Alkoholin matkustajatuonti kasvaa edelleen – Alkoholilain uudistuksella voidaan puuttua viinaralliin
Suomalaisten matkailijoiden alkoholijuomien tuonti jakoi kasvuaan viime vuonna. Erityisesti kasvoi oluiden, lonkeroiden ja juomasekoitusten tuonti. Kauppa muistuttaa, että alkoholilainsäädäntöä uudistamalla suunnitellusti voidaan hillitä viinarallia ja lisätä verotuloja. Tärkeää olisikin saada lakiuudistus pikaisesti voimaan.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden tilastojen mukaan alkoholijuomien matkustajatuonti kasvoi viime vuonna reilut 13 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan suomalaiset toivat ulkomailta yhteensä 81,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti kasvoi noin 5 prosentilla 8,4 miljoonaan litraan.
Matkustajatuonti lisääntyi kaikissa muissa juomaryhmissä paitsi väkevissä alkoholijuomissa.
Panimotuotteita tuotiin 59,5 miljoonaa litraa. Oluiden tuonti kasvoi edellisvuodesta 16 prosenttia ja lonkeroiden peräti 31 prosenttia. Mietoja viinejä tuotiin 12,2 miljoonaa litraa, mikä on 9 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Vain väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti väheni vajaat 8 prosenttia 7,9 miljoonaan litraan.
Järkevä ratkaisu kasvavan matkustajatuonnin kitkemiseen olisi tekeillä oleva alkoholilain muutos, jonka käsittely hallituksessa on venynyt.
Jo lausuntokierroksella käyneen alkoholilain yksi kaupan kannalta keskeisin muutos on, että vähittäiskaupoissa saisi jatkossa myydä 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia, kun nykyisen lain mukaan raja on 4,7 prosenttia. Uudistus myös sallisi 5,5 prosentin vahvuisten alkoholijuomasekoitusten myynnin kaupoissa, kun nyt myynnissä olevat tuotteet on valmistettu käymisteitse.
Alkoholilaki on saatava voimaan pikaisesti
Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja ja Kaupan liiton asiantuntija Kari Luoto muistuttaa, että nyt yli 70 prosenttia matkustajien tuomista alkoholilitroista on vahvoja oluita ja lonkeroita, joita ollaan lakimuutosesityksen mukaisesti tuomassa myös päivittäiskaupan valikoimiin.
”Kun uudistus toteutetaan suunnitellulla tavalla, voidaan alkoholijuomakauppaa siirtää merkittävästi kotimaahan ja saada sitä kautta lisää verotuloja Suomeen”, Luoto sanoo.
Tämän osoitti myös Päivittäistavarakauppa ry:n alkuvuonna Taloustutkimuksella teettämä selvitys. Selvityksestä kävi ilmi, että nelosoluiden ja lonkeroiden myynti ruokakaupoista vähentäisi selvästi Viron viinarallia. Selvityksen mukaan vahvan oluen, siiderin ja lonkeron matkustajatuonti Virosta puolittuu ja kaikkien alkoholijuomien matkustajatuonti vähenee neljänneksen lakimuutoksen seurauksena. Verotuloja kertyisi 35 miljoonaa euroa enemmän kun tuotteet ostettaisiin Suomesta.
Selvityksen mukaan lakimuutoksella ei kuitenkaan juuri olisi vaikutusta alkoholin kokonaiskulutukseen.
”Lakimuutos tulisi saada voimaan pikaisesti. Verokertymän lisäksi muutos on kaupalle merkittävä myös siksi, että se vahvistaisi pienten ruokakauppojen asemaa ja tasapuolistaisi kilpailua”, Luoto sanoo.