Kaupan työllisten määrä laskussa huhtikuussa – suurin pudotus vähittäiskaupassa
Tilastokeskuksen tuoreiden työllisyyslukujen mukaan kaupan työllisten määrä on laskenut merkittävästi huhtikuussa. Suurin sukellus on tapahtunut odotetusti erikoiskaupassa, jossa asiakasmäärät ovat pandemian myötä romahtaneet. Niin ikään Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet työllisyysluvut vahvistavat, että työllisyysaste on murenemassa vauhdilla.
Koronapandemia näkyi kaupan alalla jo maaliskuussa, kun työllisten määrä kääntyi laskuun. Huhtikuussa lasku syveni entisestään; tukkukaupan työllisten määrä putosi 7 prosenttia ja vähittäiskaupan puolella se romahti peräti 26 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Vähittäiskaupan osalta laskeva trendi vahvistui tuoreiden lukujen valossa, ja tukkukaupan osalta trendi näyttäisi tasoittuvan vähitellen nollakasvuksi.
“Tarkempaa toimialatietoa ei ole vielä saatavilla, mutta vähittäiskaupan osalta merkittävin lasku on tullut nimenomaan erikoiskaupan puolelta. Siellä kaupankäynti käytännössä pysähtyi COVID-19-pandemian aiheuttamaan asiakaskäyntien romahtamiseen”, kertoo Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail.
“Kysynnän elpyminen ja turvallisen asioimisen takaaminen ovat kaupan alalle elinehtoja. Tuoreimmat indikaattorit toukokuun osalta ennustavat kysynnän jo hieman elpyneen”, Ismail vahvistaa.
Tilastokeskuksen julkaisemassa vuoden 2020 huhtikuun työvoimatutkimuksessa kausitasoitettu työllisyysaste jatkoi laskuaan päätyen 70,1 prosentin tasolle. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 71,2 prosenttia. Työllisiä oli 56 000 vähemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa.
Niin ikään kuluttajien luottamus romahti Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa pohjalukemiin, mutta 27.5. julkaistuissa toukokuun luvuissa näkyy jo lievää elpymistä.
”Kuluttajien luottamuksen taso on edelleen alhainen, vaikka suunta on nyt parempaan päin. Lomautuksia voidaan keskeyttää, jos luottamus palautuu ja kysyntä elpyy”, Ismail sanoo.
Kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa -9,0, huhtikuussa -13,9 ja vuosi sitten toukokuussa -1,8.
Myös työ- ja elinkeinoministeriön luvut kertovat karua kieltään
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsaus tarjoaa Ismailin mukaan ajantasaisimman tilannekuvan työllisyystilanteesta.
Katsauksen mukaan tukkukaupassa oli huhtikuussa 32 prosenttia vähemmän uusia työpaikkoja kuin vuonna 2019 vastaavana ajanjaksona. Vähittäiskaupassa uusia työpaikkoja oli peräti 69 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
”Uudet työpaikat ovat nyt kiven alla, mutta kannustan silti kesätyönhakijoita vielä jatkamaan etsintää. Alalle voi tulla myös lyhytkestoisia työpaikkoja, jos asiakasvirtoja saadaan palautettua kohti normaalia”, Ismail rohkaisee.
TEM:in lomautusseurannan mukaan eniten lomautuksia on kohdistunut ammattiryhmään ’myyjät ja kauppiaat’: heitä on tämänhetkisten (25.5.) tietojen mukaan lomautettuina melkein 12 000. Lomautetut eivät kuitenkaan näy työttömyysluvuissa. “Alle kolmen kuukauden määräajaksi lomautetut työntekijät tilastoidaan työllisiksi”, Ismail täsmentää.
”TEMin tietojen mukaan huhtikuun lopussa Suomessa oli 433 100 työtöntä työnhakijaa. Tämä on 203 400 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuluvan vuoden maaliskuuhun verrattuna määrä kasvoi 124 000 työnhakijalla”, Ismail konkretisoi.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 16,5 prosenttia, eli 7,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten.
”Suomen talouden peruspilari murenee nyt kovaa tahtia. Tilanne huononee entisestään, jos lomautetut eivät pääse takaisin töihin”, Ismail sanoo.
Lue Kaupan liiton 27.5. julkaisema uutinen: Kuluttajien luottamuksessa pientä elpymistä toukokuussa
Pääkuva: 123RF