Muutoksia verkkomaksamiseen – asiakkaan vahva sähköinen tunnistaminen käyttöön syyskuussa
Asiakkaan vahvan tunnistamisen vaatimukset etäkaupassa kasvavat syyskuun puolivälissä. Kuluttajille muutos lisää maksamisen luotettavuutta, mutta eurooppalaisilla kaupoilla on nyt kiire saada järjestelmänsä päivitettyä, jotta joustava ja turvallinen maksaminen on mahdollista myös määräpäivän jälkeen.
Uudistuksen taustalla on PSD2-maksupalveludirektiivi ja sen tekninen standardi asiakkaan vahvasta tunnistamisesta ja turvallisesta kommunikaatiosta. Käytännössä muutokset koskevat verkkomaksamista sekä erilaisten verkkopalveluiden käyttöä.
”PSD2-direktiivi velvoittaa kaikkia osapuolia eli muun muassa pankkeja, kauppoja ja maksupalveluyrityksiä ottamaan käyttöön asiakkaan vahvan tunnistautumisen maksujen yhteydessä 14.9. alkaen”, kiteyttää Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen. ”Jos kauppojen maksujärjestelmät eivät ole tuolloin valmiina, on mahdollista, että osa etäkaupan maksutapahtumista tullaan hylkäämään.”
Vahva sähköinen tunnistaminen on Suomessa tähän asti tarkoittanut henkilön tunnistamista verkkopankkitunnuksilla eli henkilökohtaisella tunnuskoodilla, salasanalla ja avainlukulistalla. ”Maksupalveludirektiivi asettaa nyt uudet vaatimukset tunnistamiselle, eikä avainlukulista enää täytä niitä”, Loikkanen täsmentää.
Uusilla vaatimuksilla halutaan lisätä maksamisen turvallisuutta ja edistää EU:n digitaloutta.
Kaupalta vaaditaan nopeita toimenpiteitä
Kauppiaiden ensisijainen tehtävä on nyt olla pikaisesti yhteydessä niihin sidosryhmiin, jotka ovat vastuussa asiakkaan vahvan tunnistamisen toimeenpanosta, erityisesti maksutapahtuman vastaanottajaan tai maksupalveluiden tarjoajaan.
”Kauppiaiden pitää tutkia saatavilla olevia ratkaisuja ja selvittää, minkälaisia toimia heiltä vaaditaan sen varmistamiseksi, että asiakkaille tarjotaan jatkossakin sujuva asiakaskokemus heidän tehdessään ostoksia verkkokaupassa”, Loikkanen sanoo.
Käytännössä aikataulu uuden sääntelyn käyttöönottoon on todella tiukka, sillä kaikilla palveluntarjoajilla ei ole vielä tarjota kaupalle uusien vaatimusten mukaisia palveluja, tai ne eivät pysty vielä ohjeistamaan kauppaa siitä, miten maksuprosessit tulevat muuttumaan syyskuun puolesta välistä lähtien. ”European Banking Authority EBA antoi uusimmat ohjeet direktiivin tulkinnasta niin myöhään, ettei järjestelmiä ole yksinkertaisesti vielä saatu valmiiksi”, Loikkanen kertoo.
Lisäaikaa tarvitaan, mutta sen varaan ei voi laskea
Loikkasen mukaan kyseessä on niin merkittävä uudistus, että sen käyttöönottoon tarvittaisiin kipeästi lisäaikaa koko Euroopan laajuudessa.
”Kaupan liitto on yhdessä muiden EU-maiden ja kaupan etujärjestö EuroCommercen kanssa pyytänyt lisää siirtymäaikaa sääntelyn käyttöönotolle. Jos sitä ei myönnetä, pitää kauppojen maksujärjestelmien olla valmiina 14. syyskuuta”, Loikkanen toteaa.
Finanssivalvonta ja sen sisartoimijat ympäri Eurooppaa keräävät tällä hetkellä toimialoilta lausuntoja siitä, miten asiassa edistytään. ”Toivomme, että viimeistään syyskuun alkupuolella tiedetään, myönnetäänkö muutosten toteuttamiselle lisäaikaa”, Loikkanen sanoo.
Hän painottaa kuitenkin, että vaikka lisäaikaa myönnettäisiin, kannattaa vahvan tunnistamisen edellytykset hoitaa kaupoissa kuntoon niin pian kuin suinkin. ”Myös omien järjestelmien testaamiselle täytyy jättää aikaa”, Loikkanen päättää.
Lue lisää asiakkaan vahvan tunnistamisen vaatimuksista:
Miten tehdä verkosta ostaminen helpommaksi kuluttajalle?
Kuva: 123RF