Euroopan energiakriisi haastaa myös kaupan alan yrityksiä − ensi talvena etsittävä keinoja sähkön kulutushuippujen pienentämiseksi
Euroopan energiatilanne edellyttää energiatehokkuustoimia niin yrityksiltä, kunnilta kuin yksittäisiltä kansalaisilta − sekä ensi talven mahdollisen sähköpulan että ilmastonmuutoksen torjunnan takia. Kaupan liitto on yhdessä Motivan kanssa edistämässä energiatehokkuustoimiin liittyvää tietämystä − ja tiedon helppoa saatavuutta, kolmivuotisen Kestävän rahoituksen tietohubi ja pyöreä pöytä -hankkeen avulla. Ensimmäinen, myös kaupan alan yrityksille tarkoitettu kestävän rahoituksen pyöreä pöytä kokoontuu syyskuussa.
Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva käynnisti viime vuoden lopulla kestävän rahoituksen tietohubin ja pyöreän pöydän vastaamaan energiantehokkuuden haasteeseen. Hankkeen tarkoitus on luoda kestävän rahoituksen tietopalvelu sekä kasvattaa energiatehokkuustoimiin liittyvää osaamista ja tietämystä niin sanottujen pyöreän pöytien avulla.
Pyöreä pöytä kokoontuu nyt ensimmäistä kertaa jakamaan eri toimijoille ajankohtaista tietoa rahoituksesta, joka liittyy energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan sekä korjausrakentamiseen. Ensimmäisen kestävän rahoituksen pyöreä pöytä katetaan 20. syyskuuta.
”Pyöreä pöytä -hanke tarjoaa kaupan yrityksille ajantasaista tietoa energiatehokkuustoimien tuki- ja rahoitusmahdollisuuksista. Toivottavasti mahdollisimman moni kaupan yritys pääsee osallistumaan ensimmäiseen pyöreän pöydän tilaisuuteen, ja on aktiivisesti mukana muokkaamassa tietohubista mahdollisimman hyvin kaupan alaa palvelevaa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola vinkkaa.
Eri alojen toimijat kokoontuvat kolmivuotisen hankkeen aikana pyöreissä pöydissä keskustelemaan, jakamaan tietoa ja kokemuksia sekä kehittämään kestävää rahoitusta. Tilaisuuksia järjestetään muutaman kerran vuodessa.
Kestävän rahoituksen tietohubi ja pyöreä pöytä -hankkeessa ovat mukana Motiva, Kaupan liitto, ympäristöministeriö, Energiavirasto, Suomen Kuntaliitto, Elinkeinoelämän Keskusliitto, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ja Suomen Yrittäjät.
Tietohubi tarkoittaa sähköistä tietopalvelua, josta yritykset voivat löytää tietoa heille sopivista rahoitus- ja tukimuodoista energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen hankkeidensa toteuttamiseen.
Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen kaupan toimenpideohjelmassa mukana jo yli 2 700 kaupan toimipaikkaa
Energiatehokkuussopimusjärjestelmä on tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä. Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen välisiä sopimuksia, joilla pyritään yhdessä täyttämään Suomelle asetetut energiavelvoitteet ilman uutta lainsäädäntöä tai muita pakkokeinoja.
Energiatehokkuussopimukseen on ollut mahdollista liittyä jo vuodesta 2008 alkaen. Parhaillaan käynnissä oleva sopimuskausi kestää vuoteen 2025 asti.
Vapaaehtoisuuteen perustuvien energiatehokkuussopimusten tavoite on tehostaa energiankäyttöä eri toimialoilla. Kaupan alalta sopimukseen liittyneitä yrityksiä oli tämän vuoden elokuuhun mennessä 21 ja kaupan eri toimipaikkoja yli 2700.
