Muistilista kaupan alalle sähkön säästämiseksi − huomioi nämä seikat
Kaupan alalla energian säästäminen on hyvässä vauhdissa. Motivan Astetta alemmas -kampanjaan on osallistunut runsaasti kaupan alan yrityksiä, ja energiatehokkuussopimuksista on saatu hyviä tuloksia. Motivan johtava asiantuntija Harri Heinaro esitteli Kaupan liiton Kauppa varautuu sähkökatkoihin -webinaarissa (8.12.) muistilistan kaupan alan yrityksille sähkön säästämiseksi. Sähkön säästäminen kannattaa edelleen, jotta talven sähköpulan riski ei toteudu.
Kaupan alalla Motivan energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden yritysten erilaiset säästötoimenpiteet sähkön kulutuksessa ovat tuoneet suurimman osan raportoidusta energiansäästöstä − jopa 70 prosenttia. Erilaiset lämmön säästötoimet ovat tuoneet noin 30 prosenttia säästöstä. (Kts. kuva alla)
Lähes puolet sähkön säästöstä on tullut valaistuksen kautta: valaistuksen vaihtamisesta led-valoihin sekä valaistuksen asetusarvojen tarkistamisesta. Säästöä on saatu runsaasti myös viime vuosina totutettujen aurinkosähköinvestointien kautta. Kaupan alalla erilaisten jäähdytyskoneiden, pakastimien, kylmäkalusteiden ja niihin liittyvien asetusten optimointi on myös säästänyt sähkön kulutusta.
Myös Astetta alemmas -kampanja on herättänyt yrityksiä energiansäästötoimenpiteisiin, ja kampanjan kautta yritykset ovat saaneet hyödyllistä käytännön tietoa. Tällä hetkellä mukana on yli 830 yritystä, kuntaa ja muuta toimijaa, ja mukaan voi edelleen ilmoittautua. Tarkemmat tiedot kampanjasta täällä: Astetta alemmas.
Muistilista sähkön säästämiseksi:
Valaistus
- Tarkista sisävalaistuksen (myös kylmäkalusteet) asetusarvot ja käyttöajat vastaamaan tilojen käyttöä. Hyödynnä myös valaistuksen osatehoja ja ryhmityksiä. (Esim. siivouksen aikana voidaan mahdollisesti pärjätä pienimmällä valaistuksella)
- Tarkista ulko- ja mainosvalaistusten asetukset ja käyttöajat
- Tarkista myös ulkovalaistusta ohjaavan valoisuusanturin puhtaus ja toiminta-asetukset (esim. hyvä tarkistaa, että ulko- ja mainosvalaistuksia ohjataan tarkoituksenmukaisesti)
- Ohjeista tilojen käyttäjiä valaistuksen käytöstä (sammuta turhat valot ja ilmoita turhaan päällä olevasta valaistuksesta)
- LED-valaistuksen asentaminen (kannattaa miettiä tarkoituksenmukaisuutta, esim. liiketunnistinten käyttöä)
Kylmäkalusteet ja kylmävarastot
- Tarkista kylmäkalusteiden ja kylmävarastojen lämpötilatasot kriittisesti ja nosta mahdollisuuksien mukaan (kuitenkin niin, että tuotteen säilyvyys taataan)
- Tarkista jäähdytyskoneikkojen sekä verkostojen asetusarvot ja käyntiluvat (näissä kannattaa hyödyntää myös ulkopuolisia jäähdytykseen erikoistuneita asiantuntijoita)
- Juomakaappien aikaohjaus (kannattaa miettiä, voiko ottaa kokonaan pois päältä tai ainakin yöaikaan)
- Hyödynnä kylmäverhoja yöaikaa, jos käytössä ei ole kansia ja ovia (ohjeista myös käyttäjät)
- Minimoi kylmätilaan pääsevä lämpö ja kosteus (ovien tiivistykset, oviverhot, pikarullaovet yms.)
Ilmanvaihto
- Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto.
- Ohjelmoi ja säädä ilmavirrat tarpeen mukaan, hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa
- Tarkista myös erilaisten ohjaavien anturien (CO2, CO yms.) toiminta (näissä usein epätarkkuuksia ilmennyt vuosien saatossa, toimintaa kannattaa optimoida)
- Ohjelmoi erillispoistot tarpeenmukaisesti, hyödynnä osatehoja
Lämmitys
- Aseta sisälämpötilat tarpeen ja käytön mukaan. Alenna mahdollisuuksien mukaan.
- Varmista lämpöpumpun energiatehokas toiminta
- Varmista että lämpöpumppu ei ole vikatilassa tai muuten pois käytöstä. Tähän voi hyödyntää myös kohteen sähkönkulutuksen seurantaa. Varmista myös lämpöpumpun hyötysuhde jos siihen löytyy valmis mittaus.
- Varmista ilmalämpöpumpun lämpötila-asetusarvon olevan muita lämmönlähteitä korkeampi. Ero vähintään kaksi astetta.
- Älä käytä ilmalämpöpumpun automaattiasetusta, vaan tarpeen mukaan joko lämmitys- tai jäädytysasetusta (kannattaa tarkistaa sekä toimivuuden että asetusarvojen näkökulmasta)
Sähkölämmitykset
- Varmista kattokaivojen, räystäskourujen, luiskalämmitysten, lastauslaiturien, aluelämmitysten, autolämmitystolppien ja saattolämmitysten ohjausten toimivuus ja energiatehokkaat asetusarvot
- Alenna sähköpattereiden ja sähköisten lattialämmitysten asetusarvoja ja säädä tilojen käytön mukaan
Huomio myös nämä seikat
- Seuraa energiankulutusta (jos mahdollista tuntitasolla) sekä selvitä poikkeamien syyt
- Hyödynnä rakennusautomaatiota täysimääräisesti
- Etäseurannat/tarkistukset säännöllisesti esim. kaksi kertaa vuodessa
- Trenditoimintojen hyödyntäminen laitteiden toiminnan varmistuksessa (mm. aikaohjelmien toimivuus, lämmön talteenottojen toiminta, sisälämpötilojen tasot eri ulkolämpötiloissa, asetusarvojen toimivuus yms).
- Arkipyhäsäädöt automaatioon
- Ohjeista tilojen käyttäjiä heidän mahdollisuuksistaan energiansäästötoimenpiteissä. Tiedota myös mahdollisista toimenpiteistä avoimesti.
Tyhjäkäyntikävely! = Silloin tällöin on hyvä ottaa aikaa, kävellä ja katsoa ympärilleen yrityksessä. Eteen saattaa tulla uusia ja yllättäviäkin energian säästämisen paikkoja.
- Kannattaa tarkistaa eri ohjausten toimivuus sekä turhien laitteiden päällä olo jne.
- Valaistuksen ohjausten tarkistus käyttöaikojen ulkopuolella (sisä- ja ulkotiloissa)
- ATK –laitteiden toiminnat käyttöajan ulkopuolella (esim. näytöt, kopiokoneet yms.)
- Paineilmaverkoston kuuluvat vuodot
Muistilistan sähkön säästämiseksi on laatinut Motivan kiinteistöjen energiatehokkuuden johtava asiantuntija Harri Heinaro.