Kirjamyynniltä odotetaan hyvää loppuvuotta
Kirjamyynti on ollut hyvällä kasvu-uralla tänä vuonna. Myös loppuvuodelta, kirjamyynnin varsinaiselta sesonkiajalta, odotetaan paljon. Noin 80 000 kirjojen ystävää kokoontuu 26.−29.10. Helsingin Kirjamessuille.
Kirjamyynti on sujunut tänä vuonna paremmin kuin pitkiin aikoihin. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjakauppojen kokonaismyynti kasvoi 8,1 prosenttia tammi-kesäkuussa edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa peräti 13,2 prosenttia. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto on saanut vauhtia puolestaan oppikirjojen myyntiin; kasvua oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla peräti 21 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
Luvut perustuvat Adlibriksen, Akateemisen kirjakaupan, INFO-ketjun kirjakauppojen sekä Suomalaisen Kirjakaupan myyntiin. Ne edustavat 85:tä prosenttia kirjamarkkinasta.
Myös loppuvuodelta toivotaan paljon – ovathan kirjat suosittuja ja mieluisia lahjoja. ”Odotukset ovat optimistiset. Kirjojen myyntisesonki alkaa Kirjamessuista, sitten on vuorossa isänpäivä ja vuoden kruunaa tietenkin joulu kirjalahjoineen. Parhaina vuosina loka-joulukuun myynti kattaa jopa 40 prosenttia vuosimyynnistä”, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson. ”Talouden yleinen piristyminen tuntuisi saaneen myös kirjanystävät liikkeelle”, hän jatkaa.
Vauhtia vahvoista uutuuksista
Karlsson iloitsee paitsi hyvistä myynneistä myös tämän vuoden uutuuskirjoista. ”Hyvien tuloksien takana on monipuolinen uutuuskirjojen tarjonta. Erityinen ilon aihe on kotimainen kaunokirjallisuus, joka on löytänyt lukijansa. Jenni Haukion toimittama kirja Katso pohjoista taivasta nosti myös runot Mitä Suomi lukee -myyntilistojen kärkeen”. Vahvoista kotimaisista kertojista Karlsson nostaa esille muun muassa Ilkka Remeksen, Kjell Westön, Leena Lehtolaisen, Kaari Utrion sekä Tuomas Kyrön.
Suomi 100 -juhlavuosi on näkynyt niin tieto- kuin kaunokirjojenkin puolella lukuisin uutuusteoksin. ”Tarjonta on ollut erittäin virkistävää, ja esimerkiksi elämäkertoja on julkaistu paljon”, Karlsson iloitsee.
Vuosi on ollut kiinnostava niin ikään dekkareiden lukijakunnalle. ”Lars Keplerin, Jo Nesbøn, Camilla Läckbergin ja Paula Hawkinsin uutuudet löytyvät takuuvarmasti yhdestä jos toisestakin pukinkontista”, Karlsson veikkaa.
Pienenä pettymyksenä Karlsson pitää lasten- ja nuortenkirjojen myyntiä alkuvuonna. ”Paras myyntikausi on kuitenkin vielä edessäpäin. Uskon, että myyntiä vauhdittavat esimerkiksi Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia, Havukaisen & Toivosen Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja sekä Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja väärä Vincent.”
Kirjanystävät tapaavat Messukeskuksessa
Helsingin Kirjamessut keräävät sankan joukon 26.−29.10. hyvän lukemisen äärelle. ”Kirjamessut ovat yksi Suomen suurimmista kulttuuritapahtumista. Tänä vuonna paikalle houkuttelevat yli 40 ulkomaista kirjailijavierasta kotimaisten tähtien lisäksi, esiintyjiä ja kiinnostavia ohjelmanumeroita löytyy jokaiseen makuun. Yksi ehdottomista huipuista on maailman suosituin trilleristi Dan Brown”, Karlsson iloitsee.
Entä mitä kirjallisia herkkupaloja alan ammattilainen poimii pukinkonttiin? ”Eiköhän sinne päädy muutama silmiä ja makunystyröitä hivelevä keittokirja, joulunpyhien iloksi vetävää kaunokirjallisuutta ja alkuvuoden päiviksi vähän tömäkämpää tietoa ajankohtaisista aiheista. Lahjat ovat vielä ostamatta, mutta ne hoituvat kyllä tehokkaasti muutamalla reissulla kirjakauppaan”, Karlsson päättää.