Polkumyynnin laskentamenetelmä muuttuu – EU:n uuden asetuksen vaikutukset saattavat näkyä tuotteiden hinnoissa
Uuden, entistä protektionistisemman kauppapolitiikan mahdollistavan asetuksen on määrä astua voimaan jo ennen joulua. Uuden laskentamenetelmän taustatietona komissio käyttää julkaistavia maaraportteja.
Tapa laskea polkumyyntitasoja muuttuu, kun EU:n uusi laskentamenetelmä astunee voimaan muutamaa päivää ennen joulua. Polkumyynnillä tarkoitetaan tuotteen viemistä toiseen maahan ns. normaaliarvoa halvemmalla. Polkumyyntitulli taas on suojatoimenpide, joka voi nostaa maahantuojan – ja lopulta kuluttajan – tuotteesta maksamaa hintaa.
Tähän saakka polkumyyntitasoja on laskettu niin sanotun kolmannen maan tiedoilla, eli esimerkiksi kiinalaisia hintoja on verrattu yleensä Yhdysvaltojen vastaaviin. Uuden laskentamenetelmän taustatietona komissio käyttää maaraportteja, joista ensimmäinen eli Kiinaa koskeva valmistuu samaan aikaan laskentamenetelmän julkaisun kanssa. Uutta on, että verrokkimaan tulee edustaa tutkinnan kohteena olevaa maata vastaavaa talouden kehitystasoa – Kiinan tapauksessa vaikkapa Thaimaan, Indonesian tai Intian.
”Polkumyyntitulleilla tai muilla tuonnin suojatoimenpiteillä ei varmisteta suomalaisyritysten kilpailukykyä tai kasvateta työllisyysastetta ainakaan pitkällä aikavälillä”, sanoo Kaupan liiton kauppapoliittinen asiantuntija Hannu Kyyhkynen.
”Polkumyyntitullien epäreiluja kilpailuasetelmia teollisuudelle neutraloiva vaikutus voidaan kuitenkin säilyttää vaarantamatta eurooppalaisen kuluttajan etua, kun ennustettavuuteen ja oikeusvarmuuteen kiinnitetään huomiota. Kaupan tulee voida suunnitella maahantuontia ilman vaaraa siitä, että asetukset muuttuvat tavaran tilauksen ja saapumisen välisenä aikana”, Kyyhkynen toteaa.