Venäjän sodasta aiheutunut energiapula ja korkea inflaatio näkyvät yhä vahvasti kuluttajien luottamuksessa
Nykytilan arvio ja odotus kuluttajan omasta taloudesta paranivat elokuussa hieman heinäkuuhun verrattuna. Sen sijaan odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua heikkeni jälleen. Viime vuoden elokuuhun nähden näkemykset taloudesta heikkenivät merkittävästi.
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli Tilastokeskuksen mukaan elokuussa -14,9, kun se heinäkuussa oli -15,9 ja kesäkuussa -14,3. Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,9.
Elokuussa nykytilan arvio ja odotus kuluttajan omasta taloudesta paranivat heinäkuuhun verrattuna. Odotus Suomen taloudesta heikkeni. Viime vuoden elokuuhun nähden arviot taloudesta synkkenivät selvästi.
“Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneet energiapula ja poikkeuksellisen korkea inflaatio näkyvät yhä vahvasti kuluttajien luottamuksessa, vaikka luottamus on hieman kohentunut heinäkuulta. Alaindikaattoreista oma talous nyt ja oma talous 12 kuukauden päästä piristyivät heinäkuulta ja nostivat kokonaisindikaattoria ylöspäin, toki ollen yhä miinuksella”, Kaupan liiton ekonomisti Heidi Lauttamäki kuvaa.
Kaikki näkemykset taloudesta olivat hyvin pessimistiset. Odotus Suomen taloudesta oli suunnilleen ankeimmillaan mittaushistoriassa 1995–2022.
“Talven aikana Suomeen todennäköisesti laskeutuva taantuma näkyy yhä vahvasti kuluttajien luottamuksessa Suomen talouteen nyt ja 12 kuukauden päästä, joista kummankin arvot ovat laskeneet heinäkuulta”, Lauttamäki sanoo.
Kuluttajat uskovat inflaation pysyvän korkealla
Kuluttajilla oli vain niukasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ajankohtaa pidettiin huonoimpana koskaan ostoksille. Asunnon osto- ja lainanottoaikeet olivat keskimääräiset.
Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua nousivat mittaushistorian korkeimmiksi. Kuluttajat arvioivat elokuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 7,5 prosenttia viime vuoden elokuusta ja nousevat 6,4 prosenttia seuraavan vuoden aikana.
“Energiapula ja poikkeuksellisen korkeana pysynyt inflaatio ovat mahdollisesti saaneet kuluttajat arvioimaan inflaation pysyvän erittäin korkeana myös ensi vuonna”, Lauttamäki arvioi.
Kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Työlliset arvioivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan pahentuneen keskimääräiselle tasolle. Kuluttajista enää 17 prosenttia odotti, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja aiempaa useampi eli yli 40 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.
Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. elokuuta 976 Suomessa asuvaa henkilöä.