Koronakriisin vaikutukset eivät vielä näy täysimääräisinä työllisyysluvuissa
Käynnissä oleva koronapandemia on jo nyt aiheuttanut kaupan alalla lomautusten aallon. Työllisten määrä kääntyi laskusuuntaan maaliskuussa, mutta kriisin koko kuva hahmottunee vasta myöhemmin, kun vuoden toisen kvartaalin tiedot saadaan Tilastokeskukselta heinäkuussa.
Tilastokeskuksen julkaisemassa vuoden 2020 ensimmäisen kvartaalin työvoimatutkimuksessa työllisyysaste on lähtenyt loivaan laskuun päätyen maaliskuussa 72,9 prosentin tasolle.
”Koronakriisin käynnistyminen on trendissä selvästi nähtävissä”, vahvistaa Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail.
“Tammikuussa työllisyysasteen trendiluku oli korkeimmillaan, 73,1 prosenttia. Edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna trendiluku on 0,5 prosenttia korkeammalla, mutta on selvää, ettei hallituksen alun perin kaavailemaan 75 prosentin tavoitteeseen päästä.”
Kuva 1: Työllisyysaste. Lähde: Työvoimatutkimus 2020, maaliskuu. Tilastokeskus
Luvuissa eivät näy niin kutsutut lyhyet lomautukset. “Määräaikaisesti alle kolmen kuukauden ajaksi lomautetut työntekijät tilastoidaan työllisiksi”, Ismail täsmentää. ”Pandemia on pakottanut myös lukuisat kaupan alan yritykset lomauttamaan työntekijöitään.”
Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana tukkukaupan työllisten kasvu tyrehtyi vain kahden prosentin tasolle edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. ”Viime vuonna kasvu oli tasaisesti noin kymmenen prosentin luokkaa”, Ismail toteaa.
Vähittäiskaupassa työllisten määrä vähenee samaan tahtiin kuin viime vuonna. ”Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla työllisten määrä väheni seitsemän prosenttia edellisvuodesta”, Ismail vahvistaa.
Kuva 2: Työllisten määrä. Lähde: Työvoimatutkimus 2020, maaliskuu. Tilastokeskus
Koronakriisin seuraukset kaupan työllisyyslukuihin näkynevät paremmin vasta toisen neljänneksen – ja etenkin huhtikuun – luvuissa. ”Kaupan toimialojen sisällä on merkittäviä eroja esimerkiksi erikoiskaupan ja päivittäistavarakaupan välillä”, Ismail toteaa. Tilastokeskus julkaisee huhtikuun luvut 27.5. ja toisen kvartaalin tiedot 21.7.
Kuluttajien luottamus romahti Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa pohjalukemiin, ja tämä ennakoi heikompaa aikaa kaupan alalle. ”Lisääntyvä työttömyys ja lomautukset vaikuttavat negatiivisesti kuluttajien uskoon oman taloutensa ja Suomen talouden kehittymisestä”, Ismail sanoo.
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rekisteriaineisto tarjoaa ajantasaista tilannekuvaa työttömyydestä.
”TEMin tietojen mukaan maaliskuun lopussa Suomessa oli yli 300 000 työtöntä työnhakijaa. Tämä on 70 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuluvan vuoden helmikuuhun verrattuna määrä kasvoi 60 000 työnhakijalla”, Ismail konkretisoi.
Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa lomautuksia päivätasolla. ”Päivittäisen seurannan mukaan lomautukset ovat lisääntyneet huhtikuun puolella merkittävästi, mitä vauhdittivat osaltaan myös lainsäädäntöön tehdyt helpotukset. Lomautusten määrät tulevat kasvamaan seuraavissa julkistuksissa”, Ismail ennakoi.
Kaupan liiton 27.4. julkaisema uutinen: Kuluttajien luottamus romahti huhtikuussa pohjalukemiin
TEM:n päivittäistä lomautusten määrää pääset seuraamaan täältä.
Tilastokeskus julkaisi kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen työllisyystilastot 23. huhtikuuta.
Pääkuva 123RF, Bate Ismailin kuva Marjo Koivumäki Studio Apris oy