Nopeasti muuttunut pandemiatilanne vaatii joustavia ja nopeita toimia
Nopeasti etenevän koronapandemian takia viranomaisilta tarvitaan joustavia ja tilanteen vaatimuksiin vastaavia toimia. Tartuntapäivärahakäytäntöjä tulee sujuvoittaa työterveyshuoltoa hyödyntäen. Ravintoloiden ja tapahtumien ohella rajoitukset vaikuttavat laajasti erikoiskauppoihin. Tukitoimille on edelleen tarvetta.
Hallituksen asettamat laajat suositukset etätyöhön ja kontaktien välttämiseen sekä viimeisimmät rajoitustoimet ravintoloille ja tapahtumille vaikuttavat laajasti myös muun muassa erikoiskaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksiin.
”Samat yritykset ovat kärsineet pian kaksi vuotta koronarajoitusten vaikutuksista tai ulkomaisten matkailijoiden puuttumisesta”, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo muistuttaa.
Hallituksen toimet ja etenkin niistä viestiminen koetaan yrityksissä sekaviksi ja heikosti ennakoitaviksi.
”Esimerkiksi työnantajien on mahdotonta reagoida vähentyneeseen työvoiman tarpeeseen ja peruuttaa työntekijöiden sovittuja työvuoroja lyhyellä varoajalla. Tämä aiheuttaa mittavia kustannuksia samalla, kun myynti laskee pohjalukemiin”, Hiilamo konkretisoi.
Tartuntapäivärahakäytäntöihin tarvitaan joustavuutta
Kaupan toimintojen jatkuvuuden varmistamiseksi karanteeni- ja tartuntatautipäivärahapäätösten määräämiseen tarvitaan nopeasti uudet käytännöt, sillä suuri määrä henkilöstön sairasteluja ja karanteeneja koettelevat niin kauppiaiden kuin henkilöstön jaksamista. Nyt vaarana on, että sairaspoissaolon kustannukset jäävät yritysten maksettaviksi.
Tilannetta eivät ole helpottaneet pahasti ruuhkautuneet testaustoiminnot ja epäselvät viranomaisohjeet.
”Eilen annettu THL:n ohje karanteenin lyhentämisestä oli toivottu ja hyvä. Nyt tarvitaan pikaisesti myös uudet käytännöt tartuntapäivärahan määräämiseen”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi toteaa.
Tartuntatautipäivärahan määräämisoikeutta tulisi laajentaa.
”Luontevaa ja tehokasta olisi ottaa myös tässä työssä työterveyshuolto mukaan”, Kiviniemi muistuttaa.
Kustannustukea tarvitaan pikaisesti erityisesti erikoiskaupassa
Uusimpien kaupan alan liikevaihtotietojen mukaan erityisesti monet erikoiskaupan alat elävät haastavia aikoja. Muotikauppa, kirjakauppa ja kultaseppäala ovat olleet vuoden 2019 tilanteeseen verrattuna selkeimpiä koronakärsijöitä. Myös foodservice-tukkukauppa on kärsinyt ravintolarajoitusten myötä.
Tukitoimille on edelleen tarvetta. Yritysten kustannustuen valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriön ei tule rajata mitään toimialaa tuen ulkopuolelle.
”Myös välillisesti viranomaisten rajoitustoimista kärsivien kaupan alan yritysten tulee olla tukikelpoisia”, Hiilamo tähdentää.
Nopeavaikutteinen keino olisi joustot verojen maksussa. Myös verottajan maksujärjestelyiden helpotukselle on tarvetta, eikä näissä olosuhteissa verottajan perimää 7 prosentin viivästyskorkoa voida pitää kohtuullisena.
Kaupoissa asioiminen on edelleen turvallista, kun ohjeita noudatetaan
Pitkittyneestä pandemiasta huolimatta kauppa on koko ajan pystynyt noudattamaan turvallisen asioinnin käytäntöjä, eikä kaupoista ole lähtenyt laajoja tartuntaketjuja liikenteeseen. Myös THL on riskipotentiaalitaulukossaan määrittänyt vähittäiskaupoissa asioimisen vähäisen riskitason tilanteeksi.
”Toivomme edelleen, että asiakkaat noudattavat vähittäiskaupoissa turvallisen asioinnin ohjeita, joilla voi suojata itsensä lisäksi kaupan henkilöstöä ja muita asiakkaita ja varmistaa, että asiointi on mahdollisimman turvallista ja häiriötöntä”, Mari Kiviniemi painottaa.
Turvallisen asioinnin ohjeet kaupan asiakkaalle:
- käytä kasvomaskia
- asioi kaupassa terveenä
- puhdista kätesi kauppaan tullessasi, yski ja aivasta hihaan
- pidä etäisyyttä muihin.
- Kaupan henkilöstön suojaamiseksi Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa suosittavat koronarokotuksen ottamista, ellei sille ole terveydellistä estettä.
Kauppa on ennen joulua palauttanut vahvan maskisuosituksen koko maahan. Yritykset voivat vapaasti hyödyntää Kaupan liiton tuottamaa maskiaineistoa omissa myymälöissään. Aineistolla liitto haluaa vahvistaa edelleen koronaviestintää ja tukea yrityksiä erityisesti maskin käyttöön ja turvalliseen asiointiin liittyvässä viestinnässä.
Käytä maskia -myymäläaineisto kaikille kaupoille >>
Lisätietoja:
Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi@kauppa.fi
Simo Hiilamo, edunvalvontajohtaja, Kaupan liitto, p. 050 350 7564, simo.hiilamo@kauppa.fi