Kuusitoista vuotta kaupan valiokuntatyössä viihtynyt Seppo Tokola: Yhteistyö ja verkostoituminen on kannattanut
Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistötoimintojen päällikköä Seppo Tokolaa voi syystä kutsua valiokuntakonkariksi: hänellä on takanaan lähes 16 vuoden yhtämittainen jäsenyys Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnassa. −Yhteistyö ja verkostoituminen muiden alalla toimivien kanssa on ollut valtavan antoisaa, sanoo Tokola. Hän siirtyy syksyllä eläkkeelle.
Seppo Tokolan valiokuntaura Kaupan liitossa alkoi vuonna 2007, kun Tokmannista tuli Kaupan liiton jäsen. Tokmanni halusi valiokuntiin edustuksensa.
”Minulta kysyttiin, että kiinnostaisiko jäsenyys tuvallisuusvaliokunnassa, ja totta kai se kiinnosti. Turvallisuus on aiheena tärkeä ja meille kaupan alan toimijoille yhteinen”, hän toteaa.
Tokolan aloittaessa turvallisuusvaliokunnan sihteerinä toimi Kaupan liiton Matti Räisänen ja puheenjohtajana Harri Uusitalo. Räisäsen jäätyä eläkkeelle sihteerinä jatkoi Kaupan liiton Ilkka Nieminen, hänen jälkeensä Lauri Kulonen ja nyt Terhi Kuljukka-Rabb. Myös puheenjohtajat ovat vuosien mittaan vaihtuneet, ja jäsenet, ainakin osin.
”Porukka kaupan turvallisuusalalla on kaiken kaikkiaan aika pieni. Sanotaan, että työpaikkaa vaihdetaan kauppaliikkeestä toiseen, mutta Kaupan liiton turvallisuusvaliokunta pysyy”, Tokola naurahtaa.
Turvallisuusvaliokunta on yksi kolmestatoista Kaupan liiton valiokunnasta, ja se kokoontuu vuosittain 4−6 kertaa. Turvallisuusvaliokunnassa kiinnitetään huomiota kaupan henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuuteen sekä omaisuuden suojaamiseen, jotta liiketoiminta olisi kannattavaa. Valiokunta miettii turvallisuuden kehittämistä kouluttamalla, tiedottamalla ja teknisillä ratkaisuilla.
Korona-aika muutti turvallisuusvaliokunnan kokoontumisia, ja tapaamisia alettiin hoitaa etänä. Nykyään kokoonnutaan hybridinä, mikä on sopinut Kuopion seudulla asuvalla Tokolalle.
Tokola on työskennellyt Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistötoiminnoissa parikymmentä vuotta.
Laaja näköala turvallisuuskenttään
Työuransa aikana Tokola on ollut monessa mukana. Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistötoiminnoissa on vierähtänyt parikymmentä vuotta, sitä ennen Rautaruukki Oy:n turvallisuuspalvelussa, pelastuslaitoksella, sairaankuljettajana sekä jo armeija-aikana sotilaspoliisialiupseerikoulussa. Hänellä oli myös täydennyspoliisisopimus voimassa useita vuosia.
Kun Tokola aikoinaan haki Tokmannilta töitä, silloinen toimitusjohtaja oli kysynyt häneltä työhaastattelussa: ”Kyllähän kaikki raudan varastamisen huomaavat, mutta mistä tiedät, kuka varastaa kaupasta?”
Tokola oli vastannut takaisin, että ”eiköhän ne perusperiaatteet varkailla ole aina samat.” Siitä se yhteistyö Tokmannilla alkoi, ja töitä on riittänyt.
Myös Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnassa Tokolan laajasta osaamisesta on ollut hyötyä.
”Meillä on ollut hieno porukka, koska ammatillista osaamista löytyy laidasta laitaan. Kun kaupan alalla ollaan, meitä on yhdistänyt yhteinen ajatus siitä, että kaupan pitää olla turvallinen paikka niin henkilökunnalle kuin asiakkaillekin”, Tokola sanoo.
Paljon on 16 vuodessa turvallisuuden saralla ehtinyt tapahtua ja lainsäädäntö muuttua. Esimerkiksi vuonna 2008 voimaan tulleen muuntorangaistuksen myötä kaupan alan turvallisuus muuttui Tokolan mielestä radikaalisti huonompaan suuntaan. Tuolloin myymälävarkaudesta, näpistyksistä ja muista lievistä rikoksista langetetut maksamattomat sakot eivät muuntuneet enää vankeudeksi. Näin ollen myöskään rikoksen tekijä ei joutunut teoistaan edesvastuuseen.
