Kaupan sähkö- ja lämpöenergian käyttö laskivat vuonna 2020 − hiilidioksidipäästöt vähenivät reilusti
Kaupan yritysten sähkön käyttö laski 7 prosenttia ja lämmön käyttö 3 prosenttia vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Kaupan hiili-indeksin mukaan kaupan hiilidioksidipäästöt puolestaan vähenivät 28 prosenttia vuonna 2020 verrattuna edellisvuoteen. Luvun suuruus selittyy sillä, että kaupan ala on nyt ensimmäistä kertaa laskenut mukaan hankintaperusteiset kasvihuonekaasupäästöt. Tämä tarkoittaa sitä, että ostoenergiassa on huomioitu uusiutuva ja päästötön sähkö- ja lämpöenergia.
Kaupan alan yritysten sähkön ja lämmön käyttö laskivat vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna, selviää Tilastokeskuksen energiatilinpidosta.
Vuonna 2020 sähköä käytettiin 2795 GWh:a eli 7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin sähköä käytettiin 3015 GWh:a. Vuonna 2020 lämpöä käytettiin 1201 GWh:a eli 3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin lämpöä käytettiin 1236 GWh:a.
Suomessa kaupan lisäksi myös muilla palvelualoilla, teollisuudessa ja kotitalouksissa energian käyttö laski vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan energian käyttö väheni 8 prosenttia.
Kauppa on määrittänyt nyt myös ensimmäistä kertaa hankintaperusteiset kasvihuonepäästöt, mikä tarkoittaa sitä, että ostoenergiassa on huomioitu uusiutuva ja päästötön sähkö- ja lämpöenergia. Vuonna 2020 kaupan alan hankintaperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskivat 28 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.
Sijaintiperusteisesti määritettynä kaupan alan energian käytön kasvihuonepäästöt laskivat 14 prosenttia vuonna 2020. Sijaintiperusteinen päästöluku kuvaa alueellisen energiaverkon tilannetta. Sijaintiperusteiset päästöt lasketaan käyttämällä valtiokohtaista energiantuotannon keskimääräistä päästökerrointa. Koko Suomessa kasvihuonekaasupäästöt laskivat niin ikään 14 prosenttia vuonna 2020.
Tilastokeskuksen mukaan sekä energian käytön että kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen selittyvät pitkälti koronapandemian vaikutuksilla, jotka näkyvät erityisesti liikenteen energiankäytössä. Myös lämmin sää vähensi energian tarvetta.
Kaupan alalla tehty energiatehokkuuden eteen työtä
Suunnitelmallisesti toteutettu energiatehokkuustyö selittää osaltaan kaupan toimialan laskevia sähkö- ja lämpöenergian käyttölukuja sekä päästöjä.
Motivan energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat kaupan alan yritykset ovat tehneet vuosina 2017–2021 peräti yli 4 460 toimenpidettä energiatehokkuuden edistämiseksi.
Energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat kaupan alan yritykset ovat saavuttaneet neljässä vuodessa 72 miljoonan investointien avulla vuosittaisen 285 GWh säästön, mikä vastaa Helsingissä sijaitsevien kotitalouksien noin 3,5 kuukauden sähkönkulutusta. Kaupan alan yritykset ovat esimerkiksi lisänneet omaa energiantuotantoaan rakentamalla tuulivoimapuistoja ja aurinkovoimaloita.
Huomioitavaa on myös, että energiatehokkuussopimuksessa kaupan toimialan yhteinen energiansäästötavoite saavutettiin reilusti etuajassa jo vuonna 2019, kun alkuperäinen tavoite oli vuoteen 2025 mennessä.
Hiili-indeksi seuraa kaupan alan päästöjen kehitystä
Kaupan hiili-indeksi on luotu osana kesäkuussa 2020 julkistettua Uusiutuva kauppa 2035 -tiekarttakokonaisuutta siinä esitettyjen skenaarioiden seurantaan. Indeksi on osa vähähiilisyystiekarttatyöhön liittyvää jalkautusta ja toimeenpanoa. Kaupan liitto raportoi hiili-indeksin kehittymisestä vuosittain syksyllä Tilastokeskuksen julkistettua ilmapäästöjen ja energiatilinpidon tilastot.
Hiili-indeksiä seuraamalla pystytään vertailemaan toteutuneita päästölukuja kahteen tiekartassa esitettyyn skenaarioon, perusuraan ja uusiutuvan kaupan uraan arvioiden samalla, mitä vaikutuksia politiikka- ja yritystoimilla käytännössä on päästöjen vähenemiseen.
Kaupan alana hiili-indeksiin on koottu kattavasti saatavilla oleva tieto eri virallisista lähteistä kaupan suorista ja epäsuorista päästöistä, kuten sähkön ja lämmön käytöstä. Lisäksi hankintaperusteisen ostoenergian päästöt on huomioitu vuodesta 2020 lähtien. Mukaan on otettu kaupan alan yritykset, jotka ovat sitoutuneet Science-Based Targets -tavoitteisiin (SBTi)* ja päästötiedot ovat julkisesti saatavilla.
Pohjalla ovat myös Energiateollisuuden tuottamat ominaispäästökertoimet nykyhetkeen, ja niiden avulla on yhdenmukaistettu erilaisten skenaarioiden tulevaisuuden kertoimet sekä vaikutukset toimialaan.
*Science-Based Targets -aloite (SBTi) eli Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet -aloite on luotu edistämään ilmastotoimia yksityisellä sektorilla auttaen yrityksiä asettamaan tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet omalle toiminnalleen. Aloite asettaa yrityksille selkeät toimenpidelinjaukset kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.
Kaupan hiili-indeksin päivitys on toteutettu yhteistyössä ToDD:n Satu Pahkalan kanssa. Grafiikka: Satu Pahkala/ ToDD
Tutustu Uusiutuva kauppa 2035 -tiekarttaan