Entistä mittavammat Kirjamessut jatkavat kirjasyksyä
Kirjasyksy jatkuu aikaisempaa suuremmilla Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa loppuviikon ajan. Kirjoille on tänä vuonna varattu pinta-alaa ennätysmäisesti.
Syksyn kirjauutuudet ja kirjailijat ovat esillä Helsingissä Kirjamessuilla 24.‒27.10. Neljän päivän aikana ohjelmassa on yli 1 100 esiintyjää ja lähes 900 tapahtumaa. Kansainvälisiä kirjailijavieraita tulee paikalle noin 40.
”Viime vuonna messuilla kävi neljän päivän aikana 85 600 kävijää, mikä oli kävijäennätys”, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson. Uutta ennätystä on lupa odottaa tänäkin vuonna.
Messujen alla ilmassa on toiveita ja odotuksia. ”Syksyn vahvat kirjauutuudet herättävät tietenkin innostusta niin lukijoiden kuin kirjakauppiaidenkin keskuudessa, Karlsson sanoo.
Kirjasyksyn ja -talven kirkkaita tähtiä ovat mm. Sofi Oksasen uutuusromaani Koirapuisto, Jari Tervon laaja elämäkerta taiteilija Vesa-Matti Loirista sekä Ilkka Remeksen odotettu uutuus Kremlin nyrkki.
”Jokainen löytää messujen runsaasta tarjonnasta taatusti omaan makuun sopivia kirjoja – olipa kyse sitten villasukkien neulomisesta, bisneksestä tai vaikkapa kokkauksesta”, Karlsson sanoo.
Paras myyntisesonki edessä
Tässä vaiheessa kirjavuotta viime vuoden myyntiluvuista ollaan vielä hieman jäljessä. ”Tämä johtuu oppikirjamyynnin laskusta”, Karlsson kuvaa.
”Perinteisesti kirjojen myynti on keskittynyt pitkälti isänpäivästä jouluun. Kirjamessuilta onkin hyvä ottaa vauhtia isänpäivään.”
Äänikirjat lukuaikapalveluineen kasvavat Karlssonin mukaan nyt todella kovaa vauhtia. Koko kirjamarkkinasta ne pitävät kuitenkin hallussaan vasta noin 6 %:n siivua.
Tänä vuonna messujen teemamaa on Ranska, joka on esillä kirjallisuudellaan ja kulttuurillaan. Myös lapset ja nuoret ovat eräällä tavalla teema. ”Lasten alue messuilla on mittava, ja 9 000 messukutsua on lähtenyt myös yliopisto-opintonsa aloittaneille opiskelijoille”, Karlsson iloitsee.
Tänä syksynä myös koulujen syysloma oli ensimmäistä kertaa julistettu lukulomaksi. Lukuliike-kampanjan jatkoksi syntyneen Lukuloma-hankkeen takana ovat kirja-alan järjestöt – Kirjakauppaliitto niiden mukana – sekä kulttuuriministeri Hanna Kosonen.
”Mallia on otettu Ruotsista, ja hanke on saanut Suomessakin oikein hyvän vastaanoton”, Karlsson kertoo.
Kuvat: Messukeskus Helsinki, pääkuva vuoden 2018 Kirjamessuilta.