OECD:n digiveroehdotus koskee koko kuluttajakauppaa
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkistanut ehdotuksensa kansainvälisen verotuksen uudistamiseksi. Digiveroehdotus ei rajoittuisi pelkästään digiyrityksiin, vaan koskisi kaikkea kuluttajakauppaa.
Globaalien digiyritysten – esimerkiksi Facebookin, Googlen, Amazonin ja Applen – toiminta koetaan tällä hetkellä epäreiluksi, sillä yhtiöt keräävät merkittäviä tuloja maista, joihin ne maksavat vain vähän tai eivät lainkaan tuloveroa. OECD:n tuore ehdotus epäkohdan poistamiseksi ei kuitenkaan rajoittuisi pelkästään digiyrityksiin.
Kansainvälisessä verotuksessa verotusoikeus on pääsääntöisesti yrityksen kotivaltiolla.
”OECD:n ehdotuksessa tämä periaate murrettaisiin, ja yrityksen tulisi maksaa veroa myös niihin maihin, joissa yritys ei fyysisesti sijaitse, mutta joissa sillä on toimintaa, kuten esimerkiksi myyntiä”, toteaa Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.
Liikevaihdon rajana 750 miljoonaa euroa
Jääskeläisen mukaan OECD:n digiveroehdotuksen laajuus tuli kaupalle yllätyksenä.
”Pelkän digitaalisen toiminnan sijasta ehdotus kattaa kaiken B2C- eli kuluttajakaupan. Näin ollen suomalaisen erikois- tai päivittäistavarakaupan tulisi suorittaa tuloveroa myös niihin valtioihin, joihin sen tuotteita myydään”, Jääskeläinen sanoo.
Hänen mukaansa OECD:n ehdotus ei kuitenkaan koskisi kaikkia kauppoja. ”Sen piirissä olisivat ainoastaan suuret yritykset tai konsernit, joiden liikevaihto ylittää 750 miljoonaa euroa. Myös yritysten välinen B2B-kauppa olisi pääosin rajattu ehdotuksen ulkopuolelle”, Jääskeläinen täsmentää.
OECD:n ehdotuksen yksityiskohtia ei ole vielä lyöty lukkoon, joten tässä vaiheessa on hankala arvioida, millainen vaikutus muutoksella olisi suomalaisen kaupan verorasitukseen tai valtion verotuloihin.
”Pahimmassa tapauksessa suomalaisyritykset maksaisivat enemmän veroja muihin maihin kuin mitä näiden muiden maiden yritykset Suomeen päin. Tämä rapauttaisi Suomen veropohjaa”, Jääskeläinen toteaa.
Sama riski olisi myös niissä maissa, joissa on vähän asukkaita. ”OECD on luvannut teettää muutoksesta vaikutusarvioinnit kunkin maan osalta. Niiden valmistuttua on helpompi arvioida, millaisen jäljen muutos jättäisi suomalaiseen kauppaan ja valtion veropohjaan”, hän jatkaa.
Miten tästä eteenpäin?
OECD kerää lausuntoja ehdotuksesta 12.11.2019 asti. Lisäksi ehdotuksesta järjestetään julkinen kuulemistilaisuus Pariisissa 21.–22.11.2019. OECD on kaavaillut ehdotuksen olevan valmis hyväksyttäväksi vuoden 2020 loppuun mennessä.
”Kaupan liitto valmistelee OECD:lle oman lausuntonsa, joten kuulemme mielellämme kaupan alan yritysten kommentteja ja näkökantoja aiheeseen”, Jääskeläinen päättää.