Ensimmäinen Osaava kauppa -verkkotapahtuma välitti ajankohtaista tietoa kaupan alasta sadoille opetusalan asiantuntijoille
Ensimmäistä kertaa järjestetty Osaava kauppa -verkkotapahtuma keräsi yli 250 ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen edustajaa yhteen. Tapahtuman tavoitteena oli tukea opetuksen, ohjauksen ja koulutuksen kehittämisen parissa työskenteleviä ajantasaisen kaupan alan tiedon saantia. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Teknisen Kaupan Liiton ja Autoalan kanssa.
“Ensimmäisten palautteiden perusteella osallistujat kokivat päivän hyödyllisenä, sillä päivä tarjosi kuulijoille uutta ja ajankohtaista tietoa alasta. Palautteiden mukaan päivä myös innosti osallistujia uudistamaan omaa tapaansa kertoa kaupan alasta ja antoi uusia ideoita omaan työhön”, iloitsee Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka, joka vastasi tapahtuman koordinoinnista.
Aamu alkoi Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luodon, Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Lauri Leskisen ja Autoalan keskusliiton kehitysjohtaja Jari Ketolan keskustelulla. Keskustelun aiheena oli kaupan alan monipuolisuus ja alan murros. Erityisesti kaksoissiirtymään liittyvät ja toimialojen monipuolisuus korostuivat keskustelussa.
Digitalisaatio vie alaa eteenpäin, tehostaa toimintoja ja on kiinteä osa myös asiakkaan ja kaupan yrityksen välissä. Asiakkaiden vaatimukset ja odotukset kasvavat, ja digitaalisilla ratkaisuilla niihin voidaan vastata. Yritysten välisessä kaupassa digitalisaatio on avainasemassa toimintojen tehostamisessa. Kaupan alalla on myös tärkeä rooli kestävän toiminnan edistämisessä, kuten vähähiilisyystavoitteiden saavuttamisessa ja kiertotaloudessa. Osaamisen on vastattava myös näihin vaatimuksiin. Sääntelyn lisääntyminen, autoalan voimakas sähköistyminen sekä kestävä kuluttaminen paitsi vähittäis- myös B2B-kaupassa ovat koko kaupan alaa muokkaavia muutosvoimia.
Kaupan liiton ekonomisti Heidi Lauttamäki kertoi kaupan alasta työllistäjänä. Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä ja suurin nuorten työllistäjä. Kaupan ala tarvitsee lähitulevaisuudessa osaajia erityisesti asiantuntijatehtävissä ja avustavissa asiantuntijatehtävissä. Myös myyjien osuus kaupan työllisissä pysyttelee vahvana.
Päivän toinen keskustelu käsitteli kaupan alan työtehtäviä päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan näkökulmasta. Keskustelussa kuultiin Clas Ohlsonin HR Business Partner Vili Reposen ja Lidlin HRD Managerin Elina Laitisen näkemyksiä. Alalla tarvitaan paljon myös asiakkaille näkymätöntä työtä, ja työtä voidaan tarjota monipuolisille osaajille. Perehdytys ja kouluttaminen ovat avainasemassa, samoin kollegoilta oppiminen. Yhteistyö oppilaitosten kanssa koetaan todella tärkeäksi henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Työntekijöillä on tärkeää olla uteliaisuutta, innokkuutta uuden oppimiseen, jotta pysyy alan muutoksessa mukana.
Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka kertoi kaupan alalla tarvittavasta osaamisesta. Kaupan alalla tullaan tulevaisuudessakin tarvitsemaan ammattiosaajia ja korkeakoulutettuja. Korkeakoulutettujen tarpeen on ennakoitu kasvavan, mutta ammattiosaamisen merkitys pysyy edelleen vahvana. Kaupan alalle suuntaavien on tärkeää tunnistaa, että alalle voi päätyä monenlaisia koulutuspolkuja pitkin – suosittuja aloja ovat liiketoiminnan, palvelujen ja tekniikan koulutusalat.
Johtava asiantuntija Lauri Leskinen Teknisen Kaupan Liitosta tiivisti teknisen kaupan olevan sopiva niin tekijä- kuin ajattelijatyypeille. Alalla on tarjolla monipuolisia ja pitkiä urapolkuja. Teknisen kaupan toimialakuvaus heräsi eloon, kun Teknisen Kaupan Liiton viestintävastaava Maarit Saari haastatteli Konwell Oyn toimitusjohtaja Pia Heinänen-Alasaarta ja projektipäällikkö Lauri Haatajaa SKS Controlista. Molemmat kertoivat työstään, jota ei aina mielletä kaupan alaksi. Työnkuvissa painottuvat järjestelmien rakentaminen, tekniset projektit ja resurssien hallinta, jotka ovat yritysten välisen teknisen kaupan ytimessä.
Mitä autoalan teknologinen murros merkitsee alan osaamisvaatimusten kannalta? Siitä keskustelivat Vehon koulutuspäällikkö Antti Paasivirta, Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltojohtaja Heikki Tanner, Volvo Trucksin tuotepäällikkö Antti Heinonen ja Autotuojat- ja teollisuus ryn tekninen asiantuntija Markus Markkanen. Perinteiseksi nähdyt autokorjaamot ovat vaihtuneet tietokoneiden kautta tehtäviin huoltoihin ja korjauksiin. Järjestelmä- ja IT-osaaminen ja ymmärrys alustoista ja automaatiosta ovat eduksi alan kehityksen mukana pysymisessä. Sisäiset koulutusmahdollisuudet mahdollistavat työntekijöiden kehittymisen, olipa pohjakoulutus mitä vaan. Hyvällä asenteella pääsee eteenpäin sekä hallin että asiakasrajapinnan puolella.
Päivän viimeisessä keskusteluosuudessa keskusteltiin autoalan opetusvaatimuksista ja koulutuspoluista. Keskustelua kävivät Riverian koulutuspäällikkö Ari Pikkarainen, Metropolian ajoneuvo- ja konetekniikan lehtori Pasi Kovanen sekä Autoalan keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg. Autoalan muutokset haastavat myös oppilaitoksia. Yhteistyö yritysten kanssa on tiivistä. Keskustelua käydään jatkuvasti oppilaitosten ja yritysten eri rooleista sekä alalle tulevien että alalla olevien työntekijöiden osaamisen kehittämisestä.
Osaava kauppa –tapahtuma jatkuu ensi keväänä yritysvierailun
Osaava kauppa -tapahtumakonsepti jatkuu keväällä 2025 Vaasassa ja Oulussa järjestettävillä yritysvierailuilla. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja tapahtumiin ilmoittautuminen aukeaa Kaupan liiton verkkosivuilla lähiaikoina.
Kaupan liitto on myös koonnut Kannattava kauppa –vetovoimasivustolle uuden Opetukseen ja ohjaukseen –sivuosion. Se sisältää hyödyllistä tietoa kaupan alasta oppilaitosten opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön. Osioon on koottu tietoa kaupan toimialasta, alalla tarvittavasta osaamisesta ja työelämätaidoista, tutkimuksia kaupan ja palveluiden osaamistarpeista sekä ohjauksessa hyödyllisiä videoita kaupan alan merkityksestä, muutoksesta ja työelämästä.
Katso lisää: Opetukseen ja ohjaukseen – Kannattavakauppa.fi
Osaava kauppa -hankkeen tukijana lukuvuonna 2024–2025 toimii Helsingin Kauppiaitten Yhdistys r.y.