”Se oli järkyttävä muutos, varkaudet vaan lisääntyivät kaupan alalla, ja rikolliset repivät sakkonsa ja nauroivat partaansa”, Tokola muistelee.
”Olemme keskustelleet asiasta oikeuslaitoksen kanssa vuosia, ja edelleen meillä on samaa ongelmaa, joskin joitakin kiristyksiä lakiin on onneksi saatu”, hän jatkaa.
Viime lokakuussa Kaupan liitto ja oikeusministeriö järjestivät turvallisuusseminaarin, jossa asiantuntijat kertoivat turvallisuuden ajankohtaisista ilmiöistä ja sen eteen tehtävästä työstä.
Yhteistyössä on ollut voimaa
Tokola on tyytyväinen siihen, että turvallisuusvaliokunnan ansiosta hyödyllinen tieto asiassa kuin asiassa eri kaupparyhmittymien välillä kulkee ja sitä kyetään jakamaan.
”Valiokunnassa monien kanssa suhteet ovat ihan ystävätasolla, ja usein on voinut vain soittaa ja kysyä kollegalta, että miten sinä näet tämän tilanteen. Myös minulle päin on tullut soittoja”, hän kuvaa.
Yleisesti myymälävarkaudet, häiriökäyttäytyminen ja hävikki ovat työllistäneet turvallisuusvaliokuntaa paljon. Valiokunnan toimesta aiheesta on järjestetty yhteisiä seminaareja esimerkiksi kaupparyhmittymille.
”Itse olen ollut mukana rikoksentorjuntayksikön alaisessa myymälävarkaustyöryhmässä, jossa olemme syyttäjän, poliisin ja oikeuslaitoksen edustajien kanssa hakeneet yhteisiä toimintamalleja.”
Turvallisuusvaliokunnan yhteen hiileen puhaltamista on tarvittu myös esimerkiksi palavien nesteiden pitämiseksi kauppojen hyllyillä. Aikoinaan erään tavarataloketjun keskusvaraston raju tulipalo Vantaalla melkein muutti käytäntöjä kaupoille epämieluisaksi, kun hankalaa tulipaloa pidettiin varastossa säilytettävien palavien nesteiden syynä.
”Siinä me yhdistimme voimamme ja teimme valtavan määrän työtä saadaksemme viranomaisten radikaaleimmat ideat laantumaan. Onneksi saimme taaksemme ison määrän asiantuntijoita, teimme heidän kanssaan lausuntoja ja pystyimme lopulta torppaamaan vaatimukset. Toki lakiin tuli tiukennuksia, mutta niiden kanssa on pystytty elämään”, Tokola myöntää.
Tokolan mielestä vuosien mittaan yleinen turvallisuus on yhteiskunnassa ja kaupoissakin mennyt huonompaan suuntaan.
”Erilainen häiriökäyttäytyminen, jopa fyysisen väkivallan uhka on kaupoissakin lisääntynyt.”
Kaupan liiton turvallisuusvaliokunta on jo usean vuoden ajan ajanut yrityslähestymiskieltoa vakavaa häiriötä toistuvasti aiheuttaville asiakkaille.
Eläkkeellä Tokola aikoo veneillä Kallavedellä entistä useammin.
Eläkkeelläkin saa soitella
Sen verran kaupan alan asiat ja työ turvallisuusvaliokunnassa ovat jättäneet Tokolaan jäljen, että hän uskoo eläkkeelläkin seuraavansa kaupan alan asioiden kehittymistä.
”Kollegat saavat jatkossakin soitella ja kysellä halutessaan näkemyksiäni. Olemme kuitenkin olleet niin monessa asiassa edelläkävijöitä ja luoneet erilaisia hienoja toimintamalleja”, hän tiivistää.
Tokola suosittelee lämpimästi Kaupan liiton valiokuntatyötä kaikille kaupan alan turvallisuuden parissa työskenteleville.
”Tärkeiden asioiden eteen pitää jatkossakin tehdä töitä. Haluan myös kiittää kaikkia kollegoitani vuosien mittaan tehdystä yhteistyöstä. Se on ollut hyvin arvokasta”, hän miettii.
Eläkepäivänsä Tokola sanoo aloittavansa nukkumalla ja levähtämällä – konkreettisesti.
”Toki vene odottaa jo Kallaveden laiturissa kalastajaa…”
Valiokunnan ydintekemistä on kaupan alan turvallisuuden edistäminen. Ilmiöistä otetaan selvää esimerkiksi opinnäytetöiden avulla ja osallistutaan ohjeistuksen kehittämiseen.