Valiokunnat ovat aitiopaikkoja tiedonsaantiin ja vaikuttamiseen
Kaupan liiton valiokunnissa tehdään pitkäjänteistä työtä yritysten ja koko toimialan hyväksi. SOK:n Satu Nissi-Rantakömi kokee vaikuttamistyön antoisaksi ja kannustaa siihen muitakin alan ammattilaisia.
Ryhmäpäällikkö Satu Nissi-Rantakömi vastaa tiiminsä kanssa SOK:n marketkaupan omamerkki-käyttötavaroiden ja -päivittäiskäyttötavaroiden laadusta sekä tuoteturvallisuudesta. Hän on ollut jo vuosia mukana Kaupan liiton kemikaali- ja tuoteturvallisuusvaliokunnassa ja toimi kahden kuluneen kauden ajan myös ryhmän puheenjohtajana.
Valiokunnan työtä ohjaa alan yritysten yhteinen halu noudattaa toiminnassaan lainsäädäntöä sekä varmistaa tuotteiden laatu ja turvallisuus. Tärkeä tavoite on, että lakien valmistelussa otetaan huomioon myös kaupan näkökulmat ja tarpeet.
”Työ on ennen kaikkea sinnikästä ja sitkeää vaikuttamista. Tuomme toimialan ääntä kuuluviin EU:ssa, jonka asetusten vaatimukset kohdistuvat sekä yritysten ja organisaatioiden toimintaan että suoraan tuotteisiin”, tiivistää Nissi-Rantakömi.
”Oman valiokuntajäsenyyteni aikana työ on liittynyt paljolti kemikaaleihin, kemikaalilainsäädännön muutoksiin ja vihreään siirtymään, joka vaikuttaa merkittävästi moniin tuoteryhmiimme.”
Hän mainitsee ajankohtaisena esimerkkinä tulevat haitallisiin PFAS-kemikaaleihin liittyvät lakimuutokset, jotka tuovat rajoituksia lukemattomien kemikaalien käyttöön ja tuotteiden valmistukseen.
”Kemikaalilainsäädännöllä suojellaan perustellusti ympäristöä ja ihmisten terveyttä. Samalla yritysten on tärkeää saada ajoissa tietoa lakimuutoksista ja siirtymäajoista, jotta voimme huomioida tulevat rajoitukset toiminnassamme hallitusti, selvittää keinot kemikaalien korvaamiseen ja välttää mahdollisia tuotekatkoksia.”
Konkreettisia hyötyjä yritystoimintaan
Nissi-Rantakömi kokee, että Kaupan liitolla ja sen valiokunnilla on hyvät mahdollisuudet aitoon vaikuttamiseen.
”Saamme hyvien EU-verkostojen ja esimerkiksi EuroCommercen kautta alan viestiä eteenpäin aina Euroopan komissiolle saakka. Meillä on myös toimivat keskusteluyhteydet kansallisiin viranomaisiin, jotka saavat puolestaan meiltä lakivalmistelunsa tueksi kaupan alan näkemyksiä ja ns. tosielämän tietoa.”
Kaupan liitto ja valiokuntatyö on tarjonnut merkittävää hyötyä myös SOK:lle yrityksenä.
”Meille on tärkeää, että saamme suodatettua ennakkotietoa tulossa olevista asioista ja voimme keskustella myös Kaupan liiton välityksellä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi kemikaalilainsäädännön pitkätkään siirtymäajat eivät aina tahdo riittää asioiden valmisteluun. SOK:lla on isona yrityksenä pitkät toimitusajat, joten tarvitsemme pelivaraa muutosten ennakointiin yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa. Kaupan liitto auttaa osaltaan myös uusien lakitekstien kapulakielen tulkinnassa ja ymmärtämisessä. On loistavaa, että tarjolla on tällaista asiantuntevaa palvelua!”
Satu Nissi-Rantakömi kokee, että Kaupan liitolla ja sen valiokunnilla on hyvät mahdollisuudet aitoon vaikuttamiseen. Kuvituskuva. 123RF
”Suosittelenkin ilman muuta Kaupan liiton valiokuntiin osallistumista kaikille alan toimijoille. Ryhmällämme on vuosittain 3–4 lähi- tai etätapaamista, joten jäsenyys ei vie paljon aikaa, mutta tarjoaa hyvät mahdollisuudet tiedonsaantiin ja vaikuttamiseen. On myös antoisaa päästä keskustelemaan kollegojen kanssa alan yhteisistä haasteista.”
Nissi-Rantakömi jatkaa jo päättyneen puheenjohtajakautensa jälkeen vaikuttamistyötä kemikaali- ja tuoteturvallisuusvaliokunnan jäsenenä. Meneillään ja tulossa on paljon merkittäviä asioita, joiden parissa edistetään kaupan alan toimintaedellytyksiä ihmisten ja ympäristön turvallisuudesta tinkimättä.