Tuetun työpolun hanke saa jatkoa: kaupan yritykset tapasivat nuoria rekrytilaisuudessa 27.8.
Kaupan liitto, Ohjaamo Helsinki ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto toteuttavat tuetun työpolun eli nk. Kaupan polku -hankkeen työttömille 18−29-vuotiaille nuorille nyt toista kertaa. Mukaan on lähtenyt uusia kaupan alan yrityksiä yhteisenä tavoitteenaan tarjota työpaikkoja erityistä tukea tarvitseville nuorille.
Kaupan liitto, Ohjaamo Helsinki ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto järjestivät viime keväänä tuetun työpolun hankkeen, jonka avulla moni työtön nuori sai vähintään kesätyöpaikan HOK-Elannolta, Tokmannilta tai Musti ja Mirri -myymälöistä. Pilotin ’esikuvana’ oli Edupolin Osaamo-hanke, jonka ohjausryhmän puheenjohtajana oli Kaupan liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Mervi Angerma-Niittylä.
Viime kevään kestäneen pilotin kokemukset olivat todella rohkaisevia, joten hanketta päätettiin jatkaa heti lomakauden päätyttyä elokuussa. ”Työnantajat olivat tyytyväisiä erityisesti siihen, että pilotti oli suunniteltu heille mahdollisimman vaivattomaksi. Myös nuoret olivat iloisia uudenlaisesta tuetusta mahdollisuudesta työllistyä”, Angerma-Niittylä kertoo.
Hankkeeseen osallistuvien kauppojen määrä on kasvanut keväästä. ”HOK-Elannon, Tokmannin ja Mustin ja Mirrin lisäksi ovat mukana myös Clas Ohlson ja K-Citymarket Easton”, Angerma-Niittylä iloitsee.
Uudenlainen startti työelämään
Viime keväiseen tapaan hanke polkaistiin käyntiin rekrymessuilla tiistaina 27.8. ”Keskuskirjasto Oodissa järjestettyyn tapahtumaan osallistui parikymmentä kaupan alasta kiinnostunutta nuorta. He pääsivät tapaamaan työnantajia, kertomaan omista toiveistaan ja kiinnostuksen kohteistaan sekä osallistumaan kaupan yritysten järjestämiin pikahaastatteluihin”, Angerma-Niittylä kertoo.
”Tilaisuuteen saapui myös sellaisia nuoria, joilla on jo jonkin toisen alan ammatillinen koulutus, mutta joita kiinnosti mahdollisuus kokeilla työskentelyä kaupan alalla. He kokivat koulutuspäivillä täydennetyn työkokeilun olevan oiva tapa tutustua alan tarjoamiin mahdollisuuksiin”, hän jatkaa.
Tapaamisten tuloksena 12 nuorta aloittaa 9. syyskuuta työkokeilun kaupassa. Työkokeilujakso kestää marraskuun loppuun saakka, ja sen aikana nuoret pääsevät osallistumaan Stadin ammatti- ja aikuisopistossa pidettäviin lähikoulutuspäiviin.
”Lähikoulutuspäivien tarkoituksena on muun muassa antaa nuorille tietoa kaupan alasta ja perehdyttää heitä asiakaspalvelijoiksi. Työkokeilun aikana on myös mahdollisuus suorittaa alalla tarvittavia passeja ja kortteja, esimerkiksi hygienia- ja ikärajapassit”, Angerma-Niittylä kertoo.
Keväiseen tapaan Ohjaamon asiantuntijat sekä ammatillinen erityisopettaja jalkautuvat työkokeilun aikana kaupan yrityksiin tukemaan nuoria ja myös työnantajia, joilla ei aina arjen kiireissä ole resursseja ohjata erityistä tukea tarvitsevia nuoria.
Työkokeilujakson jälkeen nuorilla on mahdollisuus saada pysyvä työsuhde kaupasta. ”Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että nuori osoittaa kokeilun aikana olevansa motivoitunut oppimaan kaupan alalla tarvittavia taitoja”, Angerma-Niittylä summaa.
Tavoitteena hankkeen laajentaminen
Kaupan polku -hankkeeseen osallistuvilla tahoilla – niin kouluttajilla kuin kaupan yrityksilläkin – on vahva yhteinen tahtotila edistää nuorten työllistymistä ja yhteiskuntaan kiinnittymistä.
”Moni nykypäivän nuori tarvitsee tukea päästäkseen työelämään kiinni. Tässä työssä kauppa haluaa olla mukana”, Angerma-Niittylä sanoo.
Yhteistyötahot kokoontuvat loppusyksyllä vaihtamaan kokemuksia ja miettimään mahdollisia kehitysideoita hankkeen jatkoa ajatellen. ”Kaupan liiton tavoitteena olisi tulevaisuudessa ottaa tuetun työpolun malli käyttöön nykyistä laajemmin”, Angerma-Niittylä sanoo.
Kuva: 123RF