EU-komissio ehdottaa tullivapauden poistamista – pientavaran tilaaminen EU:n ulkopuolelta kallistuu
EU-komissio ehdottaa EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen tullivapauden poistamista 1.3.2028 alkaen. Tullivapauden lakkauttaminen näkyisi kuluttajilla, kun jatkossa vähäarvoisten pientavaroiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta kallistuisi. Suomalaiskaupat hyötyisivät tullivapauden poistamisesta, sillä epäreilu kilpailuetu EU:n ulkopuolisille yritykselle poistuisi. Tullivapauden lakkauttaminen puuttuisi tehokkaasti myös petoksiin.
Euroopan unioni on tähän asti tukenut Kiinan, Yhdysvaltojen ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden verkkokauppoja ja markkinapaikkoja vapauttamalla vähäarvoiset tilaukset tullimaksuilta. Nykyisen tullivapauden aikana kuluttajien on kannattanut tilata tuotteita EU:n ulkopuolelta, jos niiden arvo on ollut enintään 150 euroa, sillä tilauksista ei ole tarvinnut maksaa lainkaan tullia. Tullia maksetaan vasta tilauksesta, jonka arvo ylittää 150 euroa.
Kaupan liitto on ajanut tullivapauden poistoa pitkään osana tasapuolisten kilpailuedellytysten takaamista.
”Komission nyt ehdottama tullivapauden poistaminen olisi erittäin tervetullut muutos. Yritysten välisestä kilpailusta tulee reilumpaa, kun EU:n ulkopuoliset myyjät ja markkinapaikat eivät enää pysty myymään tuotteitaan tullin verran alemmalla hinnalla”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen sanoo.
Suomalainen kauppa hankkii EU:n ulkopuolelta tuotteet luonnollisesti isoissa erissä, joten tulli on maksettava maahantuonnin yhteydessä.
”Tulli nostaa suomalaisen yrityksen kuluttajahintoja, mistä aiheutuu epäreilua kilpailuetua EU:n ulkopuoliselle yritykselle. Se kun pystyy tullituen vuoksi myymään tuotteensa tullin verran edullisemmalla hinnalla”, Jääskeläinen selvittää.
Yritysten eriarvoisuus tuntuu myös arvonlisäverossa
Yritysten eriarvoinen kohtelu ei rajoitu pelkästään tuontitulliin. Maksettu tulli vaikuttaa myös arvonlisäveroon.
”Arvonlisäveron perusteena on myytävän tuotteen vastike ilman veron osuutta. Koska vastike sisältää tullin, korottaa se myös arvonlisäveron osuutta tuotteen hinnassa”, Jääskeläinen sanoo.
Kilpailun tasaamisen lisäksi EU-komission ehdottama tullivapauden poisto puuttuu tehokkaasti petoksiin. Komission mukaan pakettien tilaajat ilmoittavat EU:iin saapuvien pakettien arvon jopa 65 prosentissa tapauksista liian alhaiseksi välttääkseen tuontitullit. Verotuksessa vastaava vähäarvoisten tilausten verovapaus poistui vuoden 2021 aikana.
Verovapauden poisto on Kaupan liiton mukaan erinomainen esimerkki onnistuneesta muutoksesta, sillä komissio on tiedottanut muutoksen lisänneen EU-maiden verotuloja yhteensä 690 miljoonalla eurolla. Tullivapauden poistamisen arvioidaan lisäävään vuosittaisia tuloja EU-maissa yhteensä 750 miljoonalla eurolla.
Kuluttajan kannalta byrokratia vähenisi
Tulliuudistuksen yhteydessä komissio myös yksinkertaistaa tullimenettelyjä ja lisää myyjien vastuita. Tällä hetkellä kuluttaja on tyypillisesti tilaajana vastuussa tulli-ilmoituksesta ja tullien maksamisesta.
Uudistuksen myötä markkinapaikat katsottaisiin maahantuojiksi kuluttajien verkko-ostoksista, joten tullivelvoitteet siirtyisivät niiden vastuulle. Kuluttajien kannalta ostaminen EU:n ulkopuolisilta markkinapaikoilta yksinkertaistuisi byrokratian vähenemisen myötä.
”Nyt ehdotettu uudistus on siis askel oikeaan suuntaan, mutta edelleen tarvitaan toimia, jotta muun muassa kuluttajasuoja, tuoteturvallisuus ja ympäristövastuut toteutuvat myös kansainvälisillä markkinapaikoilla”, Jääskeläinen tähdentää.
Lisätiedot: Toni Jääskeläinen, johtava asiantuntija, Kaupan liitto, p. 050 533 0619, toni.jaaskelainen(at)kauppa.fi