Arvonlisäveron raportoinnissa muutospaineita – alv-ilmoituksen uudistamisen aikalisä tarpeellinen
Kaupan liitto on tyytyväinen siihen, että Verohallinto on ottanut arvonlisäveroilmoituksen uudistamisessa aikalisän. Liitto toivoo Verohallinnolta myös malttia alv-raportoinnin kuittikohtaisen ilmoittamisen käyttöönotossa, sillä kauppa olisi sen suurin maksaja.
Arvonlisävero on niin sanottu oma-aloitteinen vero, jonka arvonlisäverovelvolliset yritykset ja muut toimijat laskevat, ilmoittavat ja maksavat itse. Oma-aloitteisuuden takia raportoinnin tulee olla yrityksille mahdollisimman kevyttä ja edullista.
Verohallinto edisti arvonlisäveroilmoituksen uudistamista tämän vuoden elokuuhun asti, kunnes ilmoitti ottavansa uudistustyölle aikalisän. ”Verohallinnon mukaan uudistamiselle olisi tarvetta, koska moneen muuhun maahan verrattuna alv-ilmoitus on Suomessa tietosisällöltään suppea. Verohallinnon mielestä tämä on johtanut muun muassa siihen, että verovelvollisilta joudutaan usein kysymään lisätietoja ilmoitukseen liittyen. Uusi ilmoitus oli tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2022 aikana”, valottaa Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.
Käytännössä uudistus olisi tarkoittanut ilmoituksella kerättävien tietojen moninkertaistumista.
”Kaupan liitto on yhdessä muun elinkeinoelämän kanssa vastustanut arvonlisäveroilmoituksen uudistusta. Sen katsottiin olevan huonosti ajoitettu, sillä se olisi lisännyt koronapandemiasta kärsivien yritysten ahdinkoa sitomalla investointeja yritysten järjestelmäuudistuksiin. Lisäksi Verohallinnon perustelut uudistustarpeelle ontuivat. Yrityksille lähetettävien kyselykirjeiden määrä olisi pikemminkin kasvanut, sillä osa uusista tiedoista olisi vastausten antamisen sijaan herättänyt lisäkysymyksiä yritysten suuntaan”, Jääskeläinen perustelee.
Suomalaisten yritysten veronmaksumyönteisyys on korkealla, ja vastaavasti arvonlisäverovaje on hyvin matala. ”Komission arvioiden mukaan Suomen alv-vaje on EU-maiden kolmanneksi pienin. Arvonlisäveroilmoituksen uudistamiselle ei siis ole minkäänlaista kiirettä, ja siksi aikalisän ottaminen ilmoituksen suhteen oli Verohallinnolta erinomainen linjaus.”
Kuittikohtainen alv-raportointi lisäisi kustannuksia merkittävästi
Aikalisän ottaminen uuden alv-ilmoituksen suhteen ei ole vähentänyt Verohallinnon intoa muuttaa alv-raportointia. Sen vaikutuksiltaan huomattavasti suurempi tavoite on viedä alv-raportointia kohti kuittikohtaista ilmoittamista. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että yrityksen jokainen myynti- ja ostotapahtuma tulisi raportoida Verohallinnolle reaaliaikaisesti. Kuitti-intensiivisen kaupan alan kannalta muutos olisi merkittävä.
”Kauppa on erityisen huolissaan kuittikohtaisen ilmoittamisen kustannuksista, sillä kuittitiedot eivät liiku kaupan oman järjestelmän ulkopuolelle automaattisesti eivätkä ilmaiseksi. Kustannuksia syntyy tiedon käsittelyn eri vaiheissa, ja viime kädessä kuittioperaattori tai vastaava toimija ottaa tiedon välittämisestä oman siivunsa. Kaupan liiton arvioiden mukaan kuittitiedon toimittamisen kustannukset liikkuvat 3−6 sentin välillä per kuitti, eli kauppa olisi uudistuksen suurin maksaja”, Jääskeläinen toteaa.
Näin massiivisten uudistusten kanssa pitää edetä rauhallisesti tehden tiivistä yhteistyötä kuitti-intensiivisten alojen kanssa.
Jääskeläisen mielestä näin massiivisten uudistusten kanssa pitää edetä rauhallisesti tehden tiivistä yhteistyötä kuitti-intensiivisten alojen kanssa.
”Myös EU-tasolla on ryhdytty keskustelemaan alv-raportoinnin tulevaisuudesta. Siitä onkin luontevinta keskustella juuri tällä tasolla, sillä kuittikohtainen alv-raportointi olisi joka tapauksessa puutteellinen ilman, että mukana olisi EU-alueen kauppa kokonaisuudessaan. Lisäksi on kaikkien EU:n alueella kauppaa käyvien yritysten etu, että raportointi eri maissa on mahdollisimman yhtenäistä, joten kansallisten ratkaisujen kanssa ei kannata lähteä hötkyilemään”, hän lisää.
Kuva: 123RF