Trainee työskentelee tiimiä tukien ja monipuolisesti uutta oppien
Palveluksessanne-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään jäsenyritysten ja kaupan alan hyväksi. Kaupan liitossa traineena työskentelevä oikeustieteen opiskelija Theo Pynttäri näkee keskeisimmäksi tavoitteekseen ratkaisulähtöisyyden. Työssään hän pyrkii antamaan jäsenyritykselle perustellun vastauksen kysymykseen ilman liiallista pykäläviidakkoon takertumista.
Traineella on tärkeä rooli Kaupan liiton työoikeuden ja työehtosopimusjuridiikan asiantuntijatiimin päivittäisten tehtävien tukemisessa. Toisaalta monipuoliset työtehtävät auttavat myös traineena työskentelevää opintojen etenemisessä ja luovat opiskelun rinnalle mukavaa vastapainoa.
Kysyimme lähes vuoden ajan Kaupan liitossa traineena työskennelleeltä Theolta, millaista työ on ollut, ja miten hän on päässyt palvelemaan jäsenyrityksiä.
Millainen on ollut matkasi Kaupan liiton traineeksi?
Matkani voisi katsoa alkaneen oikeustieteen opintojeni myötä syksyllä 2016 Helsingin yliopiston Vaasan oikeustieteellisessä yksikössä. Opintojeni kautta kiinnostuin työoikeudesta sekä lisäksi velvoite- ja kauppaoikeudesta, joiden eri osa-alueiden perusteellisesta tuntemisesta on ollut työtehtävissäni hyötyä.
Ennen trainee-jaksoani Kaupan liitossa työskentelin harjoittelijana Big 4 -yhtiössä ja etuuskäsittelijänä työttömyyskassassa. Ansiopäivärahahakemusten käsittely työttömyyskassassa sekä ymmärrys laajemminkin sosiaalioikeudesta ovat näyttäneet hyötynsä myös työmarkkinamaailmassa – etenkin keväänä, jolloin työnantajat ovat joutuneet pohtimaan muun muassa lomautustilanteita. Olenkin saanut kultaisen muistutuksen siitä, että kaikki työkokemus on tärkeää tulevaisuutta varten.
Millainen on roolisi Kaupan liiton joukkueessa?
Ensimmäiset pari kuukautta työtehtäväni painottuivat työmarkkina-asiantuntijoiden päivittäisissä tehtävissä avustamiseen, kuten erilaisten oikeudellisten selvitystöiden tekemiseen, käännöstehtäviin sekä laajempien neuvontakysymysten osakysymyksiin vastaamiseen.
Olen saanut korvaamatonta apua vanhemmilta kollegoiltani, sillä sparrailukulttuuri on meille tärkeää.
Aloin kuitenkin nopeasti antaa myös itsenäisesti kirjallista neuvontaa jäsenyrityksiämme askarruttavissa työsuhdeasioissa. Roolissani näen keskeisimmäksi tavoitteeksi ratkaisulähtöisyyden: pyrin antamaan jäsenyritykselle perustellun vastauksen kysymykseen ilman liiallista pykäläviidakkoon takertumista.
Parasta harjoittelun aikana on ollut huomata, kuinka olen kehittynyt työoikeudellisten asioiden hoitamisessa. Työsuhdeasioita pohdittaessa on aina tarpeen miettiä asiaa monesta eri näkökulmasta, jotta ratkaisut ovat perusteltuja. Tähän olen tietysti saanut korvaamatonta apua vanhemmilta kollegoiltani, sillä sparrailukulttuuri ja oikeiden ratkaisujen etsiminen yhdessä on tiimillemme tärkeää.
Mitä tehtäviä työpöydälläsi on tällä hetkellä?
Viime viikkoina olen neuvonut monia jäsenyrityksiä erityisesti lomautuksiin liittyvissä asioissa. Neuvontakysymykset kuitenkin vaihtelevat päivittäin aina työsuhteen aloittamisesta työsuhteen päättymiseen – ja kaikkeen siltä väliltä!
Tällä hetkellä virittäydyn myös henkisesti siihen, ettei minun tarvitse olla vapaapäivinäni kirjoittelemassa opintoihini liittyviä kirjoitustöitä vaan saan puhtaasti keskittyä työsuhdeneuvontaan kesän ajan.
Mitä teet, kun et työskentele?
Poikkeuskevät on pitkälti kulunut työnteon ja opintojen parissa, mutta kesän tullen pyrin panostamaan ulkona liikkumiseen ja kesästä nauttimiseen. Kesällä minut voi bongata Helsingin terasseilta ystävieni kanssa tai Pietarsaaresta kalastamassa Fäbodan rannoilla. Kesän jälkeen aloitan pro gradu -tutkielman kirjoittamisen ja sen myötä opintojeni loppuunsaattamisen.