Hallituksen linjauksissa ei rajoituksia kaupalle tai kauppojen aukiololle
Suomen hallituksen 16.3. antama linjaus lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi ei rajoita kauppojen toimintaa tai aukioloaikoja. Kaupan liitto kiittää hallituksen määrätietoisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi, mutta uskoo, että tänään julkaistun yritysten tukipaketin lisäksi lisätoimia todennäköisesti tarvitaan.
Hallitus kertoi tämänpäiväisessä tiedotteessaan rajoittavansa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön, ja lisäksi se suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Kokoontumiskielto ei kuitenkaan koske Kaupan liiton saamien tarkentavien tietojen mukaan kaupassakäyntiä.
Myös kauppakeskukset voivat pitää ovensa auki, mutta ylimääräistä oleskelua niissä kehotetaan välttämään. Luonnollisesti myös tehostetuista hygienia- ja siisteystoimenpiteistä tulee pitää kiinni.
17.3. voimaan astuva valmiuslaki mahdollistaa lähtökohtaisesti yksityisen yrityksen toiminnan rajoittamisen. Hallitus tarkasteleekin rajoituksia koronatilanteen kehittymisen mukaan, ja jos tarvetta ilmenee, ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa tulevaisuudessa enemmän.
”On ilmeistä, että ihmisten liikkuminen ja kaupassakäynnit vähenevät ilman uusia määräyksiäkin. Kaupat ovat myös omilla toimillaan siirtäneet kaupankäyntiä ja kampanjoitaan verkkokauppaan”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.
Kaupalle tärkeä tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti. Valmiuslain tuomat muutokset saattavat kuitenkin hidastaa jonkin verran ulkomaisen verkkokaupan kuljetuksia Suomeen.
Tämänpäiväinen hallituksen linjaus vaatii kaupan osalta myös lisäselvityksiä. Linjauksessa esimerkiksi todetaan, että kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, mutta tarkentamatta jää, ketkä luetaan mukaan kriittiseen henkilöstöön.
”Kauppa on koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi toimiala, johon kohdistuu erityistä painetta, ja päivittäistavarakaupalla on keskeinen rooli maan huoltovarmuuden ylläpidossa. Näkemyksemme mukaan päivittäistavarakauppa, logistiikka ja polttonesteiden jakelu tulee ehdottomasti lukea mukaan kriittisiin toimialoihin”, Mari Kiviniemi toteaa.
Lähestymiskulma tulee liiton mukaan huomioida myös esimerkiksi kaupan alan työntekijöiden oikeudessa pitää pienet lapset tarvittaessa ja tilanteen niin vaatiessa koulussa.
Kiviniemi kiittää maan hallitusta koronaviruksen torjumiseen tähtäävästä kriisipaketista ja päättäväisistä toimista. ”On kuitenkin todennäköistä, että tänään julkaistun yritysten tukipaketin lisäksi lisäpäätöksiä tarvitaan”, hän jatkaa.
————————————
Lisäys 18.3.2020:
Valtioneuvoston linjausten mukaan ns. kriittisiin aloihin kuuluvat myös kauppa, kaupan logistiikkakeskukset sekä kuljetus. Koko vähittäis- ja tukkukaupan henkilöstö luetaan siis kriittisiin aloihin. Siten kaupan alan henkilöstön lapsilla on oikeus linjausten mukaiseen lähiopetukseen.
Kauppaa ei kuitenkaan lueta kuuluvaksi kriittisiin toimintoihin, joten työnantaja ei voi poiketa väliaikaisesti vuosilomaa ja työaikaa koskevista järjestelyistä.
Tarkempaa tietoa Valtioneuvoston linjauksista:
- Tiedote 17.3.2020: Yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö
- Tiedote 17.3.2020: Työnantajalle mahdollisuus poiketa väliaikaisesti työaikaa ja vuosilomaa koskevista järjestelyistä yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa
Kaupan liitto päivittää kaupan koronaohjeistuksia sitä mukaa kun vahvistuksia eri päätöksien vaikutuksista saadaan. Seuraa ohjeita täällä.
Kuva: 123RF