Poliisi varoittaa toimitusjohtajan nimissä lähetettävistä huijaussähköposteista
Helsingin poliisille tehtiin maalis−huhtikuun aikana kymmenkunta rikosilmoitusta tapauksista, joissa yhdistykseltä tai yritykseltä yritettiin kalastella maksuja huijaussähköpostin avulla.
Vaikka suurin osa huijauksista jäi yrityksiksi, onnistuivat huijarit kolmessa tapauksessa saamaan kohteiltaan yhteensä jopa kymmeniä tuhansia euroja, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.
Huijaussähköposti on säännönmukaisesti lähetetty toimitusjohtajana tai puheenjohtajana esiintyen talousasioista vastaaville henkilöille, ja pikaista maksusuoritusta pyydetään yleensä ulkomaiselle pankkitilille. Sähköpostit on tehty pääasiassa hyvällä suomen kielellä, ja niiden uskottavuutta lisää se, että ne on lähetetty oikealta vaikuttaneista osoitteista.
Internetin avoimet lähteet ja vaikkapa soitto yritykseen tarjoavat tietoja kalasteleville huijareille paljon informaatiota esimerkiksi yrityksen avainhenkilöistä.
”Joissain tapauksissa huijari on ollut hämmästyttävän perillä yrityksen tai yhdistyksen asioista, esimerkiksi loma-ajoista tai siitä, kenellä on oikeus tehdä suuria maksuja”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu tiedotteessa.
Miten yhdistys tai yritys voi välttää huijatuksi tulemisen? Poliisi neuvoo aina varmistamaan puhelimitse tai kasvokkain epäilyttävän sähköpostin lähettäjältä, onko kyseinen maksupyyntö varmasti oikea. ”Yrityksissä ja yhdistyksissä kannattaa sopia selkeät pelisäännöt kiireisten maksupyyntöjen tai uusien laskuttajien varalle. Nämä pelisäännöt on hyvä käydä läpi sekä vakituisen henkilöstön että sijaisten kanssa”, Risu vinkkaa.
Myös Kaupan liiton turvallisuusasiantuntija Ilkka Nieminen kehottaa tarkkaavaisuuteen erityisesti kesällä, kun lomien takia mm. laskujen hyväksymiskäytännöt poikkeavat tavanomaisesta. ”Asia on hyvä käydä läpi osana perehdytystä, kun tehtäviä siirretään kesäloman ajaksi toiselle henkilölle. Huijaukset koskettavat kauppaa siinä missä muitakin aloja.”
Huijausinfo.fi-sivustolta löytyy ajantasaista tietoa huijaustyypeistä sekä neuvoja, miten erilaiset huijaukset voi välttää. Twitterissä kannattaa seurata @Huijausinfo-tiliä sekä aihetunnisteita #varohuijareitaverossa ja #huijausinfo.