Suomalaismatkustajat tuovat alkoholinsa Virosta yhä useammin autolla
Yhä harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia, mutta ne, jotka alkoholia tuovat, tuovat sitä aiempaa enemmän. Viinarallin hillitsemiseksi alkoholilakiuudistus tulisikin saada voimaan mahdollisimman pian. Kaiken kaikkiaan suomalaisten kulutus Virossa näyttää pysyneen ennallaan. Verkkokaupan kansainvälinen kilpailu näyttää kuitenkin haastavan myös Viron, etenkin vaate- ja kenkäostoksissa.
Viinaralli Virosta ei näytä hiipumisen merkkejä. Kaupan liiton selvityksen mukaan suomalaisten viinatuliaiset Virosta ovat jälleen kasvaneet. Vaikka aiempaa harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia, ne, jotka sitä tuovat, tuovat sitä aiempaa enemmän.
Alkoholin tuontiaan ovat lisänneet etenkin Viroon autolla matkustavat. Autolla viinanhakureissulle menijöiden määrä on kasvanut noin 17 prosenttia edellisvuodesta. Autolla alkoholia tuovat myös kuluttavat tuoteostoksiinsa entistä enemmän rahaa. Nyt tuoteostoksiin kulutettiin 139 euroa keskivertomatkailijaa enemmän ja 86 euroa enemmän kuin edellisvuonna. Ostokset eivät olleet pelkästään alkoholia, mutta alkoholia autolla tuovien ostoskori on usein muita matkailijoita yksipuolisempi.
Autolla alkoholia maahantuoville Viron hintataso onkin selvästi merkittävämpi matkustussyy kuin muille. He myös matkustavat Viroon muita useammin: Puolet heistä matkustaa Viroon vähintään neljä kertaa vuodessa.
Kaikkiaan viime vuonna suomalaiset kuluttivat vuoden aikana Virossa ostoksiin ja palveluihin yhteensä noin 700 miljoonaa euroa. Määrä on yhtä paljon kuin edellisvuonna. Tämän vuoden alussa kulutus on kuitenkin kasvanut selvästi. Alkuvuodesta kaikkiin tuoteostoksiin käytettiin yhteensä 154 euroa. Se on 27 euroa enemmän rahaa kuin viime vuoden alussa.
”Tämän vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana alkoholia haettiin yhtä usein kuin viime vuoden alussa. Jos tämä jatkuu koko vuoden, viimeisen parin vuoden kehitys, jossa aikaisempaa harvemmat matkailijat hakevat Virosta alkoholia, on pysähtymässä”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.
Lääke viinarallin hillitsemiseen olisi Suomen alkoholisääntelyn nykyaikaistaminen. Siksi alkoholilain kokonaisuudistus olisi tärkeä saada pikaisesti voimaan.
”Tekeillä oleva maltillinen alkoholilain uudistus on oikea suunta alkoholipolitiikan vapauttamisessa. Lakimuutoksen seurauksena verotulot Suomessa lisääntyisivät. Lakimuutos olisi tervetullut uudistus myös suomalaiselle kaupalle, kun kilpailu tasapuolistuisi Suomenlahden rannoilla”, Kurjenoja sanoo.
Verkko haastaa myös Viron hinnat
Viroon suomalaisia vetää edullisten alkoholiostosten lisäksi myös edullisemmat palvelut ja käyttötavarat. Suosituimpia palveluita ovat ravintola-, hotelli ja apteekkipalvelut. Myös ooppera- ja teatterimatkat ovat lisänneet suosiotaan. Tänä vuonna odotetaan lisäksi suomalaisten hotelliyöpymisten kasvavan.
Verkkokauppa näyttää ilmeisesti purevan myös Virossa. Esimerkiksi vaatteiden ja kenkien suhteellinen hintaero Viron ja Suomen välillä on Eurostatin viimeisimpien hintavertailutietojen mukaan kaventunut huomattavasti.
”Vaatteet ja kengät ovat tuotteita, joita ostetaan paljon kansainvälisestä verkkokaupasta, ja Viron hintataso näissä tuotteissa on eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Kansainvälinen verkkokauppa haastaa myös Viron kaupat kilpailuun sekä kotimaisista kuluttajista että ulkomaisista ostosmatkailijoista”, Jaana Kurjenoja toteaa.
Kaupan liiton selvitys perustuu Eurostatin, Statistics Estonian ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä TAK Oy:n toteuttamaan otospohjaiseen kuluttajakyselyyn, jossa haastateltiin 2 744 matkustajaa.
Liite:
Lisätiedot:
Jaana Kurjenoja, pääekonomisti, Kaupan liitto, p. 040 820 5378, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi
Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi