Tekstiilien kierrätys täydentää Stockmannin kiertotaloustoimia
Stockmann on mukana HSY:n poistotekstiilien keräyspilotissa. Tammikuun alussa alkanut keräys neljässä toimipisteessä pääkaupunkiseudulla on jo alkuvaiheessaan saanut suuren suosion. Tekstiilien kierrätys tuo hyvän lisän Stockmannin kiertotaloustoimiin.
Käyttökelvottomista tekstiileistä on ollut hankalaa päästä järkevästi eroon. Jätedirektiivi velvoittaa EU-maat järjestämään tekstiilijätteiden erilliskeräyksen kuntoon, ja Suomessa tekstiilien erilliskierrätys alkaa vuonna 2023. Tuolloin kunnan on järjestettävä asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanotto alueellisilla vastaanottopisteillä.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) selvittää pääkaupunkiseudulla yhdessä Stockmannin ja muutamien muiden kauppojen kanssa, miten tekstiilijätteen kierrätys kauppakeskuksissa toimii.
Kesäkuun loppuun jatkuva pilottihanke on käynnissä Stockmannilla Ainoa-kauppakeskuksessa Espoon Tapiolassa, Jumbossa Vantaalla, Itiksessä Helsingissä Itäkeskuksessa ja Helsingin keskustan tavaratalossa.
”Meillä on kaksi rullakkoa poistotekstiilien keräystä varten Helsingin keskustassa, muissa pisteissä yksi. Jo nyt alkuvaiheessa olemme tuplanneet rullakkojen tyhjennyskerrat kahteen kertaan viikossa. Vaikuttaa siltä, että keräyspisteiden sijoittaminen kauppareittien varrelle toimii”, kertoo Stockmannin kiinteistö- ja ympäristöpäällikkö Susanna Segercrantz.
”Tälle palvelulla on selvästi tilausta. Esimerkiksi Tapiolassa asiakkaita on jo ollut odottamassa, kun keräysrullakko on tuotu paikalle.”
Stockmannin kiinteistö- ja ympäristöpäällikkö Susanna Segercrantz.
Hyvä lisä kiertotalouden palasiin
Stockmannilla ilahduttiin HSY:n yhteydenotosta, sillä tekstiilien kierrätys täydentää jo olemassa olevia kiertotaloustoimia.
”Meillä on esimerkiksi ylijäämäkankaista, kierrätysmateriaaleista ja muoviroskista valmistettuja vaatteita ja muita tuotteita. Käytämme omissa merkeissämme mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja. Tarjoamme korjausompelupalvelua, jotta asiakkaiden tuotteet saavat lisää käyttöikää. Muotipalvelun avulla asiakkaat löytävät helpommin juuri heille sopivat vaatteet, ja Helsingissä asiakkaat voivat myydä second hand -myyntinä vaatteita, joita eivät enää itse tarvitse”, Segercrantz luettelee.
”Meiltä on puuttunut se kiertotalouden palanen, mitä voi tehdä käytöstä poistetuille tekstiileille. Pilotti osui todella hyvään saumaan.”
Stockmannilla tekstiilien kierrätys täydentää jo olemassa olevia kiertotaloustoimia.
Poistotekstiileistä langaksi ja suodatinkankaiksi
HSY kerää Stockmannilta ja muista pääkaupunkiseudun pilottikeräyspisteistä saatavat poistotekstiilit ja esilajittelee ne. Sen jälkeen ne toimitetaan Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto varmistaa, että materiaali on sopivaa Paimiossa vuonna 2021 avattuun poistotekstiilien jalostuslaitokseen. Siellä ne jalostetaan kierrätyskuiduksi, josta voidaan valmistaa mm. lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaaleja ja akustiikkalevyjä.
Poistotekstiilien keräys jatkuu näillä näkymin kesäkuun loppuun. Siihen mennessä HSY selvittää, miten keräys käytännössä toimii, millaista tekstiiliä kierrätykseen saadaan, missä kierrätyspisteiden pitäisi sijaita. Kierrätys on maksutonta.
Stockmannin vastuullisuuspäällikkö Maija Niukkasta ilahduttaa, että Paimion laitoksen avulla poistotekstiilien kierrätys on nyt mahdollista Suomessa.
”Toivomme myös, että kierrätys ei tule maksulliseksi kuluttajille. Siten sekin syy jättää kierrättämättä olisi pois”, Maija Niukkanen toivoo.
”Poistotekstiilien kierrätys on erittäin tärkeä osa kiertotaloustoimia, mutta kuitenkin se viimeinen vaihtoehto. Tärkeintä on, että jo tuotteen suunnitteluvaiheessa tavoitteena on sen mahdollisimman pitkä elinkaari. Se edellyttää, että materiaalit ovat mm. laadukkaita, kestäviä, helposti huollettavia ja korjattavia, ja että myös tuotteiden elinkaaren loppu huomioidaan niin, että ne ovat lopulta helposti kierrätettävissä uusiokäyttöön.”
Mitä ja miten kierrätykseen?
- kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit
- takit, housut, paidat ja hameet
- lakanat, pyyhkeet, pöytäliinat
- peittoja, tyynyjä, mattoja tai pehmoleluja ei saa laittaa kierrätykseen, koska ne eivät sovellu mekaaniseen käsittelyyn jatkojalostuksessa
- tekstiilit on pakattava suljettuun muovipussiin
Lukuja tekstiilijätteestä Suomessa:
- tekstiilejä käytettiin Suomessa v. 2019 noin 131 milj. kg
- tekstiilejä poistettiin käytöstä 2019 n. 86 milj. kg
- ulkomaille tästä vietiin 18 %
- 60 % poistotekstiileistä päätyi polttoon
Lähde: Tekstiilivirrat Suomessa -hanke (selvitys SYKE ja Turun amk)