Nopea, hallittu ja avoimesti viestitty korona-exit mahdollistaa talouden elpymisen
Yhteiskunnan mahdollisimman nopea, mutta hallittu avaaminen koronapandemian laannuttua on tärkeää talouden elpymisen kannalta. Rokotusten alueellinen painottaminen ja koronapassi vauhdittaisivat hyvää kehitystä. Kaupan liitto muistuttaa, että rajoitusten purkamisesta ja tukitoimista viestiminen avoimesti ja hyvissä ajoin pitää yritysten suunnitteluhorisontin selkeänä.
Kaupan alan yritysten toimintaan ja asiakasmääriin vaikuttavat voimakkaasti voimassa olevat viranomaissuositukset ja -rajoitukset sekä viime aikojen keskustelu liikkumisrajoituksista. Yritysten liiketoiminnan ja henkilöstötarpeiden suunnittelua helpottaa merkittävästi mahdollisimman konkreettinen ja selkeä suunnitelma rajoitusten purkamisesta. Siksi rajoitustoimien purkamisen kriteerit olisi asetettava entistä tarkemmiksi, mielellään numeerisiksi ja kaikille julkisiksi. Lisäksi purkukriteerien seurannan pitää olla mahdollisimman reaaliaikaista ja avointa. Näin voidaan varmistaa yrityksille riittävä suunnitteluhorisontti.
”Tiivis vuoropuhelu viranomaisten, päättäjien ja kaupan alan toimijoiden välillä rajoitusten purkamisesta tai lisärajoituksista on välttämätöntä, jotta voidaan taata ihmisten arjen sujuvuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten palveluiden jatkuvuus ja asiakkaiden turvallinen asiointi”, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
Kaupan alan yritykset jatkavat koronaviruksen leviämistä estävien toimenpiteiden toteuttamista tautitilanteen edellyttämällä tavalla turvallisen asiointi- ja työympäristön säilyttämiseksi myös rajoitusten purkuvaiheessa.
Rokotusten painotus epidemia-alueille ja koronapassin käyttöönotto vauhdittaisivat rajoitusten purkamista
Rokotekattavuudella on suuri merkitys rajoitusten purkamisen kannalta. Rokotteiden painottaminen pahimmille epidemia-alueille tulisikin Kaupan liiton mukaan käynnistää viipymättä. Lisäksi rokotuksissa tulee huomioida työtehtävät, joissa etätyö on mahdotonta ja suojautuminen hyvin vaikeaa sekä työntekijät, jotka työskentelevät huoltovarmuuden kannalta kriittisissä toiminnoissa. Yksityisen työterveyshuolto olisi otettava mahdollisimman laajasti mukaan rokotteiden antamiseen.
Suomen olisi myös valmistauduttava ottamaan ensimmäisten maiden joukossa käyttöön Euroopan komission ehdottama koronapassi, jonka avulla voidaan helpottaa rajat ylittävää matkustamista sekä vauhdittaa yhteiskunnan avaamista laajemmin. Kaikki keinot turvallisen työmatkaliikenteen mahdollistamiseksi tulisi myös ottaa nopeasti käyttöön.
”Suomalaisille yrityksille on ensiarvoisen tärkeää päästä maailmalle tekemään kauppaa, minkä lisäksi on oltava mukana kansainvälisen liiketoiminnan ja yhteistyön uudestaan herätessä”, Kiviniemi tähdentää.
Pandemiasta kärsineille yrityksille kasvun eväitä
Monet kaupan alan yritykset kärsivät pitkittyneestä pandemiasta ja siihen liittyvistä viranomaisrajoituksista ja -suosituksista sekä pandemian aiheuttamasta kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta. Monien yritysten taloudelliset puskurivarat on käytetty.
Osana exit-suunnitelmaa Kaupan liitto odottaa hallitukselta toimenpiteitä pandemiasta kärsineille toimialoille, kuten erikoiskaupoille sekä foodservice-tukkukaupan yrityksille, joihin ravintolatoimialan sulku on vaikuttanut voimakkaasti.
Pandemia on pakottanut yrityksiä etsimään uusia tapoja toteuttaa liiketoimintaa, mikä voi näkyä lomautetun henkilöstön osaamisvajeena. Lääkkeenä osaamisvajeeseen tulisi harkita myös koulutustukea pandemian aikaan lomautetuille. Lisäksi korona-exit -toimena tulisi kokeilla erikoiskaupoissa mahdollisuutta sopia paikallisesti sunnuntaityön korotusosasta. Lainsäädäntökokeilun perusteella voidaan arvioida sopimisen vaikutuksia yrityksen kilpailukykyyn ja työllisyyteen.
Monella erikoiskaupan pk-yrityksellä on kriittiset ajat päästä kotimaisille ja kansainvälisille verkkokaupan markkinoille. Tätä kehitystä olisi tärkeä tukea esimerkiksi Business Finlandin verkkokauppaohjelman rahoitusta laajentamalla ja varmistamalla ohjelman jatkuvuus.
Myös verotuksessa tulisi huomioida koronan vaikutukset palvelualoille.
”Palvelualojen tukemiseksi kuluttajien ostovoima on turvattava eikä sitä leikkaavia veroratkaisuja ja uusia pisteveroja tule säätää. Myöskään sellaisia uudistuksia tai toimia, jotka lisäisivät palveluyritysten hallinnollisia kustannuksia, ei saa nyt hyväksyä”, muistuttaa Kiviniemi.
Lisätiedot: Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi