Sakon muuntorangaistus: näin Kaupan liitto kampanjoi lakimuutoksen puolesta
Kaupan liitto valvoo jäsentensä etuja ja vaikuttaa jäsenilleen tärkeisiin asioihin. Sakon muuntorangaistus on koko kaupan alaa koskettava aihe, johon liittyen Kaupan liitto on menestyksekkäästi ajanut jäsentensä etuja ja saanut konkreettista muutosta aikaan.
Sakon muuntorangaistus on periaatteellinen kysymys
Sakon muuntorangaistus tarkoittaa sitä, että toistuvasti sakon saaneen varkaan sakot muutetaan vankeudeksi, mikäli hän ei maksa sakkojaan. Rangaistus poistettiin vuonna 2008. Seurauksena varkauksia tehneet eivät enää välittäneet teoistaan, sillä niillä ei ollut seuraamuksia. Esimerkiksi sakot menivät ulosottoon, mutta usein tekijä todetaan varattomaksi.
Kaupan liitolle sakon muuntorangaistuksen palauttaminen oli periaatteellinen kysymys. Teoilla pitää olla seurauksensa, ja kaupan työntekijöiden oikeuksia pitää suojella, sillä monesti varkaustilanteet ovat traumaattinen kokemus työntekijöille. Näpistelyt aiheuttavat myös massiivisia kuluja. Kaupan liiton arvion mukaan jopa 500 miljoonaa euroa menee vuodessa varkauksiin sekä niiden estämiseen.
Muuntorangaistuksen palauttamiseksi Kaupan liitto on nostanut teemaa julkisuuteen, kerännyt tietoa varkauksien vaikutuksista, tehnyt aiheesta tiedotteita ja lobannut asiaa oikeusministeriölle.
Sakot kauppiaan näkökulmasta
Jäsenet ovat olleet vahvasti Kaupan liiton kanssa edistämässä muuntorangaistuksen palauttamista. K-Market Naapurin kauppias Laura Huurtola painottaa, kuinka tärkeästä aiheesta on kyse.
”Jos taparikolliset saavat sakon, niin sillä ei ole ollut mitään merkitystä. Sakkoja on revitty poliisin edessä”, Huurtola toteaa.
Hän on kerännyt vuosien varrella kansiota tekemistään rikosilmoituksista ja siitä, mihin ilmoitukset ovat johtaneet.
”Melkein kaikki ovat päätöksiä jättää syyttämättä. Yksi tai kaksi on käynyt käräjillä asti tai tullut tuomio. Tuntuu hyvin turhalta, kun poliisilta tulee aina takaisin sama teksti.”
Huurtolan mukaan poliisin raportoimat tilastot varkauksien määristä ovat pahasti pielessä, koska rikosilmoituksia ei aina tehdä, koska niistä ei ole ollut mitään hyötyä. Hänen mielestään varkauksien korvaamisesta on monesti myös vääriä käsityksiä. Yrittäjänä Huurtola joutuu itse korvaamaan varkaudet, ja vakuutukset eivät kata varkauksia tai vartiointikuluja.
Kampanjoinnin tuloksena lakimuutos
Kampanjointi muuntorangaistuksen palauttamisesta tuotti tulosta, sillä eduskunta hyväksyi lakimuutoksen vuoden 2019 alussa. Muutos tulee voimaan vuonna 2021. Tämä on ollut iloinen uutinen Huurtolalle ja muille kauppiaille.
”Meitä tämä rohkaisee siihen, että matalammalla kynnyksellä vaadimme sakkoa”, Huurtola toteaa.
Hän kiteyttää, että Kaupan liitto saa jäseniensä äänen kuuluviin päättäjille.
”Isot liitot pystyvät viemään jäseniensä mielipiteitä eteenpäin. Jäseniltä kuulee konkreettisesti, miten asiat ovat kaupan puolella. Teoriassa asioita katsoville poliitikoille ja päättäjille puhutaan suoraan asioista ja miten ne pitäisi hoitaa. Auttaa, että joku tuo asioita esille toiselta puolelta, eikä katsota vain raportteja tietystä kohdasta”, Huurtola summaa.