IKEA Suomi tukee pakolaisten työllistymistä
IKEA Suomi on aloittanut Suomen Pakolaisavun kanssa ohjelman, jonka tavoitteena on auttaa pakolaisia pääsemään osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja työllistyä.
IKEA Suomi on aloittanut pitkäaikaisen yhteistyön Suomen Pakolaisavun kanssa pakolaisten työllistymisen tukemiseksi. Kolmen vuoden aikana on tarkoitus auttaa noin 70 pakolaista työllistymään tarjoamalla heille työelämävalmennusta IKEA-tavarataloissa.
Suomen Pakolaisavulla on käynnissä työelämähanke Sauma, joka tukee pakolaisia pääsemään kiinni suomalaiseen työelämään. IKEA toimii hankkeen kumppanina ja rekrytoi siitä työelämävalmennettavia 2‒6 henkilön pienryhmiin.
Kunkin ryhmän valmennusohjelma IKEAn tavarataloissa kestää kolme kuukautta. Kun ohjelma päättyy, osallistujat voivat hakea avoimia työpaikkoja IKEAsta tai heille voidaan tarjota niitä.
”Kukin osallistuja käy ensin Sauma-valmennuksen. Rekrytoinnista IKEA-hankkeeseen vastaavat projektin päällikkö ja meiltä osaston esimies. Osallistujien soveltuvuutta työtehtäviin arvioidaan samalla periaatteella kuin muidenkin meille töihin hakevien”, kuvaa IKEA Suomen henkilöstö- ja kulttuurijohtaja Camilla Weurlander.
Osallistujat työskentelevät tavarataloissa esimerkiksi ravintolassa, bistrossa, asiakaspalvelussa tai varastossa. IKEA solmii osallistujien kanssa määräaikaisen työsopimuksen. Jokaiselle osallistujalle nimetään tavaratalosta kummityöntekijä, joka perehdyttää häntä työhön ja työyhteisön toimintatapoihin.
”Kaksi ensimmäistä henkilöä aloittaa työskentelyn Espoon tavaratalossa, logistiikan poimintatiimissä”, Weurlander kertoo.
Myöhemmin ohjelma laajenee Vantaalle ja Raisioon.
Osa maailmanlaajuista IKEA-sitoumusta
IKEA Suomen ja Suomen Pakolaisavun yhteistyö on ensimmäinen näin laaja pakolaisten työllistymistä tukeva ohjelma yksittäisessä yrityksessä.
Hanke on osa IKEA Suomen taustalla olevan Ingka-konsernin sitoumusta, jonka mukaan se tukee maailmanlaajuisesti vähintään 2 500 pakolaisen työllistymistä vuoteen 2022 mennessä. Keinoja ovat esimerkiksi työpaikkakoulutus ja kielikoulutus. Sitoumuksessa on mukana 300 IKEA-yksikköä 30 maassa. Viime vuoden aikana kaikissa konsernin maissa aloitettiin sitoumusta tukevia hankkeita tai niiden valmistelu.
Työ on yksi merkittävimpiä tekijöitä yhteiskuntaan sopeutumisessa, mutta pakolaisten on vaikea löytää työtä puutteellisen kielitaidon ja puuttuvien verkostojen sekä myös ennakkoluulojen vuoksi.
”Pakolaiset ovat Suomenkin työmarkkinoilla erityisen haavoittuvassa asemassa. Yhteistyömme tavoitteena on tukea pakolaisia kerryttämään taitoja ja kokemusta, joita he tarvitsevat työllistyäkseen”, Weurlander kertoo.
Kauppa on monelle sisääntuloväylä
Kauppa on suuri työllistäjä ja sinne on helppo tulla töihin. Esimerkiksi monelle nuorelle se on sisääntuloväylä työelämään. Kauppa työllistää myös maahanmuuttajia, osatyökykyisiä ja eläkeläisiä.
S-ryhmän johtaja Nina Meincke kirjoitti äskettäin blogin kaupan roolista ja vastuusta työelämän monimuotoisuuden edistäjänä.
”Monimuotoisuuden edistäminen on enemmän kuin yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden vaalimista. Se on mahdollisuuksien luomista, heikompien kannattelemista ja vähemmistöjen puolustamista. Parhaimmillaan kaupan alan yritykset voivat olla itse mukana muuttamassa maailmaa hyväksyvämmäksi ja tasa-arvoisemmaksi”, Meincke kirjoittaa.
Kuva: IKEA Suomi