.
Toimintaympäristön haasteista huolimatta verkkokauppiailla on vahva usko omiin tuotteisiinsa. Kotimaiset tuotteet nähdään laadukkaina ja vastuullisina, ja niiden uskotaan menestyvän myös kansainvälisesti.
Suomalainen jalkinebrändi VIBA on puolestaan saavuttanut nopeasti kansainvälistä arvostusta ja laajan asiakaskunnan yli 150 maassa. VIBAe:n vuosi 2024 oli merkittävä kasvutarina liikevaihdon noustessa viidestä miljoonasta kahdeksaan miljoonaan euroon. 90 prosenttia myynnistä tuli verkosta, ja koko myynnistä 96 prosenttia tuli ulkomailta. Yritys valittiin myös Vuoden 2024 kansainvälistyjäksi Digital Commerce Finlandin järjestämässä eCom Summit & Awards -gaalassa viime vuonna.
”Ilman huipputuotetta emme olisi päässeet nykyiseen pisteeseen kansainvälisesti. Uskomme valmistavamme maailman mukavimpia jalkineita, ja tavoitteenamme on kasvaa Birkenstockin kaltaiseksi brändiksi. Monet asiakkaistamme palaavat ostamaan useita pareja ensimmäisen jälkeen ja suosittelevat mielellään VIBAe-kenkiä muillekin. Parasta mitä olen kuullut on se, että VIBAe-kenkien käyttäjät moikkaavat toisia VIBAe-kenkien käyttäjiä”, kertoo VIBAen perustaja ja toimitusjohtaja Kalle Gummerus.
Osaamisen ja resurssien puute hidastavat kotimaisten verkkokauppojen kasvua
Verkkokauppojen kasvun haasteina ovat usein riittämätön osaaminen sekä puutteet rahoituksessa, mikä vaikeuttaa tulevaisuuden kannalta olennaisia investointeja. Esimerkiksi vanhentuneet ja teknisesti jäykät taustajärjestelmät hidastavat kehitystyötä ja heikentävät kilpailukykyä.
Markkinointi nähdään avaintekijänä kasvulle ja kansainvälistymiselle, mutta osaamisessa ja kehittämisessä on usein puutteita. Onnistunut markkinointi tarjoaa kuitenkin verkkokaupoille tehokkaan keinon lisätä tunnettuutta, vahvistaa brändiä ja erottautua kilpailijoista kansainvälisessä kilpailussa.
Verkkokauppiailta odotetaan osaamista hakukoneoptimoinnissa, markkinointiautomaatiossa sekä räätälöidyissä kampanjoissa, mutta yritysten resurssit eivät aina riitä kaikkeen.
Pienten verkkokauppojen haasteena on löytää digikaupan kehityksessä mukana olevat, sopivat palveluntarjoajat ja IT-kumppanit, jotka tukevat liiketoiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä.
”Myös korkeat logistiikkakustannukset hidastavat ulkomaan myyntiä, ja toimituskustannusten korkeaa hintaa ihmetellään myös kotimaassa. Kilpailuasetelma kiinalaisen halpakaupan ja kotimaisen verkkokaupan välillä koetaan epäreiluksi”, summaa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.
”Kotimaisten verkkokauppojen on syytä hakea rohkeasti kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Meillä on hyviä tuotteita ja olemme tunnettuja luotettavuudesta. Nyt tarvitaan rohkeutta kokeilla uusia teknisiä ratkaisuja ja asiakkaita kiinnostavia toimintamalleja”, Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen rohkaisee.
Digital Commerce Finlandin vertaisyhteisöstä apua verkkokauppiaiden haasteisiin
”Menestyminen kansainvälisessä kilpailussa edellyttää verkkokauppiaiden päivittäisten haasteiden ymmärtämistä ja aktiivista ratkaisujen hakemista. Digital Commerce Finland tukee verkkokauppiaita tarjoamalla muuan muassa maksuttomia valmennuksia sekä vertaissparraukseen perustuvaa klubitoimintaa eri puolilla Suomea”, toteaa Mirva Sandström Digital Commerce Finlandista.
”Digital Commerce Finlandin yhteisöön kuuluu joukko kansainvälisesti menestyneitä suomalaisia verkkokauppoja, joista moni ei välttämättä ole kuullutkaan. DCF:n vahvuus on yhteisöllisyys ja avoin vertaissparraus, jossa verkkokaupat jakavat keskenään hyödyllisiä käytännön vinkkejä. Tämä avoimuus ja yhteistyön henki on jotain poikkeuksellista suomalaisessa liiketoimintakulttuurissa. Vastaavanlaista yhteisöä, jossa kaikki ovat aidosti valmiita tukemaan toisiaan, on vaikea löytää muualta”, jatkaa VIBAen Kalle Gummerus.
Digital Commerce Finlandin, Erikoiskaupan liitto Edun ja Kaupan liiton toteuttama Verkkokauppapulssi-kysely toteutettiin helmikuun 2025 lopulla. Jatkossa kysely toteutetaan neljännesvuosittain.
18.3. julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että Kaupan liiton arvion mukaan tavaroiden kotimainen verkkokauppa kasvoi viime vuonna kahden heikomman vuoden jälkeen noin 4 prosenttia. Suomalaisen verkkokaupan koon arvioidaan olleen viime vuonna noin 5,4 miljardia euroa.
Lisätietoja:
Mirva Sandström, Digital Commerce Director, Digital Commerce Finland
Puh. 0400 984 141, mirva.sandstrom(at)digitalcommerce.fi
Jaana Kurjenoja, pääekonomisti, Kaupan liitto
Puh. 040 820 5378, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi
Ulla Pöllänen, toimitusjohtaja, Erikoiskaupan liitto ETU Ry
Puh. 050 300 1660, ulla.pollanen(at)etu.fi
Kalle Gummerus, toimitusjohtaja, VIBAe
Puh. 050 545 5481, kalle(at)vibae.com
Markus Ranua, toimitusjohtaja, Veken Kaluste
Puh. 045 6313 045, markus.ranua(at)vekenkaluste.fi