Kiellettyä kosmetiikkaa ja vaarallisia leluja – EU:n hälytysjärjestelmä kävi viime vuonna kuumana
Euroopan komissio on julkaissut vuosittaisen raporttinsa Safety Gate -järjestelmästä, joka toimii varhaisvaroitusmekanismina vaarallisten tuotteiden tunnistamiseksi EU- ja ETA-maissa. Vuonna 2024 järjestelmään kirjattiin ennätykselliset 4 137 varoitusta. Eniten ilmoituksia koski kosmetiikkaa, leluja ja sähkölaitteita. Suurin osa vaarallisiksi todetuista tuotteista oli peräisin Kiinasta.
Viranomaiset reagoivat nopeasti ja toteuttivat yli 4 200 toimenpidettä tuotteiden poistamiseksi markkinoilta. Suurin osa vaarallisten aineiden ilmoituksista koski tuotteita, joiden alkuperämaa on Kiina.
Ilmoitukset koskivat seuraavia tuoteryhmiä:
- Kosmetiikka (36 %)
- Lelut (15 %)
- Sähkölaitteet (10 %)
- Moottoriajoneuvot (9 %)
- Kemialliset tuotteet (6 %)
Kaupan liiton johtavan asiantuntijan Tiina Vyyryläisen mukaan korkea ilmoitusmäärä kertoo paitsi vaarallisten tuotteiden määristä myös siitä, että valvontajärjestelmä toimii aiempaa tehokkaammin.
“On hyvä, että viranomaisvalvontaa tehostetaan ja tietoa jaetaan eri toimijoiden kesken EU-alueella. Samaan aikaan on kuitenkin syytä pitää mielessä etenkin Kiinasta verkkoalustojen kautta tehtyjen suorien kuluttajatilausten hurja kasvu. Viime vuonna EU-alueelle saapui 4,6 miljardia vähäarvoista lähetystä. Jälkikäteisellä valvonnalla ei mitenkään pystytä huolehtimaan siitä, että nämä tuotteet olisivat turvallisia vaan tarvitaan toimia, joilla pystytään varmistamaan tuotteiden turvallisuus ennen niiden lähettämistä EU-alueelle”, Vyyryläinen korostaa.
Safety Gate -järjestelmän ilmoitusten mukaan vuonna 2024 lähes puolessa vaaran aiheutti tuotteen kemiallinen koostumus. Havaittuja haitallisia aineita olivat esimerkiksi kadmium, nikkeli ja lyijy koruissa, allergisoivat hajusteet vartaloöljyissä sekä muovin pehmentämiseen käytetyt synteettiset kemikaalit, esimerkiksi joissakin vaatteissa. 97 prosentissa kosmetiikkatuotteista oli BMHCA:ta – kiellettyä synteettistä hajustetta, joka voi vaikuttaa lisääntymisterveyteen ja ärsyttää ihoa.
Komissio valmistautuu yhdessä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa järjestämään ensimmäistä kertaa koko EU:n laajuista tuoteturvallisuustarkastusta verkossa. Tavoitteena on selvittää, täyttävätkö verkkokauppojen tuotteet uuden yleisen tuoteturvallisuusasetuksen vaatimukset, ja näin parantaa erityisesti verkossa myytävien tuotteiden turvallisuutta.
“EU-laajuista koordinaatiota valvonnassa todellakin tarvitaan. Useat tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että esimerkiksi alustojen kautta myytävistä leluista jopa 80 % ei täytä EU:n asettamia vaatimuksia. Ensiarvoisen tärkeää olisi pikaisesti ryhtyä tarvittaviin lainsäädäntötoimiin alustojen vastuun lisäämiseksi. Vain siten voidaan nähdäksemme varmistaa, että niiden kautta kuluttajille myytävien tuotteiden turvallisuudesta huolehditaan asianmukaisesti”, Vyyryläinen toteaa.
Taustaa tiivistettynä:
- Safety Gate on EU- ja ETA-maiden yhteinen varoitusjärjestelmä, jonka avulla jaetaan nopeasti tietoa vaarallisista ei-elintarvikkeista, kuten leluista tai sähkölaitteista. Riskit voivat liittyä terveyteen, turvallisuuteen, ympäristöön tai omaisuuteen. Safety Gate -järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2003.
- Uusi tuoteturvallisuusasetus tuli voimaan joulukuussa 2024. Se velvoittaa, että kaikki EU:ssa myytävät tuotteet ovat turvallisia – myös verkkokaupassa myytävät. Asetus parantaa valvontaa, takaisinvetoja ja kuluttajien oikeuksia.
- Kuluttajille on avattu uusi kanava turvallisuusongelmien ilmoittamiseen: Consumer Safety Gateway.
- Helmikuussa 2025 julkaistussa komission tiedonannossa ehdotettiin joitakin uusia toimia vaarallisten tai laittomien tuotteiden torjumiseksi erityisesti kolmansista maista. Toimet koskevat tullia, kuluttajansuojaa ja digipalveluita.
- Huhtikuussa 2025 saavutettiin EU:ssa sopu uusista leluturvallisuussäännöistä. Haitalliset kemikaalit kielletään, ja kaikille leluille tulee digitaalinen tuotepassi. Myös verkkokauppojen valvontaa tiukennetaan.
- Vuodesta 2022 käytössä ollut eSurveillance-verkkorobotti auttaa viranomaisia tunnistamaan vaarallisia tuotteita netissä. Vuonna 2024 ohjelma analysoi 1,6 miljoonaa sivua ja löysi noin 5 300 verkkokauppaa, joissa saatettiin myydä vaarallisia tuotteita.
Voit tutustua alkuperäiseen artikkeliin täällä: List of dangerous products notified in Commission’s Safety Gate 2024