Raportti: Ruotsissa yrityslähestymiskielto on tehokas, mutta vaatii vielä selkeytystä – Suomessa Kaupan liitto luottaa hyvään valmisteluun
Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa reilut kaksi vuotta ja kokemukset ovat olleet myönteisiä. Tuoreessa raportissaan Kaupan liiton sisarjärjestö Svensk Handel kuitenkin kritisoi sitä, että syyttäjät tulkitsevat ja soveltavat lainsäädäntöä eri puolilla Ruotsia hyvin eri tavoin. Aiheesta kuultiin Kaupan liiton turvallisuuseminaarissa 4.10.2023.
Ruotsissa on kulunut hieman yli kaksi vuotta (maaliskuu 2021) siitä, kun kaupat ovat voineet hakea jatkuvasti häiriötä aiheuttaville henkilöille yrityslähestymiskieltoa.
Yrityslähestymiskielto on ollut Svensk Handelin mukaan kaiken kaikkiaan tehokas: ensimmäisenä vuonna kolme neljästä yrityslähestymiskiellon saaneesta henkilöstä on noudattanut kieltoa ja jättänyt yrityksen rauhaan. Toisena vuonna puolet (yksi kahdesta) yrityslähestymiskiellon saaneesta on noudattanut kieltoa.
Myös yrityslähestymiskieltohakemusten läpimenoprosentti on matkan varrella kasvanut: kaikista kauppiaiden hakemuksista 47 prosenttia sai yrityslähestymiskieltopäätöksen.
”Raportti tukee edelleen kahden vuoden jälkeenkin käsitystämme siitä, että yrityslähestymiskielto puree toistuvaan vakavaan väkivallan uhkaan ja häiriökäytökseen kaupoissa. Tässä asiassa en näe suurta maakohtaista eroa. Kiellon langettamisen edellytykset on kuitenkin syytä määrittää tarkoin siinä vaiheessa, kun vastaavaa lakia toimeenpannaan Suomessa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb toteaa.
Tuoreessa raportissa Svensk Handel on tutkinut syyttäjänviraston päätöksiä yrityslähestymiskiellosta vuonna 1.3.2022−28.2.2023. Tuona aikana maan syyttäjänvirastoihin jätettiin kaikkiaan 423 hakemusta yrityslähestymiskielloista, mikä on melkein 20 prosenttia vähemmän kuin ensimmäisenä vuonna lain voimaantulon jälkeen. Näistä 423 hakemuksesta 198 johti myönnettyihin yrityslähestymiskieltoihin, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin ensimmäisenä vuonna lain voimaantulon jälkeen. Tulos on lupaava, mutta taustalla on Svensk Handelin mukaan yhä myös ongelmia.
”Se, että hakemuksia jätettiin toisen lain voimassaolovuoden aikana vähemmän kuin ensimmäisenä vuonna ei johdu siitä, että kauppiaat kokevat ongelman vähentyneen. Päinvastoin rikokset ja häiriköinnit kauppiaita vastaan jatkavat kasvuaan. Sen sijaan monet kauppiaat jättävät yrityslähestymiskiellon hakematta, koska kokevat urakan suureksi ja heiltä on todennäköisesti evätty kielto aiemmin epäselvillä perusteluilla”, Svensk Handelin asiantuntija Marie Enhörning kertoi Kaupan liiton turvallisuuseminaarissa.
Svensk Handelin raportin mukaan syyttäjänvirastojen väliltä puuttuu selvästi koordinointia siitä, miten lakia tulisi soveltaa ja milloin yrityslähestymiskielto tulisi yritykselle myöntää. Selvityksen perusteella lain soveltamisessa on hyvin toisistaan eroavia käytäntöjä eri puolilla Ruotsia. Käytännöt lain soveltamisessa pitäisikin olla yhdenmukaisia koko maassa.
”Kaupan liitossa tutkimme tämän uuden raportin tarkasti, jotta voimme ottaa oppia ja kenties välttää osan Ruotsissa kohdatuista haasteista hyvällä valmistelulla ja ohjeistuksella”, Kuljukka-Rabb sanoo.
Myös kauppiaat ansaitsevat Svensk Handelin nykyistä selkeämmät perustelut hylätyille yrityslähestymiskielloille. Raportti osoittaa, että vain 56 prosenttia hylätyistä hakemuksista on perusteltuja päätöksiä.
”Jos päätöstä ei perustella ja ilmaan jää epävarmuutta, vaikuttaa se kauppiaiden halukkuuteen hakea yrityslähestymiskieltoa jatkossa”, Enhörning totesi turvallisuusseminaarissa.
Ruotsissa yrityslähestymiskieltoa ei voi langettaa alle 15-vuotiaalle nuorelle. Tämä herättää Ruotsissa Enhörningin mukaan keskustelua, sillä Ruotsissa juuri nuorison tekemät rikokset ovat jengien myötä kasvussa. Yrityslähestymiskielto on voimassa henkilöä kohtaan enintään vuoden verran. Yrityslähestymiskielto ei myöskään voi koskea kauppakeskusta, vaan vain yksittäistä kauppaa.
Suomessa tuoreen hallitusohjelman mukaan hallitus aikoo mahdollistaa lähestymiskiellon hakemisen yrityksille toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan. Häiriökäyttäytyminen on kasvava ongelma myös Suomessa palvelualoilla, ja Kaupan liitto yhdessä muun muassa Suomen Yrittäjien ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa on ajanut yrityslähestymiskieltoa maahamme jo usean vuoden ajan.
”Näpistykset ja myymälävarkaudet ovat olleet kasvussa jo usean vuoden ajan. Rikosilmoitusten määrä on kasvanut lähes viidenneksellä vuosittain, ja vielä voimakkaampaa on ollut erilaisen uhkailun ja väkivaltaisen käyttäytymisen lisääntyminen kaupoissa”, Kuljukka-Rabb valaisee.
Tutustu: Svensk Handelin raportti
Lue myös:
Liikelähestymiskielto mahdollistaa turvallisen asiointi- ja työympäristön kaupan alalla
Yrityslähestymiskiellolle ei nähdä perustuslaillisia esteitä
Kaupan liitto: Ruotsissa hyviä kokemuksia – yrityslähestymiskielto tarvitaan myös Suomeen