Lidlin Järvenpään-jakelukeskuksessa vastuullisuus on etusijalla
Lidl Suomi Ky:n kolmas ja suurin jakelukeskus aloitti toimintansa viime syksynä. Se haluaa olla suunnannäyttäjä niin ekologisen, joustavan kuin vastuullisenkin rakentamisen saralla. Kuluvan vuoden aikana jakelukeskus laajenee vielä kahden jalkapallokentän verran.
Tällä hetkellä Järvenpäässä Lahdentien varressa sijaitsevan jakelukeskuksen pinta-ala on 62 000 neliömetriä, mikä vastaa kymmentä jalkapallokenttää. Kaikki jakelukeskuksen keskeiset toiminnot on suunniteltu ympäristö huomioon ottaen. ”Jakelukeskuksemme on suunniteltu ja rakennettu BREEAM-ympäristösertifikaatin Excellent-tason vaatimusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä on Pohjoismaiden ympäristöystävällisin päivittäistavarakaupan jakelukeskus”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen.
Kiinteistön keskiön muodostaa sen älykäs energianohjausjärjestelmä. Se analysoi joka tunti rakennuksen käyttöastetta, säätä, energiankulutusta – energian tuotantoa ja hintaa unohtamatta. Lisäksi järjestelmä optimoi energian käyttöä taloudellisemmalla ja ympäristöä parhaiten säästävällä tavalla. ”Tämä auttaa meitä vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja säästämään merkittäviä summia energiakustannuksissa”, Järvinen jatkaa.
Vain uusiutuva energia kelpaa
Jakelukeskus toimii sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla, joka myös hyödynnetään energiatehokkaasti. ”Olemme saaneet ensimmäisenä suomalaisena kaupan alan yrityksenä energiatehokkuuden ISO 50000 -sertifikaatin. Kaikki 5 000 työntekijäämme on koulutettu käyttämään energiaa järkevästi omassa työssään”, Lidlin energianhallintapäällikkö Simo Siitonen kertoo.
Lidlin energiatehokkuudesta hyötyvät myös monet kotitaloudet. ”Meillä on ensi kesänä käytössämme Suomen suurin teollisuusmittakaavan akku. Sinne me varastoimme energiaa, jota voidaan käyttää valtakunnallisessa sähköverkossa tarvittaessa eri puolella Suomea”, Siitonen avaa. ”Tuotamme energiaa myös itse, sillä jakelukeskuksen katolla on 1 600 aurinkopaneelia. Niiden tuottama energiamäärä vastaa 180 kerrostaloasukkaan sähkönkulutusta.”
Suuri osa elintarvikkeista tarvitsee kylmäsäilytystä. Niinpä peräti kolmasosa jakelukeskuksen pinta-alasta on kylmä- tai pakkastilaa. ”Tilojen viilentämiseen ei käytetä freoneja vaan ainoastaan luonnollisia kylmäaineita eli hiilidioksidia”, Siitonen vahvistaa.
Viilentämisen yhteydessä syntyy lauhdelämpöä, joka napataan talteen ja varastoidaan. ”Lauhdelämpöä käytetään jakelukeskuksen lämmittämiseen, mutta sitä jää yli oman tarpeen. Niinpä lämpöä ohjataan paikallisverkkoon järvenpääläisten käytettäväksi”, Siitonen kertoo. ”Peräti 500 paikallista omakotitaloa voi lämmittää käyttövetensä laudelämmöllämme.”
Panostusta työviihtyvyyteen
Jakelukeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 300 kaupan ja logistiikan ammattilaista, joista valtaosa tekee kolmivuorotyötä. Työntekijöiden työympäristöön on panostettu muun muassa rakentamalla jakelukeskukseen normaalia enemmän ikkunoita – ja erityisesti kattoikkunoita, jotta halliin saadaan päivänvaloa.
Työntekijöiden taukohuoneen yhteydestä löytyy myös viihtyisä ja lämmin ulkoterassi. Varastohalliin ja toimistotiloihin tuovat puolestaan väriä myös yhteensä kuusi suurta seinämaalausta eli muraalia.
Jakelukeskus = kierrätyskeskus
Kierrättäminen on osa Lidlin ydinfilosofiaa.
”Meille kaikki omassa toiminnassamme syntyvät jakeet ovat raaka-ainetta. Esimerkiksi myymälöistä kerätään kaikki kierrätettävä materiaali, joka lajitellaan ja siirretään edelleen jatkojalostettavaksi. Yhteistyökumppaneidemme kierrätyslaitoksissa esimerkiksi pahvista ja kartongista valmistetaan sisäisissä kuljetuksissamme käytettäviä laatikoita”, vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen kertoo. ”Myös palautuspulloista syntyy muoviraaka-ainetta, jota käytetään uusien muovituotteiden valmistamiseen.
Lidl kannustaa myös asiakkaitaan kierrättämään. ”Myymälöiden yhteydessä on kierrätyspisteet, joihin asiakkaat voivat kauppareissullaan tuoda muovipussit, kartongit, paristot ja panttipullot”, Järvinen lisää.
Kuluvan vuoden aikana jakelukeskukseen rakennetaan vielä hiukan yli 12 000 neliön lisäosa. Lisäosa sulautuu olemassa olevaan rakennukseen ja se nousee rakennuksen itäpäätyyn aivan Lahdentien kupeeseen. Lisäosaan sijoitetaan varastoa.
Tämän upean taideteoksen on jakelukeskuksen toimistotilaan tehnyt tunnettu muraalitaiteilija Salla Ikonen.
Kuvat: Lidl
Kaupan ala panostaa vahvasti vastuullisuuteen. Lue esim. uutisemme siitä, miten kaupan yritykset satsaavat aurinkovoimaan.