Tartuntatautilakiin väliaikaisia muutoksia – vähittäiskaupat pysyvät auki
Pandemian takia tartuntatautilakiin tehdyt väliaikaiset muutokset eivät mahdollista vähittäiskauppojen sulkemista viranomaispäätöksellä. Kaupoille voi kuitenkin aiheutua uusia velvoitteita tautitilanteen vielä heikentyessä. Kaupan liitto on pyytänyt aluehallintovirastolta selkeitä ohjeita alan toimijoiden tilanteen helpottamiseksi.
Koronapandemian jatkuessa eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilakiin väliaikaisia muutoksia, joilla annetaan kunnille ja aluehallintovirastolle toimivaltuuksia rajoittaa muun muassa yksityistä elinkeinotoimintaa, jos se on välttämätöntä koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi. Lainsäätäjä on kuitenkin rajannut vähittäiskaupan pois niistä tartuntatautilaissa luetelluista toimialoista, joita voidaan viranomaispäätöksellä sulkea tautitilanteen niin vaatiessa. Laki on astunut voimaan maanantaina 22.2.2021, ja se on voimassa 30.6.2021 saakka.
Kaupan liitto on antanut yhdessä Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa kaksi lausuntoa hallituksen esityksestä. Kauppa on tyytyväinen siihen, miten sen lausunnot huomioitiin lainsäädäntövalmistelussa.
Kaupan yritykset ovat keväästä 2020 alkaen tehneet proaktiivisesti töitä laajalla rintamalla koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
”Kauppa on pyrkinyt varmistamaan turvallisen työ- ja asiointiympäristön muun muassa informoimalla turvaväleistä ja asentamalla suojapleksejä kassa- ja asiakaspalvelupisteille. Kaupoissa ovat käytössä tehostetut siivous- ja pintojen puhdistustoimenpiteet, ja asiakkaille on tarjolla käsidesejä. Maskien käyttämisessä olemme noudattaneet tarkasti viranomaisten ohjeistuksia”, summaa Kaupan liitossa korona-asioista vastaava asiantuntija Lauri Kulonen.
”Olemme tehneet myös tiivistä yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa. Pandemiatilanteen ollessa edelleen päällä kauppa luonnollisesti jatkaa työtä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi”, Kulonen lisää.
Uudet järjestelyt asiakastilojen käyttämisessä mahdollisia
Alueilla, joilla tautitilanne heikkenee, voi viranomainen kuitenkin asettaa muutetun tartuntatautilain nojalla lisävelvoitteita vähittäiskaupan toimijoille.
Valtioneuvosto voi antaa asetuksella esimerkiksi nykyistäkin tarkempia säännöksiä käsien puhdistamismahdollisuuden järjestämisestä, asiakkaille annettavista toimintaohjeista sekä tilojen ja pintojen puhdistamisesta.
Kunnan tartuntatauti- tai aluehallintoviranomainen voi puolestaan velvoittaa yritykset esimerkiksi järjestämään asiakastilojensa käytön niin, että asiakkaiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.
”Tällaisissa tilanteissa toimijan pitää laatia kirjallinen suunnitelma velvoitteiden tai rajoitusten toteuttamisesta ja asettaa se myös asiakkaiden nähtäville”, Kulonen täsmentää.
Hän toivoo viranomaisilta selkeää ohjeistusta suunnitelman toteuttamiseksi. Kyseessä on kaupan toimijoiden kannalta haastava ja poikkeuksellinen tilanne, joka rasittaa yritystoimintaa monin tavoin, ja kaupan toimijat tekevät jatkuvasti töitä viruksen leviämisen estämiseksi.
”Kauppa on pyytänyt aluehallintoviranomaista laatimaan valmiin lomakepohjan, jossa kauppa voisi kertoa toimenpiteistään. Tänään 22. helmikuuta saadun tiedon mukaan sellainen on jo valmisteilla. Uutinen on hyvä, sillä tämä auttaa yrityksiä varmistamaan, että niillä on käytössä muuttuneen tartuntatautilain ja heikentyneen tautitilanteen vaatimat toimenpiteet”, Kulonen sanoo.
Taloudellisia vahinkoja pitää kompensoida
Viranomaisille lisättiin lakiin velvollisuus korvata elinkeinonharjoittajille taloudellinen vahinko, joka syntyy, kun asiakastiloja joudutaan sulkemaan pidemmäksi aikaa kuin kahdeksi viikoksi. Vaikka kauppoja ei tartuntatautilailla voida sulkea, voi niille koitua kuitenkin muita kustannuksia. Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo pitää tärkeänä, että muistakin kuin sulkemisista johtuvia taloudellisia vahinkoja kompensoitaisiin yrityksille.
”Kaikki elinkeinoa rajoittavat toimenpiteet on tärkeää rajata tartuntatautitilanteen kannalta vain välttämättömiin toimiin niin ajallisesti kuin alueellisestikin. Näin varmistamme yritysten toiminnan jatkumisen poikkeustilanteessakin parhaalla mahdollisella tavalla”, Hiilamo lisää.
Kuva: 123RF