Verkkokauppa kiri alkuvuonna – myynti Yhdysvaltoihin on pudonnut
Kotimaassa toimiva verkkokauppa kasvoi alkuvuodesta koko vähittäiskaupan myyntiä nopeammin. Koko vuoden odotukset pysyvät silti vielä varovaisina. Suomalaisten suurin kohdemarkkina Amazonin kautta myytäessä on Yhdysvallat, ja sinne suuntautuva myynti putosi lähes 30 prosenttia. Eniten Amazonin kautta Suomesta ulkomaille myydään kosmetiikkaa.
Digital Commerce Finlandin, Erikoiskaupan liitto Edun ja Kaupan liiton toteuttaman Verkkokauppapulssi-kyselyn* mukaan Suomessa toimivien verkkokauppojen online-myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Samaan aikaan koko vähittäiskaupan myynti supistui Tilastokeskuksen mukaan 0,7 prosenttia.
Noin 66 prosenttia verkkokauppiaista odottaa online-myyntinsä kasvavan Suomessa kuluvan vuoden aikana, vaikka koko vuotta koskevat myyntiodotukset ovatkin hieman vaimentuneet. Helmikuussa 37 prosenttia verkkokaupoista arvioi Suomen-myyntinsä kasvavan jopa yli 10 prosenttia, mutta huhtikuussa näin ennakoi enää 29 prosenttia.
Kotimaassa kasvua odotetaan varsinkin muodin ja harrastusten tuoteryhmissä. Myös rautakaupan kuluttajamyynnin odotetaan vähitellen elpyvän. Kosmetiikan ja terveystuotteiden verkkokaupan puolestaan arvioidaan edelleen jatkavan kasvu-uralla.
”Suurimmiksi kasvun hidasteiksi kotimaassa verkkokauppiaat näkevät kuluttajien luottamuksen, hitaan ostovoimakehityksen sekä ulkomaisen halpakaupan”, Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen kuvaa verkkokaupan kasvun esteitä.
Vaikka verkkokauppiaiden koko vuoden myyntiodotukset Suomessa ovat hieman vaimentuneet, näkymät seuraavien kolmen kuukauden osalta ovat alkuvuoteen verrattuna piristyneet. Samanlainen kehitys näkyy myös Euroopan komission yritysbarometrissa, jonka mukaan myyntiodotukset ovat kohentuneet niin erikois- ja käyttötavarakaupassa kuin koko vähittäiskaupassakin. Kevät ja lähestyvä kesä selvästi piristävät verkkokaupan ja koko kaupan odotuksia
Verkkomyynnin ulkomaille odotetaan edelleen kasvavan
Myyntiodotukset ulkomaille ovat uhkaavista kauppasodista huolimatta pysytelleet korkealla. Ulkomaisille kuluttajille myyvistä verkkokaupoista lähes kaikki odottavat vähintään pientä kasvua. Hurjimmat kasvuodotukset tosin ovat taittuneet, sillä helmikuussa peräti 53 prosenttia ulkomaille myyvistä verkkokaupoista odotti myyntinsä kasvavan yli 10 prosenttia, kun huhtikuussa vastaava osuus oli enää 33 prosenttia. Etenkin sisustustuotteiden verkkokauppiaat odottavat muita vahvempaa kasvua kansainvälisessä online-myynnissä.
”Varsinkin pienet verkkokauppiaat odottavat ulkomaisen online-myynnin kasvua, mutta kokevat, ettei heillä aina ole riittävää osaamista markkinointiin. Onnistunut markkinointi onkin yksi kansainvälistymisen avaintekijöistä – sen avulla erottaudutaan lukuisista kilpailijoista ja valtavasta globaalista tuotetarjonnasta”, Digital Commerce Finlandin digitaalisen kaupan johtaja Mirva Sandström summaa verkkokauppiaitten ajatuksia.
