Case #kauppa: Ei kassoja – ota tuote ja kävele ulos
Tällainenko on tulevaisuuden myymälä? Yhdysvaltojen Seattlessa avattu Amazon Go hyödyntää tekoälyä, kameroita, sensoreita ja älypuhelinsovellusta.
Äskettäin Seattlessa Yhdysvaltojen länsirannikolla avattu Amazon Go -kivijalkamyymälä mullistaa ostoksilla käymisen kokemuksen. Siellä ei käytetä rahaa eikä luottokortteja, koska kassoja ei ole. Myös ostoskärryistä ja -koreista on luovuttu, koska tuotteet voi laittaa suoraan omaan kassiin ja kävellä ulos. Lasku veloitetaan automaattisesti jälkikäteen luottokortilta.
Amazon Go -myymälän idea perustuu Amazon Go -kännykkäsovellukseen, kattoon kiinnitettyihin satoihin kameroihin, jotka tunnistavat asiakkaat ja tuotteet, sekä hyllyjen päissä oleviin sensoreihin, jotka tunnistavat milloin tuote otetaan hyllystä tai laitetaan sinne takaisin. Järjestelmä hyödyntää konenäköä ja koneoppimista eli tekoälyä, jota käytetään myös muun muassa itsestään ajavissa autoissa.
Sisään vain Amazon Go -kännykkäsovelluksella
Myymälään saavuttaessa vastassa on metroasemaa muistuttava porttirivi. Asiakkaalla tulee olla etukäteen älypuhelimeen ladattu, ilmainen Amazon Go -sovellus. Asiakkaan Amazon-tiliin linkitetty sovellus luo QR-koodin, joka skannataan sisääntuloportilla. Sen jälkeen kännykän voi laittaa taskuun, sillä lisäskannauksia ei tarvita.
Mikä tahansa tuote, jonka asiakas ottaa hyllyltä, lisätään virtuaaliseen ostoskoriin. Jos asiakas laittaa tuotteen takaisin hyllyyn, se poistetaan virtuaalisesta ostokorista.
Asiakkaan lähdettyä myymälästä Amazon Go -sovellus lähettää hänen älypuhelimeensa kuitin ostetuista tuotteista ja tiedon kaupassa vietetystä ajasta. Lasku veloitetaan asiakkaan luottokortilta automaattisesti.
Syö nyt tai myöhemmin
Minimarket-tyyppisessä, noin 170-neliöisessä myymälässä on erikseen Eat Now -puoli ja Eat Later -puoli. Eat Now -puolella myydään pääasiassa tuoretuotteita kuten salaatteja, wrappeja, voileipiä ja valmisaamiaisia. Niistä suurin osa valmistetaan paikan päällä myymälän sivulla olevassa keittiötilassa, jonne näkee kadulta. Hyllyiltä löytyy myös leivonnaisia sekä pikkupurtavaa.
Eat Later -puolelta löytyy päivittäistavarapuolen perustuotteita, kuten leipää, maitoa, jugurttia, juustoja, pastaa, kahvia ja pakasteita sekä pieni valikoima lihatuotteita. Pakkauskoot ovat pienempiä kuin supermarketeissa. Näkyvästi esillä ovat Amazon Meal -ateriapakkaukset, joiden sisältämistä raaka-aineista voi valmistaa aterian kahdelle puolessa tunnissa. Aterioihin on liitetty viinisuositus.
Ulko-oven vieressä on pieni mikroaaltouuneilla, wifi-yhteydellä ja latauspistokkeilla varustettu levähdyspaikka asiakkaille. Sinne mahtuu kerrallaan neljästä kuuteen asiakasta.
Kassatyöntekijöistä kokkeja ja myymäläavustajia
Poistamalla kassat ja niillä jonottamisen Amazon on halunnut nopeuttaa asiakkaiden ostokokemusta ja vapauttaa myymälätilaa. Uusi myymäläkonsepti muuttaa työntekijöiden toimenkuvaa, sillä työvoimaa tarvitaan nyt kassojen sijasta keittiössä. Myymälän puolellakin on toki henkilökuntaa hyllyttämässä tuotteita ja avustamassa asiakkaita. Koska Amazon Go myy myös viinejä ja olutta, viini- ja olutnurkkauksessa on aina yksi henkilö tarkistamassa asiakkaiden iän heidän henkilöpapereistaan.
Amazon Go -myymäläkonsepti on hyvä esimerkki Amazonin teknisestä innovatiivisuudesta, mutta sen käyttöönotto laajemmassa mittakaavassa tulisi todella kalliiksi erityisesti lähikauppatyyppisissä myymälöissä, joissa ostosten kokonaissumma jää yleensä melko pieneksi. Tuoretuotteiden valmistaminen paikan päällä vaatii paljon työvoimaa, mutta työvoimakustannuksissa säästäminen ei liene Amazon Go ‑konseptin päätavoite, arvelee kaupan alan tutkimusorganisaatio IGD:n (The Institute of Grocery Distribution) ohjelmajohtaja Stewart Samuel hiljattain julkaistussa IGD Retail Analysis -tutkimuksessa.
Kohti datalähtöistä, personoitua ostokokemusta
Se, mitä Amazon Samuelin mukaan saa, on runsaasti arvokasta dataa asiakkaiden ostokäyttäytymisestä. Sitä voi hyödyntää datalähtöisen, personoidun päivittäiskauppakokemuksen rakentamisessa. IGD ennustaa, että Amazon todennäköisesti kehittää konseptia edelleen ja ottaa sen käyttöön suurimmissa kaupungeissa maailmanlaajuisesti sen sijaan, että sitä lähdettäisiin skaalaamaan Yhdysvalloissa.