Musti ja Mirri: Oppisopimuskoulutuksella sitoutuneita ammattilaisia kaupan alalle
Oppisopimuskoulutuksella voi hankkia itselleen ammatillisen tutkinnon, tutkinnon osan tai laajentaa jo aikaisemmin hankittua osaamista. Koulutusmuodolla on tärkeä rooli Musti ja Mirri -lemmikkieläintarvikeketjulle, jossa opiskelee tälläkin hetkellä oppisopimuksella lähes 40 tulevaa alan ammattilaista.
Opiskelija suorittaa yleensä pääosan oppisopimusopinnoista käytännön työtehtävissä työpaikalla, ja täydentää niitä ammatillisessa oppilaitoksessa. Jokainen oppisopimus on yksilöllinen.
Suomen ja samalla Pohjoismaiden suurin lemmikkieläintarvikeketju Musti ja Mirri on kouluttanut vuodesta 2012 alkaen runsaat 140 työntekijää oppisopimuksella uuteen tutkintoon: liiketoiminnan perustutkintoon merkonomiksi, lähiesimiestyön ammattitutkintoon, kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoon, eläinten hoitajan ammattitutkintoon tai johtamisen erikoisammattitutkintoon.
Maajohtaja Juhana Lambergin mukaan oppisopimuskoulutus vastaa hyvin Mustin ja Mirrin tarpeisiin. ”Tutkinnot sopivat meille mainiosti, ja esimerkiksi merkonomin tutkinto on sopiva pohjakoulutus myyjillemme. Kun tiedot ja taidot opiskelun edetessä syvenevät, opiskelijat pääsevät saman tien hyödyntämään oppejaan käytännössä.”
Lisää vastuuta myymälätiimeille
Musti ja Mirri -ketjussa opiskelee tällä hetkellä lähes 40 työntekijää oppisopimuksella. Keskimäärin valmistuminen ammattiin vie noin 1,5–2 vuotta. Musti ja Mirri tekee yhteistyötä monen eri oppilaitoksen kanssa. ”Hyvä yhteistyö mahdollistaa sen, että voimme kehittää koulutusten sisältöjä ja toteutusta koko ajan eteenpäin. Koska opiskelijoita tulee ryhmiin eri puolilta Suomea, mahdollistaa koulutuksen rahoitusmalli meille jatkuvan kouluttamisen”, Lamberg kertoo.
Työnteon ja opintojen yhdistämisessä on monia etuja niin opiskelijan kuin työnantajankin näkökulmasta. ”Oppisopimuskoulutuksen myötä työntekijät näkevät yrityksen asiat entistä laajemmin, ja myymälätiimit uskaltavat ottaa enemmän vastuuta. Oppisopimuskoulutus auttaa myös työntekijää rakentamaan omaa urapolkuaan yrityksen sisällä”, Lamberg sanoo.
Entä onko oppisopimuskoulutuksessa jotain kehitettävää? ”Oppisopimuksissa on varsin paljon paperityötä ja olisi hienoa, jos sitä pystyisi vähentämään. Toinen jatkuvasti esille nouseva asia on se, että oppisopimuksessa on 25 työtunnin viikkoraja. Tästä syystä osa-aikaisia työntekijöitä joudutaan valitettavasti karsimaan koulutuksista”, Lamberg toteaa.
Oppisopimuksilla aluemyyntipäälliköksi
Janina Muhosen työura Musti ja Mirri -ketjussa alkoi hieman sattumalta. ”Opiskelin Helsingin yliopistossa äidinkieltä ja kirjallisuutta tavoitteenani opettajan työ. Muutaman vuoden opiskelun jälkeen halusin löytää osa-aikatyön opiskelujen rinnalle. Laitoin hakemuksen Mustiin ja Mirriin, jonka jälkeen Kampin myymälän silloinen myymäläpäällikkö kutsui minut työhaastatteluun. Hän palkkasi minut tarvittaessa töihin kutsuttavaksi työntekijäksi”, Muhonen kertaa.
Hän työskenteli ensimmäisen vuoden puitesopimuksella, ja sai sitten vakituisen myyjän paikan. ”Pian opettajaopinnot jäivät vähemmälle ja hain myymäläpäällikön paikkaa. Myymäläpäällikkönä toimin reilun vuoden, jonka aikana opiskelin oppisopimuksella kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon.”
Hänen opintonsa eivät jääneet vielä tähänkään: ”Pian valmistumiseni jälkeen sain nykyisen aluemyyntipäällikön pestini, jossa suoritan nyt johtamisen erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella”, hän listaa upeaa urapolkuaan yrityksen sisällä.
Muhosen opettajaopinnot ovat ainakin toistaiseksi kesken. ”En usko, että vaihdan enää alaa koulumaailmaan. Musti ja Mirri on juuri se työpaikka, jossa haluan tällä hetkellä työskennellä.”
Konkreettista ja tehokasta oppimista
Aloite Muhosen ryhtymiseen oppisopimusopiskelijaksi tuli esimieheltä. ”Minulle tuli todella sellainen olo, että työnantaja haluaa tarjota kaikki mahdolliset välineet ja tuen itseni ja osaamiseni kehittämiseksi”, hän iloitsee.
Janina Muhosen mielestä oppisopimus on ollut hänelle loistava kouluttautumismuoto. ”Oppisopimuksella opiskellessani teen lähinnä konkreettisia havaintoja niistä asioista, joita päivittäin työssäni teen. En pidä siitä, että asioita tehdään vain tekemisen ilosta vaan haluan olla tehokas. Oppisopimuksella opiskellessani minun ei tarvitse tehdä ”turhia” asioita, vaan voin konkreettisesti kehittyä omalla alallani.”
Muhosen mielestä parasta opiskelussa on verkostoituminen ja oman ”työkalupakin” kartuttaminen kollegoiden ja opiskelukavereiden avulla. ”Oppisopimusopiskelussa muuttaisin sen, että vähimmäistyötuntivaatimus on 25 tuntia viikossa. Tämä estää monilta innokkailta opiskelijoilta pääsyn opiskelujen pariin.”
Uusimman tutkintonsa suorittamisessa Muhonen on loppusuoralla. ”Edessä ovat enää viimeiset näytöt ja arviointikeskustelu”, hän kertoo ja antaa vahvan suosituksen oppisopimuskoulutukselle: ”Suosittelen ehdottomasti, ja varsinkin heille, jotka eivät mielellään kuluta koulun penkkiä vaan haluavat mieluummin konkreettista tekemistä työelämässä.”
Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 5.−11.11.2018.
Kuva: © Musti ja Mirri. Oppisopimusopiskelijoita ryhmätön parissa.