S-ryhmä tähtää hiilinegatiiviseksi 2025
S-ryhmä on asettanut kunnianhimoiset ilmastotavoitteet: sen on määrä olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Ei siis vain hiilineutraali.
Hiilinegatiivisuuden on määrä toteutua neljän reitin kautta: S-ryhmän omat päästöt kuriin, sähkö kokonaan uusiutuvalla energialla vuonna 2030, energiatehokkuus tiukasti haltuun ja loppujen päästöjen kompensointi hiiltä sitomalla.
Suuri kaupparyhmä käyttää prosentin koko Suomen sähköstä ‒ siis paljon. Kun teollisuus lasketaan pois, S-ryhmä on itse asiassa Suomen suurin sähkönkäyttäjä. Sähköä tarvitaan yli 1 600 toimipaikassa varsinkin kylmälaitteissa ja valaistuksessa.
Jo tällä hetkellä S-ryhmän käyttämä sähkö on kokonaan hiilidioksidipäästötöntä, ja noin 60 prosenttia on tuotettu ryhmän omalla uusiutuvalla energialla. Vuonna 2019 S-ryhmä tuotti siitä valtaosan tuulivoimalla yhdessä St1:n kanssa omistamansa Tuuliwatti Oy:n voimaloissa. Sillä on 15 tuulipuistoa ja 119 tuulivoimalaa.
S-ryhmä tuottaa myös aurinkosähköä. Siitä onkin tullut Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja. Sen myymälöiden katoille oli tämän vuoden alussa asennettu yli 50 000 aurinkopaneelia. Vuoden loppuun mennessä määrä kasvaa yli 70 000:een. Vuositasolla aurinkosähkö voi kattaa noin kymmenesosan S-ryhmän kiinteistöjen käyttämästä sähköstä.
Energiankulutuksesta liki kolmannes pois
Energiatehokkuutta S-ryhmässä on parannettu jo pitkään ja se jatkuu. Tavoitteena on karsia energiankulutuksesta lähes kolmannes pois vuoden 2030 loppuun mennessä. Vertailutasona on vuoden 2015 energiankäyttö.
”Haemme energiatehokkuutta monella tavalla. Hyödynnämme mm. myymälöissä syntyvää hukkalämpöä sekä optimoimme valaistusta ja uusimme kylmälaitteita”, toteaa S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman.
”Hiilinegatiivisuuteen pääseminen edellyttää S-ryhmältä investointeja, joita kaikkia ei voi tehdä kertarysäyksellä. Olemme merkinneet polkua, miten siihen päästään. Suunnitelmallisuudella päästään eteenpäin haasteissakin.”
Yksi haasteista on toimipaikkojen lämmitys. S-ryhmän mahdollisuudet vaikuttaa lämmityksen CO2-päästöihin ovat rajalliset.
”Siltä osin kuin olemme sähkön varassa myös lämmityksessä, pystymme ottamaan käyttöön uusiutuvaa ja päästötöntä sähköä. Kaukolämpö on haaste: sen ratkaisuihin emme käytännössä voi vaikuttaa suoraan ilman, että lämmitysmuoto muutetaan.”
Kumppanit mukaan, hiilensidonta selvitettävänä
Päästöjä voi pienentää järkevästi ja tehokkaasti vain, jos tietää, minkä verran eri toiminnot niitä tuottavat ja mitkä asiat niihin vaikuttavat.
”S-ryhmässä on mitattu päästöjä yli kymmenen vuotta. Historiadataa siis on, ja sitä myötä ymmärrystä päästöjen syntypaikoista”, Forsman kertoo.
Suuri toimija haluaa myös saada kumppaneitaan vähentämään omia päästöjään, vaikka S-ryhmä ei tavarantoimittajiltaan edellytäkään pyrkimistä hiilinegatiivisuuteen. Kumppanien toiminnalla on kuitenkin merkitystä, sillä arvoketjussa syntyy yli 90 prosenttia S-ryhmän päästöistä.
Ryhmä aloittikin keväällä 2018 kumppaneille suunnatun Iso juttu -ilmastokampanjan, jossa tavoitteena on vähentää arvoketjun hiilidioksidipäästöjä miljoona tonnia. Kampanjassa on nyt mukana yli sata tavarantoimittajaa.
”Olemme käyneet paljon keskusteluja ja kannustaneet tavarantoimittajia tekemään omia tavoitteitaan ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Inexin osalta olemme lisäksi asettaneet 20 prosentin päästövähennystavoitteen vuoden 2025 loppuun mennessä”, Forsman kuvaa.
Keinovalikoiman viimeinen lenkki, hiilensidonta, on vielä työn alla.
”Tällä hetkellä kartoitamme ratkaisuja hiilensidontaan. Keinovalikoima ei ole kiveen hakattu, vaan katsomme rauhassa, miten ala kehittyy. Kompensaatiomallia rakennetaan ilmastotavoitteet huomioon ottaen.”
Arvioitua ilmastotyötä
- S-ryhmän ilmastopäästöjen vähentämistä mitataan ja vertaillaan kansainvälisesti mm. CDP- arviointimenetelmän avulla
- edelläkävijätaso (A-, Leadership Level) CDP-arvioinnissa 2019 ainoana kaupan alalla Suomessa
- edelläkävijätaso myös 2019 CDP-arvioinnin arvoketjua koskevan ilmastotyön arvioinnissa (Supply Chain). Mukana arvioinnissa ensimmäistä kertaa, oli ainoa kaupan alalta Suomessa.
Kuvat: S-ryhmä. Yläkuvassa Osuuskauppa Hämeenmaan tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen toimipaikan katolla tarkastamassa paneeleja. Kuva: Yhteishyvä/Lauri Rotko
Kauppa on mukana Suomen hallitusohjelmaan kirjatussa tavoitteessa hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Toimialan vähähiilisyystiekarttatyö on parhaillaan käynnissä. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat