Kriisi vaatii ketteryyttä, kärsivällisyyttä ja rohkeita päätöksiä
Eurokangas on 75-vuotiaana perheyrityksenä ehtinyt nähdä monta vaikeaa aikaa ja muutaman kriisinkin, mutta COVID-19-pandemia on kaikessa arvaamattomuudessaan ollut omaa luokkaansa. Uutiset leviävästä taudista saavuttivat länsimaat viime vuodenvaihteessa, mutta lävähtivät Suomessa käytännössä silmille vasta maaliskuun toisella viikolla hallituksen aloitettua rajoitustoimenpiteet.
Rajoitukset aiheuttivat nopean negatiivisen kysyntäshokin, minkä seurauksena eri aloilla toimivat yritykset reagoivat monin eri tavoin. Me Eurokankaassa olemme yleisesti ottaen varautuneet yllätyksiin, ja se osoitti arvonsa tälläkin kertaa, vaikka tilanteen mittakaava ylittikin kaikki odotukset. Uskallankin väittää, että olipa ala mikä hyvänsä, olivat reagoinnin nopeus sekä päätöksenteon ja toimenpiteiden ketteryys asioita, jotka ratkaisivat sen, kuinka pahoja vaurioita ensiaalto eri yrityksiin jätti.
Kriisin ensimmäiset kuukaudet osoittivat myös sen, kuinka suuri merkitys työvoiman joustavuudella on henkilöstövaltaiselle palvelusektorille. Nopeasti ja suhteellisen hyvässä yhteisymmärryksessä tehdyt työmarkkinaratkaisut olivat kaltaisellemme yritykselle monin verroin arvokkaampia kuin mitkään rahalliset tuet, joita kriisin aikana on jaettu. Toivottavasti tästä otetaan mallia jatkossakin – niin nopeaa reagointia vaativissa kriisitilanteissa kuin pidemmän aikavälin suunnannäyttäjänäkin.
Vaikka kriisin akuutti vaihe jäänee lyhyehköksi, sen vaikutukset ovat varmasti moninaisia ja laajempia kuin äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Tästäkin syystä päättäjiltä vaaditaan kriisin hetkellä rohkeutta luoda selkeät ja luotettavat raamit, joiden puitteissa elinkeinoelämä voi omalla tontillaan toimia mahdollisimman ennakoivasti ja tehdä päätöksiä nopeasti yhteistyössä henkilöstönsä kanssa. Esimerkiksi terveydenhuollon päätöksiä ja kustannuksia ei pidä sälyttää yritysten niskaan, vaan valtion pitää kantaa niistä vastuu – olkoonkin, että lasku lankeaa viimeistään välillisesti yksityisen sektorin maksettavaksi.
Toistaiseksi olemme Eurokankaassa selvinneet kriisistä onnekkaina muun muassa trendien ja omien oppiemme tukemana. Viranomaisohjeiden noudattaminen ja maalaisjärjen käyttäminen ovat olleet meillä tärkeässä roolissa, ja henkilökuntamme on onneksemme pysynyt terveenä. Tehostetulla hygienialla, puuttumalla oireisiin matalalla kynnyksellä sekä maskeja ja maskitarpeita halukkaille jakamalla olemme pystyneet jatkamaan myyntitoimintoja lähes normaalisti alkushokin jälkeen.
Työntekijämme ansaitsevat kiitoksen siitä, miten hienosti he ovat säästötoimista huolimatta suoriutuneet poikkeuksellisen vaikeana aikana ja venyneet upeisiin suorituksiin, vaikka näkyvyys tulevaan on ollut heikkoa. Samalla täytyy myös olla kiitollinen siitä, että asiakkaamme ovat halunneet kannattaa ja tukea kotimaista perheyritystä kulutusvalinnoissaan sekä investoinneissaan. Uskonkin, että kriisi vahvistaa suomaisten ymmärrystä siitä, kuinka tärkeää on tukea kotimaista elinkeinotoimintaa omilla valinnoillaan – kunhan toimijatkin pitävät huolen siitä, että asiakkaat saavat rahoilleen asiaankuuluvaa vastinetta.
Toimivaa ja turvallista rokotetta odotellessa toivon yrityksille hyviä myyntejä sekä työntekijöille ja asiakkaille terveyttä. Uskon meidän kaikkien pääsevän mahdollisimman vähillä vaurioilla kriisin yli, kunhan pysymme ketterinä, positiivisina ja kärsivällisinä. Päättäjien rohkeat päätökset eri alojen asiantuntijoita kuullen ja poliittiset ambitiot syrjään jättäen antavat tukevat lähtötelineet yhteiskunnan vaurioiden korjaamiselle. Toivotaan, että kaikilla riittää halu ja ymmärrys rakennuspalikoiden hahmottamiseen.
Daniel Ward on Eurokangas Oy:n toimitusjohtaja ja Kaupan liiton hallituksen jäsen.