Muovikasseja kulutetaan entistä vähemmän
Kaupoista lähti asiakkaiden mukaan vuonna 2018 lähes 90 miljoonaa muovikassia vähemmän kuin vuonna 2017. Muovikasseja kulutettiin entistä vähemmän, vaikka samaan aikaan vähittäiskaupan myynti kasvoi.
Kaikkien muovikassien ja -pussien kulutus väheni vuodesta 2017 vuoteen 2018 lähes 90 miljoonalla kappaleella 952 miljoonasta 864 miljoonaan. Asia selviää yritysten Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle raportoimista muovikassien käyttömääristä.
Henkilöä kohti muovikassien kulutus vuonna 2018 oli 68 kassia, joka on kolme kassia vähemmän kuin vuonna 2017.
Ympäristöministeriö ja Kaupan liitto solmivat lokakuussa 2016 niin sanotun Muovikassisopimuksen muovikassien määrän vähentämiseksi. Sopimuksen taustalla on EU-direktiivi, joka edellyttää jäsenvaltioilta toimia muovikassien kulutuksen vähentämiseksi, ja tavoitteena on vähentää kertakäyttöisten muovikassien kulutusta siten, että vuonna 2025 käytettäisiin enintään 40 kassia henkeä kohti.
Tavoitteen toteutumisen seuraamiseksi kaupat raportoivat muovikassien käyttömäärät Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle samalla, kun ne raportoivat muutkin tuottajavastuun alaiset pakkausmäärät. Ringin raportointi kattaa myös Muovikassisopimukseen kuulumattomia yrityksiä.
Vuodelle 2019 asetettu muovikassien kulutuksen vähentämistavoite, korkeintaan 90 kassia henkilöä kohti vuodessa, on Suomessa jo saavutettu.
”Näyttää siltä, että kuluttajat ovat muoveista käydyn keskustelun ja kampanjoinnin seurauksena muuttaneet nopeasti kulutuskäyttäytymistään, mutta 40 muovikassin tavoitteeseen päästäksemme on työtä vielä tehtävänä”, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola.
Liikevaihto kasvaa, muovikassien kulutus ei
Muovikassisopimuksen solmimisen jälkeen on kaupassa ja kuluttamisessa tapahtunut muutoksia; muun muassa aukioloajat ovat vapautuneet ja asiakaskäyntien määrät lisääntyneet.
”On huomattava, että samalla kun vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi vuodesta 2017 vuoteen 2018 noin 4 %, on muovikassien kulutus siitä huolimatta vähentynyt”, Marja Ola huomauttaa.
Muun muassa Lidl Suomen asiakkaiden mukaan on lähtenyt muovikasseja 4 % vähemmän vuonna 2018 kuin vuonna 2017.
”Tämä vähennys on erityisen merkittävä siksi, että samalla Lidlin liikevaihto on kasvanut 7,1 prosenttia”, yrityksestä kerrotaan.
Erikoiskaupassa ostos pakataan muovikassiin yhä harvemmin
Suomalaisessa kirjakaupassa muovikassien kulutus on laskenut 26 % vuodesta 2017 vuoteen 2018. Vuoteen 2014 verrattuna laskua on ollut jopa 80 %, joka on määrällisesti yli 2 miljoonaa muovikassia.
”Muovikassien kulutus jatkaa edelleen vahvasti laskusuuntaisena. Tänä vuonna tammi-elokuun välisenä jaksona kulutus oli noin 27 % pienempi kuin vastaavana aikana vuosi sitten”, Suomalaisesta kirjakaupasta kerrotaan.
Sokos-ketjusta kerrotaan, että maksullisuuden myötä muovikasseja myytiin vuonna 2018 jopa 40 % vähemmän kuin vuonna 2017.
Mustin ja Mirrin mukaan heidän myymälöissäään muovikassien käytön määrä on vuodesta 2017 vuoteen 2018 tippunut peräti puolella, vaikka liikevaihto kasvoi samaan aikaan lähes 7 %.
Pikkupusseja ei kuluteta enää entiseen tahtiin
Myös vähentämistavoitteen ulkopuolella olevien erittäin kevyiden muovipussien kulutuksessa on tapahtunut nopeaa vähenemistä 102 pussista 89 pussiin henkilöä kohti. Tätä selittävät muun muassa pussien poistaminen kassojen yhteydestä, pussivaihtoehtojen tarjonnan kasvu, sekä se, että hedelmien ja vihannesten ostokäyttäytymisessä tapahtunut muutos.
”Yhä useammin vaikkapa kuorelliset hedelmät ostetaan ilman pussia ajatuksella, että kuori on kääre”, kertoo Marja Ola.
K-ryhmän mukaan sen myymälöissä kului vuonna 2018 peräti 69 miljoonaa muovista pikkupussia vähemmän kuin vuonna 2017. Tähän päästiin pääosin kassakonseptin muutoksella, jolloin asiakkaan on pyydettävä kassalta pikkupussi, jos sellaisen haluaa.
S-ryhmästä taas kerrotaan, että sen ruokakaupoissa kestohevipussien määrä lisääntyy koko ajan, ja niitä myyntiin tarkasteluvuoden aikana lähes 200 000 kappaletta.
Muovikassisopimuksen tuloksia voi seurata täällä: https://sitoumus2050.fi/muovikassisopimus#/