Kaikkien HUS-alueen kauppojen on tehtävä kirjallinen suunnitelma lähikontaktien tosiasialliseksi välttämiseksi
Tartuntatautilakiin tehdyt väliaikaiset muutokset aiheuttavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella toimiville elinkeinonharjoittajille uusia, pikaisia velvoitteita tautitilanteen heikentymisen takia. Aluehallintovirasto on laatinut valmiin lomakepohjan, joka toimijan tulee täyttää ja pitää se toimipisteessään asiakkaiden nähtävillä.
HUS-alueen tarkentunut linjaus turvavälien noudattamisesta koskee myös kaikkia kauppoja. Toiminnanharjoittajan on voitava esittää valvovalle viranomaiselle kirjallinen suunnitelma siitä, miten lähikontaktit asiakastiloissa voidaan tosiasiallisesti välttää. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Toistaiseksi (1.3.2021) muiden sairaanhoitopiirien alueella ei vastaavia määräyksiä ole annettu.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on laatinut eri toimialojen toimijoiden, myös kauppojen, avuksi selkeän lomakepohjan, jossa kysytään niistä toimenpiteistä, joilla asiakkaiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa joko
- asiakasmäärää rajoittamalla
- asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai
- jollakin muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla (tartuntatautilain 58 d §:n mukainen päätös 24.2.21 liitteenä).
Lomake on suunniteltu siten, että se sopii laitettavaksi asiakkaiden nähtäville lukuun ottamatta siihen sisältyviä henkilötietoja.
Apukysymyksiä lomakkeen täyttämisen tueksi:
- Mitkä ovat lähikontaktien välttämisen periaatteet erikokoisissa ja -tyyppisissä myymälöissä (esim. jonotustilanteissa, kassaympäristössä, neuvontatilanteissa tai tilanteessa, jossa henkilöstö on asiakastiloissa asiakkaiden joukossa)?
- Miten asiakkaiden kulkua tiloissa ohjataan (esim. kyltit, turvavälitarrat)?
- Miten ruuhkautuminen estetään jonotustilanteissa?
- Onko myymälässä tehty tilajärjestelyjä tai asennettu suojarakenteita (esim. pleksit) vähentämään viruksen leviämisriskiä?
- Miten turvavälien toteutumista seurataan myymälässä?
- Huomioikaa 15 minuutin aikarajan sisältyminen lähikontaktin määritelmään. Tämä on merkityksellinen erityisesti silloin, kun ko. myymälässä asiointi on nopeatempoista/lyhytaikaista.
- Miten mahdollinen asiakasmäärien rajoittaminen toteutetaan, jos muut toteutetut toimenpiteet (asiakaspaikka- tai tilajärjestelyt tai muut keinot) eivät ole riittäviä?
Huomionarvoista on, että kaikkien vähittäiskaupan toimijoiden pitää viipymättä täyttää lomake niillä alueilla, joilla AVI on antanut tartuntatautilain 58d §:n mukaisen päätöksen.
Lisätiedot:
Lauri Kulonen (8.3. jälkeen), koronavarautumisen asiantuntija, Kaupan liitto, p. 040 419 9309, lauri.kulonen(at)pty.fi
Merja Söderström, lakimies, Päivittäistavarakauppa ry, p. 050 560 0350, merja.soderstrom(at)pty.fi
Pilvikki Pakola, työmarkkina-asiantuntija, Kaupan liitto, p. 050 465 9305, pilvikki.pakola(at)kauppa.fi
Liitteet:
Tartuntatautilain 58 D §:n mukainen päätös 24.2.21Aluehallintoviraston laatima lomakepohja: AVI tartuntatautilain mukainen suunnitelma / lomakepohja 1.3.2021
Kuva: 123RF