Kauppa jatkaa työtään koronaviruksen leviämisen estämiseksi
Puolisen vuotta kestäneestä pandemia-ajasta huolimatta kauppojen aukioloaikoihin, logistiikkaketjuihin tai tavaravirtoihin ei ole tullut merkittäviä muutoksia, sillä sairastuneiden määrä on pysynyt alalla hallinnassa. Tähän ovat myötävaikuttaneet muun muassa aktiivinen viranomaisyhteistyö ja kaupan yksiköiden omat vastuulliset toimenpiteet. Jokaisella ihmisellä on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen – niin työssään, vapaa-ajallaan kuin kaupassa asioidessaan.
Osana vastuullisuustyötään kauppa huolehtii kaikin mahdollisin tavoin työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta korona-aikana. Viranomaisohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi seurataan tarkasti, ja näiden ohella kaupoissa on tehty myös omaehtoisia toimia turvallisen työnteon ja asioinnin varmistamiseksi.
”Kaupalla on erinomaiset yhteydet viranomaisiin, joiden kanssa käymme jatkuvaa vuoropuhelua ohjeista ja käytännöistä. Tätä työtä jatketaan, sillä pandemiaa ei ole vielä selätetty”, kertoo Kaupan liiton turvallisuusasiantuntija Lauri Kulonen.
Koronatilanne hallinnassa kaupan toimipisteissä
Puolisen vuotta kestäneen poikkeustilanteen aikana kaupan henkilöstöllä on todettu muutamia kymmeniä koronatartuntoja. Kaupan liiton yrityksiltä saamien tietojen mukaan tartunnat on saatu nopeasti selville ja sairastunut henkilö sekä muut virukselle mahdollisesti altistuneet työntekijät asianmukaiseen kotikaranteeniin.
”Ripeän toiminnan on mahdollistanut se, että kaupat ovat hyödyntäneet koronatestejä osana työterveyspalveluitaan heti alkukeväästä lähtien, kun testit eivät olleet vielä laajamittaisesti käytössä Suomessa”, Kulonen sanoo.
”Sairaustapauksen toteamisen jälkeen myymälätilat on tehopuhdistettu päivystävän siivousryhmän toimesta”, hän lisää.
Kaiken kaikkiaan sairastuneiden määrää voidaan kaupan alalla pitää pienenä, sillä se työllistää yhteensä noin 300 000 henkilöä. Vähäinen sairastavuus on puolestaan mahdollistanut sen, että pandemia ei ole vaikuttanut kauppojen aukioloaikoihin, logistiikkaketjuihin tai tavaravirtoihin.
Erityisjärjestelyjä takana jo puoli vuotta
Kauppa käynnisti keväällä ripeästi viruksen leviämisen vastaisen työn.
”Jo ennestäänkin tarkkaa hygieniaa sekä siivoamista lisättiin, ja kauppoihin tuotiin asiakkaiden käyttöön käsidesejä. Myyntilattioille kiinnitettiin myös turvaväleistä muistuttavia tarroja, ja säännöllisillä myymäläkuulutuksilla on kerrottu asiakkaille etäisyyksien pitämisen tärkeydestä”, Kulonen kertaa käyttöön otettuja toimia.
Kauppojen kassoille rakennettiin nopealla aikataululla pleksiseinämät niin työntekijöitä kuin asiakkaitakin suojaamaan. ”Esimerkiksi itsepalvelukassojen luona työskentelevät myyjät ovat saaneet monissa kaupoissa käyttöönsä kasvovisiirit, ja kauppojen henkilökunnalle on ollut tarjolla suojakäsineitä”, hän lisää.
Pian pandemian alettua myös ilmakuivaimet korvattiin varmuuden vuoksi kertakäyttöisillä käsipapereilla tai rullautuvilla käsipyyhkeillä.
Kauppojen pysyminen mahdollisimman laajasti toiminnassa on myös osaltaan tasannut asiakasmääriä ja siten auttanut riittävien turvavälien pitämisessä.
”Kaikki nämä toimet ovat olleet vaikuttamassa siihen, että kaupoissa on ollut koronatilanteesta huolimatta turvallista asioida ja työskennellä”, Kulonen summaa.
Hän nostaa esille myös Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Tuomas Aivelon arvion siitä, että myymälässä asioidessa mahdolliselle virustartunnalle altistuminen on yleensä lyhytaikaista, mikä vähentää myös osaltaan tartuntariskiä. Arvio perustuu yhdysvaltalaiseen mallinnukseen, ja aikaraja altistuksen suhteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 15 minuuttia.
Mitä kuluttaja voi tehdä turvallisen asioinnin eteen?
Kuten THL ja muut terveysturvallisuuden asiantuntijat korostavat, suurin merkitys koronviruksen leviämisen estämisessä on jokaisen yksilön käyttäytymisellä ja toimilla.
”Kun jokainen kansalainen muistaa kaupassa asioidessaan toimia niin, kuten toivomme muiden toimivan meidän läheisyydessämme, on hyvät edellytykset torjua koronaviruksen leviämistä”, Kulonen neuvoo ja listaa tärkeimmät muistettavat asiat:
- Ei mennä sairaana kauppaan eikä muillekaan julkisille paikoille.
- Säilytetään turvavälit.
- Hyvä yskimis- ja aivastamishygienia on keskeistä, sillä virus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana silloin, kun henkilö yskii tai aivastaa.
- Jokaisen, jolla on älypuhelin, kannattaa ladata Koronavilkku-sovellus. Kaupan liitto suosittelee sen lataamista mahdollisuuksien mukaan myös kauppojen henkilöstölle.
- Kasvomaskeja on hyvä käyttää THL:n ohjeiden mukaisesti – erityisesti joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa riittävien turvavälien säilyttäminen on haastavaa. THL antoi 24.9. uusia ohjeita sen varalta, että viruksen leviäminen jatkuu kiihtymisvaiheeseen. Suu-nenäsuojainten saatavuus on kaupoissa tällä hetkellä hyvällä tasolla.
- Viranomaiset antavat turvallisuutemme varmistamiseksi tautitilanteen huomioiden myös alueellisia ohjeita, joiden noudattaminen on tärkeää.
Kauppa ottaa huomioon alueelliset vaatimukset
Alueellisen tautitilanteen heikentyessä viranomaiset kunnissa ja maakunnissa pyrkivät osaltaan löytämään tehokkaita keinoja estää viruksen leviämistä. Heidän roolinsa tautitilanteen hallinnassa on kasvava, ja heidän toimivaltuutensa sen edistämiseksi todennäköisesti lisääntyvät.
Kaupan yritykset ovat hyvin tietoisia omien kauppojensa turvatoimista sekä niiden tunnistetuista hyödyistä. Toimia kehitetään tautitilanteen niin edellyttäessä jatkuvasti.
”Kaupan yritykset pitävät tärkeänä, että ne voivat jatkossakin päättää turvatoimista omissa kaupoissaan. Yritykset haluavat alueellisen tautitilanteen heikentyessä käydä jatkossakin tiiviisti vuoropuhelua paikallisten viranomaisten kanssa”, Kulonen kertoo.
”Asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuus on kaupan alalle ykkösjuttu”, hän summaa.
Ajankohtaiset viranomais- ja muut ohjeet asiakkaita ja kauppaa varten:
- Ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi kansalaisille THL:n verkkosivuilla.
- Kaupan henkilöstön terveysturvallisuuteen liittyviä ohjeita Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.
- Lataa käyttöösi Opas turvalliseen työhön, asiointiin ja liikkumiseen Kaupan liiton verkkosivuilta.