Uusi EU-parlamenttikausi käynnistymässä: ”Hienoa, että kaupalle tärkeässä valiokunnassa on kaksi suomalaismeppiä”
Uudet suomalaiset euroedustajat työskentelevät parhaillaan Brysselissä. Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen pitää myönteisenä sitä, että kaksi suomalaismeppiä on merkittävässä sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa. Uuden EU-kauden alettua kaupalla on runsaasti edistettäviä asioita, joista osa on tuttuja jo keväältä.
Euroopan parlamenttiin kesäkuussa valitut 15 suomalaisedustajaa ovat kesän aikana vakiinnuttaneet työtään Brysselissä. Heinäkuussa EU-parlamentti päätti jatkaa istuvan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kautta komission puheenjohtajana ja hyväksyi edustajat EU-parlamentin valiokuntiin.
Suomalaismepit ovat sijoittuneet tasaisesti lähes kaikkiin 20 valiokuntaan. Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen painottaa, että Kaupan liiton edunvalvonnan kannalta kaikki suomalaismepit ovat tärkeitä. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että EU:n sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa (IMCO) istuu alkavalla kaudella kaksi suomalaisedustajaa: Anna-Maja Henriksson ja Maria Guzenina.
”On hienoa, että kaupalle tärkeässä valiokunnassa on vahva suomalaisedustus, kaksi meppiä, sillä heidän kauttaan toivomme voivamme välittää suomalaiskaupan näkemyksiä EU:n päätöksentekoon”, Vyyryläinen sanoo. Hän aloitti Kaupan liitossa EU-asioiden ja yrityslainsäädännön johtavana asiantuntijana elokuussa.
Sisämarkkinakysymykset ovat tärkeitä myös koko EU:n kannalta, joten valiokuntaa pidetään parlamentin lainsäädäntötyössä keskeisenä. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan valmisteluun kuuluvat esimerkiksi kuluttajansuojauudistukset, kuluttajan oikeudet digitaalisessa kaupassa, maksuviivästysasetus jne.
Uuden parlamenttikauden alku on aina taitekohta, jossa edunvalvojana on mahdollista vaikuttaa tulevan komission ohjelmaan. Kaupan alan listalla onkin runsaasti edistettäviä asioita. Yksi sellainen on kiinalaisjättien Temun ja Sheinin menestyksen myötä esiin noussut tarve lainsäädännön ja vaatimusten yhdenmukaiselle soveltamiselle myös sisämarkkinoiden ulkopuolisiin toimijoihin.
”Jatkossa on keskityttävä siihen, että nykyisiä sääntöjä sovelletaan samalla tavalla kaikkialla unionissa ja myös unionin ulkopuolella toimiviin yrityksiin. Kilpailun pitää olla reilua kaikille osapuolille”, Vyyryläinen alleviivaa.
Viime keväältä Vyyryläisen pöydällä on jo muutamia keskeisiä jatkettavia asioita, kuten esimerkiksi maksuviivästysasetus, viherväitedirektiivi ja digitaalisen oikeudenmukaisuuden tarkastelu.
Maksuviivästysasetus on kaupoille tärkeä kysymys, sillä se tulisi rajaamaan maksuaikaa yritysten keskinäisessä kaupankäynnissä. Kaupan liitto ei halua, että yritysten välistä kaupankäyntiä säännellään maksuehtojen osalta. Parhaillaan 14 EU-maata on kirjelmöinyt komissiolle, että keskustelut asetusehdotuksesta päätettäisiin, ja ehdotus vedettäisiin pois. Kaupan liitto haluaa Suomen mukaan allekirjoittajien joukkoon.
Viherväitedirektiivillä puolestaan tullaan asettamaan nykyistä tiukempia vaatimuksia tavaroiden markkinoinnissa käytetyille ympäristöväittämille ja -mielikuville.
”Alkavalla parlamenttikaudella käydään trilogineuvottelut direktiivin lopullisesta muodosta” Vyyryläinen toteaa.
Syyskuun lopussa on määrä valmistua myös komission raportin digitaalisen oikeudenmukaisuuden tarkastelusta ”digital fairness check”. Digitaalinen oikeudenmukaisuus liittyy nykyisen kuluttajansuojasääntelyn soveltamiseen ja kuluttajan oikeuksien toteutumiseen digitaalisessa maailmassa.
”Rapotin myötä tiedämme, aikooko komissio esittää muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön. Kauppa ei tätä halua, sillä se voisi tuottaa lisäsääntelyä jo olemassa olevan päälle.”
Kaupan teemat ovat Tiina Vyyryläiselle osittain tuttuja, sillä monet niistä ovat olleet hänen vastuullaan jo aiemmassa työpaikassa Kuluttajaliitossa.
”On luontevaa hypätä Kaupan liiton tehtävään, sillä suurin osa aiheista on sellaisia, joihin olen jo syventynyt, vain eri näkökulmasta. Monissa kysymyksissä Kaupan liitolla ja Kuluttajaliitolla on yhteneväiset tavoitteetkin.”
Heinäkuussa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen linjasi seuraavan komission pitävän kiinni Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta ja sen tavoitteista. Linjaus edustaa kaupankin alan yrityksille jatkuvuutta.
Kaupan liitto tekee jatkossakin monipuolista yhteistyötä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa. Yhteistyö jatkuu normaalisti myös pohjoismaisten kaupan alan liittojen sekä eurooppalaisten järjestöjen, EuroCommercen ja eCommerce Europen, kanssa.
Lue myös:
Entistä läpinäkyvämpää edunvalvontaa – Kaupan liitto sitoutuu Hyvän edunvalvontatavan suosituksiin >
Simo Hiilamon blogi: EU:ssa vihreä siirtymä saa jatkoa ja vaikuttaa myös kaupan alaan >
Muistutuksena…
Euroopan parlamentin vaalit järjestettiin kesäkuussa 2024. Vaalikaudelle 2024–2029 Euroopan parlamenttiin valittiin 720 jäsentä, joista 15 Suomesta.
Vuoden 2024 vaaleissa Suomesta valittiin Euroopan parlamentin jäseniksi eli mepeiksi kokoomuksesta Mika Aaltola, Aura Salla, Pekka Toveri ja Henna Virkkunen, vasemmistoliitosta Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo, SDP:stä Maria Guzenina ja Eero Heinäluoma, keskustasta Elsi Katainen ja Katri Kulmuni, vihreistä Ville Niinistö ja Maria Ohisalo, perussuomalaisista Sebastian Tynkkynen sekä RKP:stä Anna-Maja Henriksson.
Kansallisesti valitut mepit toimivat Euroopan parlamentissa poliittisissa ryhmissä.
EU-komission kokoonpanosta päätetään syksyllä järjestettävässä täysistunnossa, jossa mepit äänestävät komissiosta kokonaisuudessaan.
Nykyisen komission toimikausi päättyy 31. lokakuuta 2024. Jos komission nimittämisprosessi viivästyy, nykyinen komissio jatkaa toimikautensa päätyttyä toimituskomissiona, kunnes uusi komissio aloittaa toimintansa.
Kuvat: 123 rf ja Tiinan kuva Kuluttajaliitto.