Lidl lähti pilotoimaan erilaisia joustavia työnteon malleja
Kaupoissa tehdään perinteisesti paljon osa-aikatyötä. Monelle osa-aikatyö on oma valinta, mutta osa taas tekisi mieluummin enemmän tunteja. Lidl on ollut edelläkävijöiden joukossa pilotoimassa kaupan alan yhteistä joustavan kokoaikatyön hanketta. Lidlissä on käytössä myös oma alueellisen myyjän malli.
”Olemme tällä hetkellä aika innoissamme näistä malleista. Lähdimme näihin mukaan, koska haluamme sitouttaa meidän työntekijöitämme ja tarjota erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia vaihtoehtoja. Olemme saaneet positiivista palautetta niin esihenkilöiltä kuin työntekijöiltä”, Lidlin henkilöstöpäällikkö Satu Ihalainen kuvaa.
Joustava kokoaikatyö on Kaupan työehtosopimuksessa sovittu malli, jossa alle 37,5 tuntia tekevälle työntekijälle maksetaan täyttä kuukausipalkkaa. Kuukausipalkan vastineeksi työntekijä sitoutuu ottamaan vastaan työvuorolistalle etukäteen merkittyjen vuorojen lisäksi niin sanottuja joustotunteja siten, että tunnit yhteensä vastaavat kokoaikatyötä.
Lidlissä joustotyötunteina tarjottavat työtunnit ilmoitetaan työntekijälle aina sovitun mukaisesti, minimissään vuorokausi ennen työvuoron alkamista. Samoin ilmoitetaan toimipiste, jossa työntekijä työtuntinsa tekee.
Kuvituskuva.
Mallit sopivat erilaisiin tilanteisiin
Lidlin omassa, alueellisen myyjän mallissa puolestaan on kaksikin erilaista tapaa tarjota työvuoroja. Yhdessä mallissa työntekijä työskentelee oman toimipisteensä lisäksi yhdessä tai useammassa muussa toimipisteessä, ja työvuorot on suunniteltu normaaliin tapaan etukäteen.
Toisessa mallissa työntekijä tietää työvuoronsa ajankohdan, mutta myymälä ilmoitetaan lähempänä työvuoron alkamista.
“Malleja on monta, koska meillä on erilaisia myymälöitä ja hyvin erilaisia toimintaympäristöjä. Joustavan kokoaikatyön malli sopii esimerkiksi äkillisiin lisätyöntarpeisiin”, Ihalainen avaa.
Ensimmäiset kokeilut pilotoitiin Lidlissä syksyllä 2022 ja ne on otettu käyttöön laajemmin alkuvuonna 2023.
Joustavaa kokoaikatyötä tekeviä tai alueellisena myyjänä toimivia työntekijöitä on Lidlillä koko Suomessa jo noin 50 henkilöä, esimerkiksi Espoossa, Lapissa ja Keski-Suomessa. Lidlin tavoite on, että tämän tilikauden aikana määrä nousee 100 henkilöön.
Kuvituskuva.
Kaupan liitto rohkaisee kokeiluihin
Henkilöstöpäällikkö Satu Ihalainen kertoo, että uudet toimintamallit ovat sujuneet ilman suurempia yllätyksiä.
”Huonoja puolia on vaikea löytää. On tärkeää, että eri malleista valitaan sopivin kummallekin osapuolelle eli niin työnantajalle kuin -tekijällekin.”
Työntekijät ovat ottaneet joustavan kokoaikatyön positiivisesti vastaan. Palautteissa on muun muassa tullut esiin helpotus siitä, että töitä pääsee tekemään kokoaikaisesti, eikä lisävuoroja tarvitse odottaa. Joustava kokoaikatyö tuo säännöllisen palkan lisäksi turvaa ja vakautta, mutta myös vaihtelua.
”Nimenomaan on haluttu saada sitä kokoaikaista työtä, mutta moni on arvostanut myös mahdollisuutta saada uusia työkavereita ja kokemuksia eri toimipaikoista.”
Kaupan liiton mielestä on hienoa, että joustavan kokoaikatyön mallia on lähdetty rohkeasti kokeilemaan niin työnantajien kuin -tekijöiden keskuudessa. Ylipäätään kaikenlaiset ideat, joilla pyritään tarjoamaan lisää työtunteja halukkaille, ovat erittäin kannustettavia. Kaupan liitto rohkaisee yrityksiä vastaaviin paikallisiin kokeiluihin.
- Vähittäiskaupassa osa-aikaisten osuus Suomessa on noin 60 prosenttia. Tarkasteltaessa nimenomaan päivittäistavarakaupan myymälätyötä nousee osa-aikaisten osuus noin 80 prosenttiin.
- Vuonna 2021 Lidlin työntekijöistä kokoaikaisia oli reilu kolmannes ja osa-aikaisia kaksi kolmasosaa.
- Osa-aikaisista sopimuksista 36 prosenttia oli vähintään 30 viikkotyötunnin sopimuksia.
- Henkilöstön työsuhteista 97,2 prosenttia on vakituisia ja 2,8 määräaikaisia.