Kauppa ja Ruotsin vaalitulos: ei tullut kaaosta
Ruotsin valtiopäivävaalit päätyivät lähes pattitilanteeseen. Punavihreä blokki sai 40,6 prosenttia äänistä, porvarillinen blokki 40,3 ja ruotsidemokraatit 17,6. Kuten analyyseistä on saatu lukea, uuden hallituksen muodostaminen on vaikeaa ja ruotsidemokraattien asema vaa´ankielipuolueena on vahvistunut.
Mitä tulos merkitsee kaupalle? Ruotsin Kaupan liitto, Svensk Handel, toteaa ensimmäisissä kommenteissa, että ei syntynyt poliittista kaaosta ja mikä tahansa tuleva hallitus on, se suhtautuu kaupan tavoitteisin myönteisesti.
Mitkä ovat kaupan tavoitteet? Svensk Handelin tärkein tavoite vaaleissa oli kauppaan kohdistuvan rikollisuuden torjuminen. Ruotsissa tehdään EU-maista eniten kauppaan kohdistuvia varkauksia ja ryöstöjä. Voi olla, että ruotsalaiset ilmoittavat rikokset tunnollisemmin kuin muut, mutta joka tapauksessa tilastot ovat hätkähdyttäviä. Media on kertonut Ruotsin levottomuuksista ja turvallisuuden heikkenemisestä, joten uutisointi näyttäisi olevan linjassa tilastojen kanssa.
Ruotsidemokraatit ovat avoimesti maahanmuuttovastainen puolue, ja sen vaikutusvalta Ruotsin politiikassa kasvaa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että punavihreä blokki oli valmis muutama vuosi sitten muuttamaan aika radikaalisti suhtautumistaan maahanmuuttoon ja lisäsi edellisessä budjetissa poliisien määrää.
Ilmeisesti Svensk Handelissa lasketaan, että linja jatkuu, olipa kyseessä punavihreä- tai porvariblokki, tai jokin muu hallituskoalitio. Kansalaisten tuki on vahva sille, että varkaudet, ryöstöt ja väkivaltarikokset on saatava kuriin. Kaupasta varastetaan vuosittain noin 600 M€:n arvosta tavaraa. Varkaista 80 prosenttia ei maksa sakkoja.
Ruotsin taloudessa on mennyt erittäin hyvin, mutta viime vuosina kasvu on hiipunut. Tänä vuonna bkt kasvaa vielä 2,4 prosenttia, mutta hiipuu ensi vuonna 1,9 prosenttiin. Samalla kaupan kasvu kääntyy laskuun. Työttömyys on kuusi prosenttia, ja työvoimapula vaivaa kauppaa ja muita toimialoja. Nyt Ruotsissa näyttää olevan samat ongelmat kuin meilläkin, vaikka muuten maan kasvu on ollut 2010-luvun alkupuolella paljon ripeämpää.
Onneksi meillä ei ole samanlaista turvallisuustilannetta kuin naapurimaassa. EK:n tekemän turvallisuusselvityksen mukaan suomalaisten yritysjohtajien mielestä Suomessa on edelleen hyvä turvallisuustilanne, mutta kaupan alalla arviot olivat toimialoista heikoimmat. Sakon muuntorangaistuksen palauttaminen on ollut tärkeää, koska se kertoo, että yhteiskunta arvostaa yleistä lainkuuliaisuutta. Sitä vastustettiin kustannussyistä ja toisaalta siksi, että sen rikoksia estävä vaikutus on pieni. Näin voi olla, mutta ei niinkään saa olla, että kaupasta voi varastaa ilman seurauksia. Kustannukset tulevat muiden asiakkaiden maksettaviksi.
Valitettavasti uudistuksen toimeenpano lykkääntynee poliisin tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi.
On kysytty, että miten Ruotsin vaalit vaikuttavat Suomeen. Sitä on vaikea sanoa, mutta yksi asia kannattaa ottaa opiksi. Toivottavasti Kaupan liiton tärkein vaalitavoite ei ole tulevina vuosina turvallisuus, vaan edelleen kansalaisten ostovoima ja talouskasvu.
Kirjoittaja on Kaupan liiton toimitusjohtaja.