Verkkomyynti Yhdysvaltoihin on kutistunut
Amazonin kautta myytäessä suomalaisten suurin verkkokauppamarkkina on Yhdysvallat, jonka osuus on yli puolet Eurooppaan ja USA:han kohdistuvasta online-myynnistä. Huhtikuussa verkkokauppa Suomesta Yhdysvaltoihin Amazonin alustalla kutistui 29 prosenttia viime vuodesta.
”Poukkoileva tullipolitiikka on lisännyt amerikkalaisten kuluttajien epävarmuutta, mikä näkyy ulkomaisissa verkkokauppatilauksissa. Lisäksi sikäläiset kuluttajat ilmeisesti uskovat, että toukokuun alussa voimaan tullut 800 dollarin tullivapausrajan poisto kiinalaiselta verkkokaupalta koskee muitakin myyjiä”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja pohtii.
Kosmetiikka on suomalaisten verkkokauppojen myydyin tuoteryhmä läntisille markkinoille Amazonin alustalla, mutta myös sen myynti laski huhtikuussa. Kosmetiikkaa myytiin lähes seitsemän kertaa enemmän kuin toiseksi suurinta tuoteryhmää: urheilu- ja ulkoilutuotteita.
”Varsinkin luonnonkosmetiikan globaalien markkinoiden ennustetaan kasvavan lähivuosina nopeasti, ja erityisen nopeaa kasvu on monissa Aasian maissa. Vaikka USA:n markkinoiden kutistuminen on kova isku pienille kosmetiikkabrändeille, globaalien markkinoiden kasvu tarjoaa myös mahdollisuuksia”, Kurjenoja huomauttaa.
*Verkkokauppapulssi on vuosineljänneksittäin toteutettava verkkokauppojen yrityskysely, johon vastaa tyypillisesti noin 100–200 yritystä. Vastaajille toimitetaan verkkokaupparaportti, joka käsittelee verkkokaupan kehitystä kyselyn tuloksia laajemmin ja hyödyntää myös muita tietolähteitä. Ensimmäisen vuosineljänneksen raportissa esitetään muun muassa tuoteluokittaisia konversioasteita sekä online-myyntiä huhtikuussa Amazonin alustalla. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja vastaa yrityskyselyn tulosten analysoinnista ja verkkokaupparaportin sisällön tuottamisesta.
Lisätietoja:
Jaana Kurjenoja, pääekonomisti, Kaupan liitto
Puh. 040 820 5378, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi
Mirva Sandström, Digital Commerce Director, Digital Commerce Finland
Puh. 0400 984 141, mirva.sandstrom(at)digitalcommerce.fi
Ulla Pöllänen, toimitusjohtaja, Erikoiskaupan liitto ETU ry
Puh. 050 300 1660, ulla.pollanen(at)etu.fi
Kaupan liitto on elinkeinoelämän suurimman toimialan kaupan ääni yhteiskunnassa. Yhdistämme koko alan vähittäis- ja tukkukaupasta digitaaliseen kauppaan. Neuvottelemme kaupan työehtosopimukset ja elinkeinopolitiikan ratkaisut. Teemme työtä, jotta Suomessa toimiva kauppa ja palvelut kukoistavat ja pärjäävät kovassa kansainvälisessä kilpailussa. www.kauppa.fi
Digital Commerce Finland on digitaalisen kaupan yhteisö ja yhteisöllinen yritys, joka auttaa digitaalista kauppaa kasvamaan nopeammin. Yhteisön toiminta koostuu verkkokaupoille tarjottavista maksuttomista valmennuksista, eCom Summit & Awards huipputapahtumasta, datapalveluista, klubitoiminnasta sekä digikauppiaiden yhteisestä fyysisestä kohtaamistilasta. www.digitalcommerce.fi
Erikoiskaupan liitto Etu auttaa erikoiskaupan toimijoita menestymään, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vuonna 1920 perustettu Erikoiskaupan liitto edustaa 13:a kaupan ja terveyden toimialaa. Liiton jäsenyhdistyksiin kuuluu yli 900 yritystä, jotka työllistävät yli 40 000 työntekijää. www.etu.fi