”Viimeistään nyt kaupan yritysten on hyvä reflektoida vastuullisuustyötään energiatehokkuustoimiensa kautta, ja toteuttaa erilaisia toimia kattavasti ja muistaa myös viestiä toteutetuista toimista laajasti eri sidosryhmilleen”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola sanoo.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomi ylitti selvästi EU:n energiatehokkuusdirektiivin pohjalta asetetun sitovan energiansäästövelvoitteensa kaudella 2014−2020. Vuoden 2020 lopussa energiansäästö oli yli 85 prosenttia enemmän kuin kansallinen velvoite.
Tavoitteen saavuttamisessa ratkaiseva rooli oli ministeriön mukaan energiatehokkuussopimuksilla. Valtion ja eri toimialojen välisissä sopimuksissa olivat mukana lähes kaikki suuret ja keskisuuret energiankäyttäjät teollisuudesta, energia-, palvelu-, kiinteistö- ja kunta-alalta.
Myös kaupat voivat vähentää riskiä tulevan talven sähköpulaan
Motivan Pyöreä pöytä -hanke voi auttaa myös kaupan yrityksiä löytämään työ- ja elinkeinoministeriön elokuussa 2022 aloittaman Astetta alemmas -kampanjan painottamia konkreettisia energiansäästötoimenpiteitä. Näin kukin voi osaltaan vähentää riskiä sähköpulaan tulevana talvena.
”Myös kaupan yritysten on suositeltavaa etsiä keinoja talven sähkön kulutushuippujen pienentämiseksi, koska Energiateollisuus ja kantaverkkoyhtiö Fingrid pitävät sähköpulan riskiä todellisena Venäjän sodan aiheuttaman energiakriisin takia”, Kaupan liiton asiantuntija Lauri Kulonen toteaa.
Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta. Fingridin mukaan suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, mutta ennen kaikkea suunnitella ja toteuttaa ennakkoluulottomasti toimenpiteitä, joilla sähkön kulutushuiput voitaisiin katkaista ja sähköpula välttää.
Tulevan talven sähkön riittävyydessä on Fingridin mukaan useita epävarmuustekijöitä. Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan tai muutoin sähkön tehopula uhkaisi sähköjärjestelmää. Ensi talvena tehopulan riskiä voisivat kasvattaa mahdollinen pitkä kylmän sään jakso, tuuli- ja aurinkovoiman saatavuuden heikentyminen, vaikeudet saada tuontisähköä pohjoismaista ja Olkiluoto 3 -ydinreaktorin käytön puutteet.
”Riski on suurimmillaan silloin, kun sähköä kulutetaan eniten, eli päiväsaikaan, jolloin myös kaupat ovat auki”, Kulonen huomauttaa.
Kulosen mukaan kaupoissa mahdollisia lyhyellä tähtäimellä toteutettavia sähkönsäästötoimia voisivat olla esimerkiksi valaistuksen ja lämmityksen säädöt – jopa huonelämpötilojen pienentäminen. Myös henkilöstön ja kuluttajien energiaviisaat toimintatavat kaupoissa voivat auttaa vähentämään kulutusta.
”Esimerkiksi siten, että kylmälaitteiden luukkuja ja ovia avataan vain tarvittaessa. Pidemmällä tähtäimellä voidaan puhua teknisistä ratkaisuista, kuten energiatehokkaampien laitteiden valinnasta”, Kulonen opastaa.
Astetta alemmas -kampanja rohkaisee kaikkia etsimään omaan toimintaan sopivia lyhyen aikavälin sekä pysyviä sähkönsäästökeinoja. Kaupat voivat osoittaa vastuullisuuttaan myös kampanjaan osallistumisen kautta.
Löydät lisätietoja mm. energiatehokkuussopimuksesta, energian säästämisestä ja sähköpulasta täältä:
Kaupan liiton jäsenet: Kestävän rahoituksen pyöreä pöytä syyskuussa −ilmoittaudu mukaan!
Motivan energiatehokkuussopimus
Energiatehokkuussopimuksen liittyneet elinkeinoelämän toimialat
Sähköpulan riskistä tulevana talvena
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Astetta alemmas − energiaa säästäen kohti talvea