Kuluttajien luottamusindikaattori: odotukset työttömyystilanteen kehityksestä synkkenivät entisestään
Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa -5,9, kun se elokuussa oli -5,1 ja heinäkuussa -1,6, kertoo Tilastokeskus. Koronatartuntojen määrän kasvu ja keskustelu uusista rajoitustoimenpiteistä ovat omiaan vaikuttamaan kuluttajien uskoon lähitulevaisuuden kehitysnäkymistä.
Viime vuoden syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,2. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8.
Kuluttajien luottamuksen elpyminen hiipui syyskuussa. ”Koronatartuntojen määrän kasvu ja keskustelu mahdollisista uusista rajoitustoimenpiteistä vaikuttavat kuluttajien luottamukseen lähitulevaisuudesta. Ilman rajoituksiakin kuluttajat muuttavat käyttäytymistään, joten vain epidemiatilanteen pysyminen maltillisena takaa kokonaisvaltaisen luottamuksen talouteen”, sanoo Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail.
Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani syyskuussa elokuuhun verrattuna. Muut osatekijät heikkenivät hieman. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden vain odotus Suomen taloudesta koheni hiukan.
Syyskuussa kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli edelleen synkkä. Odotus myös oman talouden lähitulevaisuudesta oli vaisu, mutta arvio sen nykytilasta vastasi suunnilleen pitkän ajan keskimääräistä näkemystä. Rahankäyttöaikeita kestotavaroiden hankintaan oli kuluttajilla syyskuussa yhä hieman tavanomaista enemmän.
Tällä hetkellä luottamus on lähes samalla tasolla kuin viime vuoden vastaavana aikana. ”Suunta on todennäköisesti kohti huonompaa, ja jatkossakin on odotettavissa, että luottamusindikaattori heittelee koronaepidemian mukana. On tärkeää, että työtä turvallisen asioinnin edistämiseksi jatketaan edelleen”, Ismail sanoo.
Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä synkkeni syyskuussa entisestään. Myös omakohtaisen työttömyyden uhkaa ilmeni aiempaa enemmän työllisten henkilöiden keskuudessa.
Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat syyskuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin kuitenkin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle. Kuitenkin syyskuussa ennätyksellisen moni oli aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla enemmän kuin koskaan. Lisäksi moni harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.
Kuluttajien luottamusindikaattori on sen osatekijöiden saldolukujen keskiarvo. Luottamusindikaattorin neljä osatekijää ovat: kuluttajan oma talous nyt, kuluttajan oma talous 12 kuukauden kuluttua, Suomen talous 12 kuukauden kuluttua ja kuluttajan rahankäyttö kestotavaroihin seuraavan 12 kuukauden aikana verrattuna edelliseen 12 kuukauteen. Saldoluvut ja luottamusindikaattori voivat vaihdella -100:n ja +100:n välillä – mitä korkeampi (positiivinen) lukema, sitä valoisampi näkemys taloudesta. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–20. syyskuuta 1 112 Suomessa asuvaa henkilöä.
Lähde: Kuluttajien luottamus 2020, syyskuu. Tilastokeskus
Pääkuva: 123RF