Turvallisesti verkko-ostoksilla!
Olen työtehtävieni vuoksi ollut verkon turvallisuuden ja erilaisten verkkohuijausten kanssa tekemisissä yli kymmenen vuotta ja nähnyt niin turvallisuuden kuin petoksellisuudenkin kehittymisen. Nykyään ostaminen verkosta on hyvin turvallista, mutta vaatii erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta.
Mihin verkko-ostoksilla oikein kannattaa kiinnittää huomiota?
Tarkista verkko-osoite! Väärennetyn verkkosivun osoite voi olla lähes sama kuin aidon sivuston, sillä yhdenkin merkin ero riittää. Tarkista huolellisesti, että osoite on se mikä pitääkin.
Herättääkö sisältö luottamusta? Väärennetyn sivun sisältö voi näyttää hyvinkin aidolta, mutta yleensä pienet asiat paljastavat huijauksen. Sivustolta voi puuttua esimerkiksi käännöksiä tai vaikka yrityksen tietoja. Väärennetty verkkokauppa tarjoaa usein myös epäilyttävän suuria alennuksia muun muassa merkkituotteista ja outoja tilausehtoja.
Mitä kaupasta puhutaan? Myyjän tai kaupan tiedot kannattaa aina tarkistaa ennen kuin kauppaa tekee. Kannattaa vaikka syöttää hakukoneeseen kaupan nimi ja nimen perään sanoja kuten huijaus, scam, safe, huono tms. ja katsoa hakutuloksia. Myös arvostelujen puute voi olla aihe huolestumiseen.
Muista lukea sopimusehdot. Esimerkiksi peruutusta koskevat säännöt voivat olla erilaiset riippuen kaupan sijaintipaikasta.
Onko yhteys suojattu? Siirtyessäsi maksamisvaiheeseen kannattaa olla tarkkana, että käytetty yhteys on suojattu s-kirjaimella ja lukolla. S-kirjain löytyy osoiteriviltä https://- ja lukko osoitekentästä tai sivun alareunasta. Lisäksi kannattaa ottaa vakavasti selaimen ilmoittamat virheet sivuilla – selaimet kertovat nykyisin jos salaus puuttuu tai on huonolaatuinen. Sivulla, jossa annat luottokorttitietosi, pitäisi näkyä myös tilauksen tiedot – erityisesti kokonaiskustannukset.
Muista lisätä turvallisuutta myös asettamalla kortille rajat aina tarpeen mukaan. Kortin käytölle on hyvä määritellä päivittäinen osto- ja nostoraja, jos se on mahdollista. On myös hyvä seurata, mitä ostoja tilillä näkyy, ja ilmoittaa välittömästi pankkiin, jos ei tunnista jotakin ostosta. Jos epäilet korttisi joutuneen vääriin käsiin, reagoi heti. Kortin katoamisesta voi ilmoittaa pankin konttoriin, ja sulkupalvelu toimii puhelimessa ympäri vuorokauden.
Uusi Samsung TV tai iPhone eurolla! Vastaa kyselyyn ja lunasta 500 euron lahjakorttisi Prismaan! Onneksi olkoon, haluamme antaa sinulle lahjakortin! Kuulostiko liian hyvältä ollakseen totta?
Verkossa kannattaa noudattaa myös vanhaa periaatetta “jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, siihen ei kannata tarttua”. Verkkohuijarit kalastelevat yleensä helppoa rahaa, verkkopankkitunnuksia tai henkilötietoja mahtavilla tarjouksilla tai houkuttelevilla arvonnoilla.
Huijausviestin erottaminen aidosta mainoksesta tai kilpailusta on vaikeaa, sillä huijausten lähettäjätiedot ovat monesti väärennettyjä eli ns. ”spoofattuja”, kirjoitusasu virheetön ja laadukas kuvamateriaali poimittu suoraan houkuttimena käytetyn yrityksen verkkosivuilta tai sosiaalisen median kanavilta. Pahimmillaan käytössä on jopa väärennetyt puhelinnumerot, jolloin huijari voi esiintyä yrityksen edustajana.
Viestin mukana saattaa kulkea myös erilaisia haitta- ja kiristysohjelmia sekä erittäin hyvin rakennettuja tilausansoja, joissa verkon käyttäjä sitoutuu ymmärtämättömyyttään jatkuvakestoiseen veloitukseen olemattomasta palvelusta.
Jos saamassasi viestissä on mukana linkki tai liitetiedosto, älä kiirehdi klikkaamaan. Voit ottaa selvää linkin osoittamasta kohteesta esimerkiksi laittamalla hiiren osoittimen linkin päälle, jolloin näet linkin kohteen selainikkunassa tai sen alareunassa. Viestin aitoutta voi myös arvioida lähettäjän verkkosivujen tai verkon keskustelupalstoilla asiasta mahdollisesti käydyn keskustelun kautta.
Kaupan liitto on mukana Kuluttajaliiton Huijarit kuriin -hankkeessa.
Viesti sinäkin tärkeästä aiheesta tilaisuuden tullen ja ennen kaikkea ole valppaana, kun löytämäsi tarjous tai saamasi viesti kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta!
Mikko Koskinen on Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja ja SOK:n riskienhallintayksikön päällikkö.