Analyysi: Kasvava maahanmuutto nostaa ulkomaalaisten työllisten osuutta myös kaupan alalla
Samaan aikaan kun maahanmuuttajien määrä Suomessa on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana, on myös kaupan alan ulkomaalaisten työllisten osuus kaikista kaupan työllisistä lähes kaksinkertaistunut. Kauppa tarvitsee työllisiä, ja maahanmuuttajien määrä onkin kasvanut kaupan alalla lähes jokaisella hyvinvointialueella viimeisen 15 vuoden aikana. Viime vuonna Suomeen muutti enemmän maahanmuuttajia kuin mitä Suomeen syntyi lapsia.
Maahanmuutto Suomeen on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2000 vuoteen 2022, ilmenee Tilastokeskuksen toukokuussa julkaisemasta tietokantajulkistuksesta. Viime vuonna Suomeen muutti ennätykselliset 50 000 henkilöä[1], joista suurimpana joukkona olivat kansalaisuudet Euroopan ulkopuolelta. Aasian maiden kansalaisia Suomeen muutti 18 200, kun taas Afrikan maiden kansalaisia Suomeen muutti 3 600. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi maahanmuutto Venäjältä oli runsasta, tulijoita oli lähes 6 000.
[1] Luku ei sisällä tilapäisen suojelun piirissä Suomessa asuvia ukrainalaisia.
Jos tarkastellaan maahanmuuttoa nettomaahanmuuton* osalta, sen kulmakerroin on vielä jyrkempi kuin maahanmuuton. Nettomaahanmuutto kuvaa tilannetta, jossa maahan muuttavista henkilöistä vähennetään niiden henkilöiden määrä, jotka muuttavat maasta pois, eli kyseessä on maahanmuuton ja maastamuuton erotus. Vuonna 2022 nettomaahanmuutto kasvoi 50 prosenttia edellisvuodesta, kun maahanmuutto kasvoi samalla ajankohdalla 37 prosenttia. Maasta pois muuttavien määrä ei lisääntynyt radikaalisti, ja sen osuus suhteessa maahan muuttaviin oli siten alhaisempi kuin vuonna 2021, mikä sai nettomaahanmuuton kasvamaan vuoden 2021 22 905 henkilöstä vuoden 2022 34 363 henkilöön.
Ulkomaalaisten työllisten osuus kaupan alalla tuplaantunut 15 vuodessa
Kasvava maahanmuutto on näkynyt positiivisesti myös kaupan alalla. Kaupan alalla ulkomaalaisten työllisten osuus on kasvanut tasaisesti, kun taas suomalaisten työllisten osuus on laskenut. Työllisten määrä koko kaupan toimialalla on laskenut noin 9 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2021. Kehitys suomalaisten osalta koko kaupan työllisistä on noudattanut samaa trendiä, laskua on ollut 11 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2021. Valtaosa työllisistä on suomalaisia, mikä selittää trendien yhdennäköisyyden.
Ulkomaalaisten kaupan työllisten määrä on kuitenkin kasvanut reilusta 5000 henkilöstä reiluun 8000 henkilöön vuodesta 2007 vuoteen 2021. Ulkomaalaisten osuus kaupan kaikista työllisistä on lähes tuplaantunut samassa ajassa.
Kaupan alan työllisistä yhä suurempi osuus on maahanmuuttajia, ja tarve ulkomaiselle työvoimalle on nyt ja tulevaisuudessa.
Kaupan alalla ulkomaalaisten työllisten määrä on noussut 15 vuodessa alueellisesti tarkasteltuna lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Poikkeuksina Kymenlaakson (-10 %) ja Etelä-Karjalan (-2 %) hyvinvointialueet, joissa ulkomaalaisten työllisten määrä on laskenut vuodesta 2007 vuoteen 2021.
Suurimmat prosentuaaliset muutokset kaupan alan ulkomaalaisten työllisten määrässä oli Satakunnan, Keski-Uudenmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Satakunnan hyvinvointialueella ulkomaalaisten kaupan työllisten määrä on jopa kolminkertaistunut 15 vuodessa, ja Keski-Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella yli kaksinkertaistanut. Määrällisesti maahanmuuttajia työskentelee kaupan alalla eniten Helsingin (1826 henkilöä), Vantaan ja Keravan (1341), sekä Varsinais-Suomen (1280) hyvinvointialueilla.
Helsingin korkea asumisen hinta voi olla yksi syistä, miksi Helsingin hyvinvointialueella ulkomaalaisten kaupan työllisten määrä ei ole kasvanut 15 vuodessa vahvemmin, vaan kasvu on myös hajaantunut kauemmas pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle.
Maahanmuutto kannattelee Suomen väestönkasvua
Vuonna 2022 syntyi vähemmän lapsia kuin koskaan aikaisemmin, alle 45 000. Kehitys on ollut laskusuuntaista yli kymmenen vuoden ajan lukuun ottamatta pandemian aikaista piikkiä. Kuolleiden määrä ylitti syntyneiden määrän vuonna 2016, ja kuilu suurenee vuosittain.
Ilman maahanmuuttoa väestömme kutistuu joka vuosi, sekä laskevan syntyvyyden että kasvavan kuolleisuuden vuoksi, ja maahanmuutto on tällä hetkellä ainoa osatekijä joka pitää väestönkasvun plussan puolella.
Heidin kuva: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy