Suur-Seudun Osuuskaupan vierailut kouluissa rauhoittavat arkea kaupoissa
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO vierailee aika ajoin lähialueensa kouluissa tapaamassa oppilaita. ”Lähtökohtana vierailuissa on aina ajatus rauhoittaa tai ennaltaehkäistä jotakin epätoivottua toimintaa kaupoissa”, kertoo SSO:n yritysturvallisuuspäällikkö Paavo Hänninen. Tällaisia ovat esimerkiksi näpistykset. Hänninen kertoi SSO:n yhteistyöstä alueen oppilaitosten kanssa Kaupan turvallisuusseminaarissa 4.10.2023.
”Kesällä meillä oli tilanteita, joissa lapset harrastivat tulitikkuleikkejä, ja muutaman kerran oli todella lähellä, ettei meidän toimipaikassamme syttynyt tulipalo. Kesällä emme tietenkään päässeet kouluihin vierailulle, mutta nyt syksyllä olemme jatkaneet kouluvierailuja ja yhteistyötä”, Paavo Hänninen kertoo.
Suur-Seudun Osuuskaupalla on kauppapaikkoja usein kaupungin tai maaseutupitäjän keskustoissa, jolloin myös koulut sijaitsevat lähellä. Koululaisilla on mahdollisuus käyttää kaupan palveluja aamuisin jo ennen koulun alkamista, koulupäivän aikana tai sen jälkeen. Monesti koululaiset odottavat esimerkiksi bussien jatkoyhteyksiä kaupan lähellä, jolloin myymälä on luonteva osa heidän arkeaan. Aina yhteiselo ei suju ongelmitta.
Paavo Hänninen vierailee ala- ja yläkoulussa noin viisi kertaa vuodessa. Yleensä samassa koulussa järjestetään 2−5 tilaisuutta, joissa kerrotaan kaupan toiminnasta, hyvästä käytöksestä kaupassa ja esimerkiksi siitä, mitä myymälästä näpistyksestä seuraa. Toive vierailusta tulee tavallisesti joko jostakin SSO:n toimipaikasta, jossa ongelmia on havaittu, tai koulusta.
”Tilaisuuden alussa kerron aina lasten ikätason huomioiden kaupan perusasioita, kuten miten kauppa toimii aina siitä lähtien, kun rekat tuovat kauppaan myytäviä tuotteita, tavaroiden hyllyttämisestä ja siitä, kun tuote päätyy asiakkaalle”, Hänninen kertoo.
”Sitten jatkan hyvästä käytöksestä kaupassa. Isompia lapsia lähestyn enemmän juridisesta näkökulmasta eli mikä on oikein, mikä väärin ja mitä tietystä toiminnasta seuraa. Pienemmille lapsille kerron asioita tunteiden kautta; miltä kaupan työntekijästä tuntuu, jos myyjää haistatellaan tai ajetaan skuutilla ympäriinsä”, Hänninen jatkaa.
Suur-Seudun Osuuskauppa teki koululaisvierailuja rajoitusten salliessa myös korona-aikana.
Nuorten kanssa Hänninen puhuu myös vastuun ottamisesta, vastuun kantamisesta ja tekojen seurausten ymmärtämisestä.
”Todella monelle nuorelle tulee yllätyksenä se, että avun antaminen ja yllyttäminen rikolliseen tekoon ovat yhtä huonoja vaihtoehtoja kuin se itse rikollinen teko, Hänninen sanoo.
Esityksensä lopuksi Hänninen toivottaa koululaiset aina tervetulleiksi kauppaan.
”Hehän ovat meidän tulevia asiakasomistajiamme ja tulevaisuuden asiakkaitamme. Haluamme olla hyvissä väleissä, hän painottaa.
Kouluvierailuista on tullut runsaasti positiivista palautetta.
”Aina vierailun jälkeen huomaamme koululaisten rauhoittuneen, he moikkailevat ja käyttäytyvät hyvin. Vaikuttaa siltä, että asiat on ymmärretty ja käytöskin parantunut. Myös vanhemmilta on tullut hyvää palautetta, ja he ovat kertoneet lasten puhuneen vierailustamme myös kotona.”
SSO aikoo tehdä kouluvierailuja alueella myös jatkossa. Myös muissa alueosuuskaupoissa on vastaavaa toimintaa, mutta ei samanlaisella konseptilla. Suuremmissa keskuksissa SSO toimii yhteistyössä myös ennalta estävää työtä tekevän ankkuripoliisien kanssa.
Mitä tapahtuu, jos kaupasta näpistää tuotteen?
- Näpistäminen on rikos. Myös näpistyksen yritys on rangaistava teko.
- Näpistys on tyypillinen nimike pienessä myymälävarkaudessa. Siinä anastetun omaisuuden arvo tai teko kokonaisuutena on vähäinen.
- Jos näpistys havaitaan, kauppaliike kutsuu yleensä poliisin paikalle selvittämään tilanteen.
- Alle 18 -vuotiaiden osalta poliisi ottaa yhteyden vanhempiin ja lastensuojeluun. Kauppaliikkeet vaativat yleisesti rangaistusta ja seurauksena on sakkoa tai eteen tulee asian käsittely oikeudessa.
- Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Poliisi kirjaa asiasta rikosilmoituksen, joka ei kuitenkaan päädy esitutkintaan tekijän alaikäisyyden vuoksi. Jos kaupassa on jotakin syöty, sotkettu tai anastuksen kohde on rikkoutunut, myös alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvastuussa.
- Näpistyksestä rangaistuksena on sakko. Sakon suuruuteen vaikuttavat anastetun omaisuuden arvo ja näpistysten toistuvuus. Näpistys ei päädy rikosrekisteriin, mutta siitä tulee merkintä sakkorekisteriin. (Lähde: Poliisi)
Tietoa Suur-Seudun Osuuskaupasta:
– Suur-Seudun Osuuskauppa SSO on läntisellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa kahdeksan kunnan alueella toimiva kasvava alueosuuskauppa.
– Lähes 100 toimipaikkaa neljällä eri toimialalla, jotka ovat: market- ja tavaratalokauppa, liikennekauppa, matkailu- ja ravitsemispalvelut sekä liikkumisen palvelut.
– Asiakasomistajia SSO:ssa on yli 72 000
– Liikevaihto yli 500 miljoonaa
– Henkilökuntaa 1230
– Kesätytöntekijöitä 400