Kaupan liitto kokoaa EU-komissiolle ehdotuksia parempaan sääntelyyn ja norminpurkuun
Kaupan liitto aikoo esittää Euroopan komissiolle konkreettisia ehdotuksia norminpurun ja paremman sääntelyn edistämiseksi. Lukuisat, osin päällekkäiset EU-säädökset aiheuttavat yrityksille turhaa sääntelytaakkaa. Ensisijaista olisi parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä.
Kaupan liitto kokoaa parhaillaan viestejään ja konkreettisia ehdotuksia paremman sääntelyn ja norminpurun toteuttamiseksi. Parempi sääntely ja norminpurku ovat keskeisiä tekijöitä tehokkaan ja toimivan yhteiskunnan rakentamisessa. Ne voivat edistää innovaatioita, vähentää kustannuksia ja parantaa yritysten kilpailukykyä.
EU-komissio valmistelee parhaillaan ehdotusta maksuviivästysasetukseksi, ja trilogineuvottelut viherväitteiden ennakollista todentamista koskevasta direktiiviehdotuksesta alkavat aivan pian.
”Molemmat aiheuttaisivat nyt esillä olevassa muodossa uutta sääntelytaakkaa yrityksille ja heikentäisivät niiden kilpailukykyä”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen toteaa.
Hänen mukaansa myös jo päätetyt, mutta vielä voimaan tulemattomat säädökset, kuten metsäkatoasetus sekä yritysvastuulainsäädäntö, asettavat yrityksille vaatimuksia, joista aiheutuvat kustannukset ovat merkittävä uhka niiden kilpailukyvylle.
”Tavoitteet näissä laeissa ovat kannatettavia, mutta toteutustavan valinnassa on parannettavaa. Lisäksi tarvitaan parempia ja kattavampia ohjeita yrityksille vaatimuksiin vastaamiseksi”, Vyyryläinen näkee.
Kaupan näkökulmasta myös uusi pakkausjätedirektiivi on haitallinen siltä osin kuin se vaarantaa nykyisen, Suomessa jo erinomaisesti toimivan pullonpalautusjärjestelmän toiminnan. Lisäksi energiatehokkuusdirektiivi on esimerkki EU-laista, joka ei huomioi kansallisia tai alueellisia erityispiirteitä ja jo toteutettuja toimivia toimenpiteitä.
”Energiatehokkuusdirektiivin asettamat uudet vaatimukset sähköautojen latauspisteiden ja -valmiuden lisäämiseksi voivat aiheuttaa merkittäviä, turhia kustannuksia kaupan alan yrityksille Suomessa”, Vyyryläinen nostaa.
Kaupan liiton näkemyksen mukaan hallinnollisen taakan vähentämisen sekä norminpurun edistämisen täytyy onnistua, mikäli Eurooppa mielii pärjätä globaalissa kilpailussa.
”Tässä tarvitaan jäsenvaltioiden, komission, parlamentin sekä sidosryhmien ratkaisukeskeistä yhteistyötä”, Vyyryläinen painottaa.
Liiallinen ja vanhentunut sääntely ei ole kenenkään etu
Sääntelyllä on tunnetusti keskeinen rooli yhteiskunnan toiminnassa. Se varmistaa turvallisuuden, oikeudenmukaisuuden ja esimerkiksi ympäristönsuojelun toteutumisen. Kuitenkin liiallinen tai vanhentunut sääntely voi hidastaa innovaatioita, lisätä kustannuksia ja vaikeuttaa yritysten toimintaa.
Liiallinen sääntely johtaa tutkitusti byrokratiaan, joka hidastaa päätöksentekoa ja lisää kustannuksia.
”Yritykset joutuvat käyttämään merkittäviä resursseja sääntelyn noudattamiseen sen sijaan, että ne keskittyisivät innovointiin ja kasvuun. Lisäksi monimutkainen sääntely-ympäristö voi olla erityisen haastava pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla ei ole suurten yritysten resursseja”, Vyyryläinen sanoo.
Myös EU:ssa on herätty liiallisen sääntelyn aiheuttamiin ongelmiin ja haasteisiin, ja uusi komissio onkin ottanut vahvasti paremman sääntelyn ja norminpurun osaksi agendaansa. Tavoitteena on vähentää byrokratiaa ja tehdä sääntely-ympäristöstä selkeämpi sekä ennakoitavampi.
”Eurooppalaiset yritykset toimivat globaalissa kilpailuympäristössä ja on välttämätöntä löytää ripeästi toimia, joilla voidaan parantaa yritysten asemaa tässä kilpailussa”, Vyyryläinen tiivistää.